Netanyahu viert Israël’s overwinning op COVID-19; het markeert ook zijn politieke triomf

Minder dan acht weken nadat hij had gewaarschuwd dat de coronaviruspandemie tienduizenden Israëli’s zou kunnen doden, en de indruk wekte dat er wereldwijd tientallen miljoenen zouden sterven, vertelde premier Benjamin Netanyahu de natie maandagavond dat Israël het virus onder controle heeft gebracht, althans voor nu, met een opvallend laag dodental op 235.

“Elke dood is een groot verlies … het is hartverscheurend”, zei hij. Maar over het geheel genomen, verklaarde hij, was de strijd van Israël tegen COVID-19 “een groot succesverhaal”.

Gedurende de afgelopen acht weken heeft Netanyahu regelmatig avonduitzendingen gehouden: om de burgers te informeren over de laatste beperkingen die hun leven zijn opgelegd in de eerste weken van de crisis, en, meer recentelijk, om hen te vertellen dat de beperkingen geleidelijk worden versoepeld.

Op maandagavond, tijdens een ongekend lange verschijning die door tv-commentatoren werd samengevat als een soort ‘overwinning op het coronavirus’-evenement, kondigde Netanyahu aan dat de staat Israël zich nu geleidelijk heropent – voor zaken en voor iets dat lijkt op het normale leven.

Vragen beantwoorden, het forum delen met ministers en experts, een opvallend vrolijke Netanyahu kondigde aan dat burgers nu vrij zijn om zo ver als ze willen van hun huis te reizen; gezinnen kunnen hun oudere familieleden bezoeken; bijeenkomsten van maximaal 100 personen zijn aan het einde van de maand toegestaan ​​en onbeperkte bijeenkomsten van medio juni; het hele schoolsysteem zal aan het einde van de maand open zijn; half juni zijn sport en vrije tijd onbeperkt; en Israël zoekt naar manieren om te werken aan een hervatting van internationale vluchten zonder nieuwe infectiegolven te riskeren van landen die de pandemie minder effectief hebben aangepakt.

“We willen opnieuw verbinding maken met de wereld”, zei hij, maar zonder een nieuwe golf van besmetting te importeren. Er zou nu alles in het werk worden gesteld om de economie weer op de rails te krijgen, zei hij, en om een ​​betere vergoeding te krijgen voor gehavende bedrijven, freelancers en eigenaren van kleine bedrijven dan tot nu toe het geval was. “We hebben ook fouten gemaakt”, gaf hij toe. “Niet alles is perfect.”

Met alle respect voor het cliché over leugens, verdomde leugens en statistieken, was Netanyahu in staat om statistieken te presenteren die zijn bewering dat een combinatie van drie factoren nadrukkelijk onderschreef – de vroege preventieve stappen die hij introduceerde (de grenzen sluiten, mensen bevelen om naar huis te gaan) nadrukkelijk onderschreef. En het instellen van digitale tracking van vervoerders), de prestaties van het gezondheidszorgsysteem en de algemene naleving van de beperkingen door de Israëli’s – had Israël bijna de top van de ontwikkelde wereld geplaatst in de confrontatie met COVID-19.

Israël noteert een paar dozijn nieuwe gevallen van infectie per dag van een hoogtepunt van meer dan 700, merkte hij op; Het heeft minder dan 100 ernstige gevallen; er zijn dagelijks veel meer terugvorderingen dan nieuwe gevallen. Dat aantal van minder dan 250 doden, merkte hij op, komt overeen met 29.000 doden in Italië; Meer dan 28.000 in het VK; 25.000 in Spanje en Frankrijk.

In wat hij ongeveer het Israëlische New York noemde, bedroeg de tol 18.000. In Zweden en België, landen met een bevolkingsaantal dat niet veel verschilt van Israël, bedroegen de tolgelden respectievelijk bijna 3.000 en bijna 8.000 doden. Het succes van Israël, benadrukte hij, was geen functie van het klimaat, of van de relatief jonge leeftijd van de bevolking, of van de geografische locatie.

“Als we de stappen die we hadden genomen niet hadden genomen, hadden we die wel gekregen”, antwoordde hij op een vraag of hij het gevaar had overdreven, en hij wees op een grafiek met de zwaarst getroffen landen. “We maakten mensen niet bang; we hebben mensen gered … Israëls prestaties zijn een model voor veel andere landen.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Horovitz “Netanyahu celebrates a victory over COVID-19” van 4 mei 2020 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.