Door COVID-19 uit uw zelfgenoegzame slaap geschud? Het kan nog erger: EMP en zonnestormen

“‘De wereld zal nooit meer dezelfde zijn‘, is het vaak herhaalde refrein sinds het coronavirus de wereldeconomie tot stilstand heeft gebracht. Voor velen heeft het laten zien hoe kwetsbaar onze beschaving is. De crisis is gekomen als een nieuwe beweging genaamd ‘collapsologie‘ – die waarschuwt voor de mogelijke ineenstorting van onze samenlevingen zoals wij die kennen – wint terrein”, zegt Stéphane Orjollet.

Maar, zit er een zilveren randje aan de verstoring veroorzaakt door het COVID-19-virus? Waarnemers merken een verscheidenheid aan mogelijke winsten op, van lagere olieprijzen op lange termijn tot verbeterde luchtkwaliteit, van verzwakte extremistische bewegingen tot versoepeling van onnodige regelgeving.

Maar deze mogelijke voordelen verbleken naast de echt grote: Amerikanen uit hun zelfgenoegzaamheid schudden en hun geest openen voor het potentieel van een catastrofe. Een wereldwijd virus dat bijna ieders routine heeft veranderd en de economie heeft verstoord, is een schokkende herinnering aan de kwetsbaarheid van toeleveringsketens, de kwetsbaarheid van de volksgezondheid en de onzekerheid van de democratie.

Deze verontrustende ervaring zal positieve gevolgen hebben als het de zelfgenoegzame geest opent voor de mogelijkheid van onrust. Twee bestaande bedreigingen vallen het meest op: elektromagnetische puls (EMP) en de ondergang van de westerse beschaving veroorzaakt door een zonnestorm.

EMP kan een onmiddellijke ramp betekenen door elektronica te frituren, waardoor de moderne economieën verlamd raken. Zoals Peter Pry, de voormalige stafchef van de Congressional EMP Commission, uitlegt: “Als je denkt dat het coronavirus beangstigend is, wacht dan tot een zonnesuperstorm of een elektromagnetische pulsaanval het nationale elektriciteitsnet verduistert, de economie instort en de kritieke infrastructuur voor voedsel en water, en 9 van de 10 Amerikanen sterven van de honger.” Let op dat cijfer: 90 procent dood.

In de moderne tijd, 1859 en 1921, deden zich twee solaire superstormen voor; op 13 maart 1989 legde een zonnestorm het elektriciteitsnet plat in de hele provincie Quebec, Canada; een vierde miste net de aarde in 2012. Jonathan O’Callaghan schrijft in Scientific American dat een andere superstorm “in de nabije toekomst onvermijdelijk is”.

Hoe zit het met een aanval? De Congressional EMP Commission ontdekte dat alle regeringen van China, Noord-Korea, Rusland en misschien Iran een EMP-aanval op de Verenigde Staten zouden kunnen uitvoeren met zelfs een klein aantal kernwapens. Dit zou “wijdverbreide, langdurige schade toebrengen aan de kritieke nationale infrastructuren van de VS, aan de Verenigde Staten zelf als een levensvatbaar land en aan het voortbestaan ​​van een meerderheid van de bevolking“.

Nog maar een maand geleden verwierpen de meeste Amerikanen zo’n existentiële dreiging. Door elkaar geschud door een virus in middeleeuwse stijl, zijn we nu klaar om het serieus te nemen en het geld – ongeveer $ 1 biljoen – uit te geven om te isoleren tegen zowel zonne- als vijandelijke acties?

Wat de westerse beschaving betreft, die is ontstaan, legt Jeffrey Hart van Dartmouth uit, uit “de creatieve spanning tussen Athene en Jeruzalem”. Vervolgens evolueerde het gedurende twee millennia tot ’s werelds dominante kracht, die bijna elk volk in bijna elk aspect van het leven beïnvloedde.

Moderniteit, stelt socioloog Rodney Stark, is “volledig het product van de westerse beschaving”. Het opwaartse traject leek veilig tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914, de tragedie die een golf van oorlogen, revoluties en ideologische furies veroorzaakte die de culturele wanhoop van vandaag kochten.

Zelftwijfels, schaamte over lichte pigmentatie en schuldgevoelens over een geschiedenis van imperialisme zetten een meerderheid van de westerlingen ertoe aan zichzelf te zien als de vloek en plaag van de planeet. Hieruit volgen veel zwakke punten, vooral demografisch en cultureel.

Met uitzondering van Israël komt geen enkel Westers land in de buurt van de 2,1 kinderen per vrouw die nodig zijn om een ​​bevolking te behouden. Als het huidige totale vruchtbaarheidscijfer van 1,3 kinderen per vrouw in landen als Spanje en Italië stabiel blijft en er geen immigratie is, zal hun populatie vruchtbare vrouwen afnemen tot ongeveer 60 procent van hun huidige omvang in 2050, 36 procent in 2080 en 22 procent In 2110.

Aangezien het geboortecijfer in de loop van de tijd blijft dalen, zijn deze prognoses waarschijnlijk te hoog. Maar immigratie naar het Westen vindt plaats, vooral door moslims. Gedreven door overbevolking, armoede, dictaturen en burgeroorlogen in hun thuisland, komen ze met een sterk gevoel van religieuze superioriteit en cultureel vertrouwen in het Westen aan.

Het opleggen van islamitische zeden kost tijd, maar veel tekenen wijzen op een verschuiving die nu aan de gang is, zoals kathedraalmoskeeën die in westerse hoofdsteden ontstaan, kritiek op de islam die taboe wordt, uitbreiding van polygamie, financiering door overheden voor islamitische liefdadigheidsinstellingen, en zelfs veranderende regels bij gemeentelijke zwembaden. Dit proces verloopt net zo meedogenloos en stil als de krimp van de inheemse bevolking.

Bescherming tegen een EMP-ramp vereist alleen geld; het in stand houden van de westerse beschaving vereist echter een grote verandering in het gevoel van eigenwaarde en identiteit. Terwijl EMP in een oogwenk plaatsvindt, gaat de culturele evolutie decennia lang langzaam.

Als iets onbekends slechts drie maanden geleden ons leven een nieuwe vorm kan geven en vermoedelijk enorme gevolgen heeft, zijn Amerikanen nu misschien ontvankelijk voor de mogelijkheid van nog grotere out-of-the-box gevaren. Of moeten we daar ook door verrast worden? Onze kans op planning is aangebroken; laten we er gebruik van maken.

door Daniel Pipes

Video: Electromagnetic Pulse (EMP)
Everything You Need to Know


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Pipes “Shaken Out of Complacency by COVID-19?” van 6 april 2020 op de site van The Middele East Forum

♦ naar een artikel van Stéphane Orjollet “‘Collapsology’: Is this the end of civilisation as we know it?” van 21 april 2020 op de site van Phys.org

Een gedachte over “Door COVID-19 uit uw zelfgenoegzame slaap geschud? Het kan nog erger: EMP en zonnestormen

  1. Ja, het kan natuurlijk altijd erger.

    Gog & Magog.
    “Alles zal vergaan, alléén Jeruzalem zal blijven bestaan”.

    Zou zomaar kunnen!

    Like

Reacties zijn gesloten.