Abbas: Annexatie van de Jordaanvallei zal leiden tot annulering van Oslo-akkoorden

Abu Mazen, nom de guerre van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit (PA) dreigde op maandag andermaal alle met Israël ondertekende overeenkomsten te annuleren als het een deel van Judea en Samaria annexeert. De Palestijnen zelves echter lijken de herhaalde dreigementen van Mahmoud Abbas niet ernstig te nemen.

Tijdens een online top van de Non-Aligned Movement (NAM) zei Abbas:

We hebben Israël en alle internationale partijen laten weten dat als Israël, de bezettende staat, de stap zet om het Palestijnse land te annexeren, dan zullen we afstand doen van alle Toezeggingen, overeenkomsten en afspraken met haar en de Amerikaanse regering. Dat wil zeggen, alleen als de Israëlische regering haar voornemen aankondigt om een ​​deel of het geheel van het bezette Palestijnse land te annexeren, zullen we afstand doen van alle overeenkomsten die tussen ons en hen en de Amerikaanse regering zijn ondertekend.

Abbas beschuldigde Israël er ook van dat het de coronaviruspandemie uitbuitte om zijn plan uit te voeren om delen van het Palestijnse land dat sinds 1967 ‘bezet’ is te annexeren, en aldus de mogelijkheid voor een tweestatenoplossing te vernietigen en een rechtvaardige en alomvattende vrede tot stand te brengen.

PA-ambtenaren zijn boos over het regeerakkoord tussen premier Binyamin Netanyahu en Blauw & Witte voorzitter Benny Gantz, waarin staat dat de regering de komende maand juli soevereiniteit kan toepassen op delen van Judea en Samaria.

Saeb Erekat, de secretaris-generaal van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, zei dat

[..] een regeringscoalitie gebaseerd op een toezegging om meer bezet Palestijns grondgebied te annexeren een bedreiging vormt voor een op regels gebaseerde wereldorde in het algemeen, maar voor vrede, veiligheid en stabiliteit in met name het Midden-Oosten. Annexatie betekent het einde van elke mogelijkheid voor een onderhandelde oplossing. Het is een internationale verantwoordelijkheid om de nieuwe Israëlische regering ter verantwoording te roepen en volledige nakoming van haar verplichtingen krachtens het internationaal recht en ondertekende overeenkomsten te eisen.

Zondag kondigden Palestijnse Arabische ngo’s aan dat ze hun stappen zouden coördineren in een gezamenlijke actie die bedoeld is om de poging van Israël te dwarsbomen, om te beweren dat ze “profiteren van de coronaviruscrisis om feiten ter plaatse vast te leggen en het militaire escalatiebeleid tegen het Palestijnse volk voort te zetten.

Plaatje hierboven: Ramallah, 27 april 2009. De “éénstaatoplossing” volgens Mahmoud Abbas (links) en zijn rechterhand, toponderhandelaar voor vrede met Israël Saeb Erekat (rechts). Voor de internationale pers tonen zij een ingelijste kaart. Israël werd van de kaart geveegd en vervangen door ‘Palestine’. Nou ja <zucht> maar dat wisten we toch al lang?

Niet ernstig
De Palestijnen zelves echter lijken de herhaalde dreigementen van Mahmoud Abbas niet ernstig te nemen. In de afgelopen jaren hebben Abbas en enkele Palestijnse functionarissen gedreigd de overeenkomsten, waaronder de Oslo-akkoorden van 1993, op te zeggen en de erkenning van Israël door de PLO in te trekken.

Bij verschillende gelegenheden heeft Abbas ook gedreigd de PA te ontmantelen als reactie op het Israëlische en Amerikaanse beleid en de maatregelen tegen het Israëlisch-Palestijnse conflict. Naast het boycotten van de Israëlische regering en de regering van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft Abbas geen van zijn andere bedreigingen uitgevoerd en hij heeft goede redenen om dat niet te doen.

De PA is in het leven geroepen door de overeenkomst tussen Gaza en Jericho, overeenkomstig de Oslo-akkoorden van 1993. De beëindiging van de Oslo-akkoorden zou leiden tot de ontmanteling van de PA en haar instellingen, waarbij Abbas zijn status als PA-president verliest.

Bovendien zal een dergelijke stap waarschijnlijk leiden tot een scherpe daling van de internationale financiële hulp aan de Palestijnen, die zonder bestuursorgaan zullen blijven zitten. Dit is een beweging die de Palestijnen zich niet kunnen veroorloven, vooral tijdens een economische crisis als gevolg van het uitbreken van de coronaviruspandemie.

Palestijnse functionarissen zeiden zondag dat het beëindigen van de overeenkomsten met Israël ‘catastrofale gevolgen’ zou hebben voor de Palestijnse economie. Overeenkomstig het Protocol van Parijs van 1994 werken de PA en Israël samen aan verschillende handels- en economische projecten die belangrijk zijn voor de Palestijnse economie.

Als de Oslo-akkoorden worden geannuleerd, zou Israël van zijn kant niet langer verplicht zijn om werkvergunningen af ​​te geven voor Palestijnen en zou het de import en export van Palestijnse goederen kunnen stoppen.

“Ik denk niet dat de PA in staat is om een ​​dergelijk besluit te nemen”, vertelde de Palestijnse economische expert Firas Shehadeh aan The Jerusalem Post. “We zijn te afhankelijk van de Israëlische economie. Ons leiderschap moet heel voorzichtig zijn als het gaat om de economie, vooral in deze kritieke tijden waarin we door het coronavirus met economische moeilijkheden worden geconfronteerd.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “Abbas: Annexation will lead to cancellation of Oslo Accords” van 5 mei 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Will Abbas carry out his threat to nix agreements with Israel?” van 3 mei 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Abbas: Annexatie van de Jordaanvallei zal leiden tot annulering van Oslo-akkoorden

  1. De bekende “waarschuwingen” van een oude brullende muis….uh rat!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.