In de hele wereld zijn al duizenden Joden gestorven aan het coronavirus

Plaatje hierboven: Meron, 1 mei 2020. Rabbi David Zev Reich uit Safed in Galilea mét mondmasker, studeert de Torah in het Graf van rabbi Shimon ben Yochai in Meron. Rabbi Reich heeft nog twee broers in Antwerpen [beeldbron: The Jewish Press]

De gebruikelijke antisemitische prietpraat zoals “dat de Joden het coronavirus hebben geproduceerd en of verspreid” of dat Israël en of de Mossad achter de crisis zitten, werd gretig door miljoenen Jodenhaters verspreid via de a-sociale media, Facebook, twitter, whatsapp, tik-tok enz.

Los van het feit dat Israël ook haar tol kent (16.289 besmettingen en 238 doden) zijn de joodse gemeenschappen bijzonder hard getroffen door het virus. Wereldwijd zijn er acht miljoen Joden in de diaspora, maar het aantal joden dat is gestorven aan het coronavirus heeft de duizenden al bereikt en blijft stijgen.

Wat ook reeds duidelijk wordt is dat het Joodse sterftecijfer in de diaspora exponentieel hoger is in vergelijking met Israël en dat het virus de Joodse wereld verwoest. Op veel plaatsen is het infectie- en sterftecijfer onder Joden ook veel hoger dan bij de lokale niet-joodse bevolking.

Uriel Heilman, hoofdredacteur van The Jewish Telegraphic Agency, zei hierover:

Ik denk dat joden overal om elkaar moeten geven en om wat er gebeurt, en het was me niet duidelijk in hoeverre Israëli’s weten hoeveel joodse gemeenschappen over de hele wereld lijden. Buiten Israël zijn er tussen de acht en negen miljoen Joden en duizenden zijn omgekomen. Alleen al in New York, waar ik ben opgegroeid, zijn er meer dan duizend doden. Het is gewoon een verwoestende klap voor Joodse gemeenschappen. Dit raakte echt de kern van wat we zijn. We zijn gemeenschappen die elke dag samenkomen, en dit heeft ons gewoon kapot gemaakt. 

Hoewel er om de gekende redenen geen duidelijke statistieken zijn over hoeveel Joden zijn gestorven, is het duidelijk dat het aantal Joden dat stierf aan het coronavirus niet in verhouding staat tot hun vertegenwoordiging in de bevolking, aangezien regeringen de Joodse sterfgevallen niet apart tellen van die van de algemene bevolking in zijn geheel.

Volgens een JTA-artikel gedrukt in Israel Hayom zijn er in Engeland minstens 352 Joden gestorven, wat neerkomt op 1,7% van de coronavirussterfgevallen, terwijl de Joodse bevolking slechts 0,3% van het Engelse publiek is. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, waaronder hun oververtegenwoordiging in Londen, een broeinest van het coronavirus.

In het driestatengebied, de thuisbasis van de grootste joodse gemeenschap in de diaspora, zijn alleen al in New York City meer dan 700 joden gestorven. En het aantal stervende joden is momenteel vier keer zo hoog als normaal, zei Chessed Shel Emes uit Brooklyn.

Italië heeft inmiddels 27.000 doden door coronavirus gekend, waaronder 12 joden. De joodse bevolking van Italië telt daarentegen ongeveer 20.000 joden, met de grootste gemeenschap in Rome, gevolgd door Milaan.

Frankrijk heeft ondertussen 23.000 doden door coronavirus gezien. Het land, de thuisbasis van de grootste joodse gemeenschap in Europa, heeft een joodse bevolking van ongeveer 500.000. Het is niet duidelijk hoeveel Joden in Frankrijk aan het coronavirus zijn gestorven, maar het Joodse gebied van de Thiais-begraafplaats, dat naar verwachting de stervenden vele jaren zou huisvesten, is de afgelopen weken volgelopen en nadert de maximale capaciteit.

Ondertussen stierven in Nederland 26 mensen in een Joods verpleeghuis, op een totaal van 120 inwoners. Joden vertegenwoordigen ongeveer 40.000 van de 17 miljoen inwoners van het land. Het land heeft 4.500 sterfgevallen aan het coronavirus gezien.

In Marokko, waar slechts 1.500-2.000 joden leven onder een bevolking van 36 miljoen, heeft de joodse gemeenschap 1% van haar leden verloren – 15 mensen, nadat het virus zich tijdens een bruiloft had verspreid. In totaal heeft Marokko 162 sterfgevallen aan het coronavirus gezien.

In Argentinië zijn tien Joden overleden aan het coronavirus, van de 200 coronavirussterfgevallen in het hele land. Argentinië is de thuisbasis van 200.000 joden en heeft 40 miljoen inwoners.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yoni Kempinski “Why is coronavirus so lethal in Jewish communities worldwide?” van 5 mei 2020 en een artikelAround the world, how many Jews have died of coronavirus?” van 4 mei 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Uriel Heilman “How the coronavirus is hitting Jewish communities worldwide” van 5 mei 2020 en een artikelBonds of Life: Why we’re memorializing those we lose to the coronavirus” van 26 maart 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van David Israel “Report: Vast Majority of Jerusalem Coronavirus Cases Are Haredim” van 3 mei 2020 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “In de hele wereld zijn al duizenden Joden gestorven aan het coronavirus

  1. Ieder mens die aan dit virus is overleden is er een te veel.

    Het toont ons dat ziekte & virussen géén scheiding der mensen kent……….maar dat dat fenomeen vooral eigen is aan de mens.

    Like

Reacties zijn gesloten.