Auschwitz-overlevende Tedje van der Sluis gestorven in A’dam aan het coronavirus

Tedje van der Sluis woonde sinds haar tienerjaren aan de zijde van haar man. Het echtpaar, beiden overlevenden van de Holocaust uit Amsterdam, was onafscheidelijk sinds 1945, toen ze elkaar ontmoetten in een Joods weeshuis.

Maar Tedje, die aan dementie leed, was alleen toen ze stierf op 11 april 2020 aan het coronavirus op de derde verdieping van het Joodse verpleeghuis Beth Shalom in Amsterdam, waar tot nu toe 26 mensen zijn gestorven aan de ziekte. Ze was 93.

Haar familie heeft maar een vaag idee van wat ze in haar laatste uren heeft meegemaakt. Het was een eenzaam einde van een zo legendarische liefdesaffaire dat het onderwerp was van een Nederlandse televisiedocumentaire uit 2018. ‘Tedje & Meijer: De belofte van liefde‘, laat zien dat Meijer liefdevol voor Tedje zorgt terwijl haar dementie verergert.

Het echtpaar gebruikte tot aan de dood van Meijer in januari kinderlijke liefdesbetuigingen voor elkaar en ze kusten, knuffelden en wreven vaak over neuzen. Hun liefde voor elkaar “was zo sterk, zo intens” dat “er eigenlijk geen ruimte was voor iemand anders tussen hen. Zelfs hun kinderen niet,” zei hun dochter Mirjam in de documentaire.

Trailer ‘De Belofte van Liefde’
(Tedje & Meijer)

Tedje ontmoette haar toekomstige echtgenoot in 1945 op een middelbare school genaamd GICOL, die was opgericht om studenten te helpen wiens studie werd onderbroken door de Tweede Wereldoorlog. In de praktijk fungeerde het als weeshuis voor joodse kinderen die in de Holocaust hun familie hadden verloren.

‘We waren natuurlijk iedereen kwijt’, zegt Meijer in de documentaire. De moeder van Tedje stierf voor de oorlog, maar haar vader en zus werden naar het concentratiekamp Westerbork gebracht en later naar Auschwitz. Ook Tedje werd aangehouden en uiteindelijk naar Auschwitz gestuurd, waar ze in 1944 aankwam.

Het echtpaar concentreerde zich op het beste uit het heden te halen in plaats van stil te staan ​​bij het verleden, in een poging hun kinderen niet te belasten met hun holocausttrauma en verdriet. En hoewel ze een gelukkig leven leidden, was het verleden nooit ver onder de oppervlakte, zeiden hun kinderen.

Tedje heeft Mirjam ooit gevraagd om niet meer op haar arm te krabbelen en zei dat het haar deed denken aan de tatoeage die ze in Auschwitz had gekregen. De kleinzoon van het echtpaar, Yotam Bar-Ephraim, zei dat de enige troost van de familie is te geloven dat het echtpaar herenigd wordt in het hiernamaals. Hun verjaardag zou op 28 april gevierd zijn.

Plaatje hierboven: In het belangrijkste Joodse bejaardenhuis Beth Shalom in Amsterdam overleden tot nog toe 26 Joodse mensen aan het coronavirus. Vele andere bewoners werden besmet en ernstig ziek [beeldbron: Zorgcentrum Cordaan]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Tedje van der Sluis, 93, Auschwitz survivor whose happy marriage was subject of Dutch film” van 28 april 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Joop Soesan “Auschwitz-overlevende Tedje van der Sluis (93) overleden aan coronavirus” van 30 april 2020 op de site van Joop.nl

Een gedachte over “Auschwitz-overlevende Tedje van der Sluis gestorven in A’dam aan het coronavirus

Reacties zijn gesloten.