Archeologische sites in de Shiloh vallei opnieuw mikpunt van Palestijnse rovers en bandieten

De archeologische vindplaats Hirbet Astunah in de Shiloh-vallei was de nieuwste archeologische vindplaats die door Arabische bandieten werd overvallen en gestript, meldde de organisatie Shomrin Al Hanetzch (Guardians of Eternity).

De site bevat archeologische vondsten uit de Hellenistische, Romeinse, Byzantijnse en vroeg-islamitische periode. De overblijfselen zijn onder andere uitgehouwen poelen, stortbakken, ruïnes van Romeinse en Byzantijnse gebouwen, kolommen, gesculptuurde hoofden en sierlijke lateien. Het hoofdgebouw op de site, de Al Habas, lijkt bedoeld te zijn om de oostelijke toegang tot de vallei te beschermen.

De bandieten, op zoek naar oude vondsten, veroorzaakten onherstelbare schade aan de site. Het lijkt er ook op dat ze hebben geprobeerd enkele van de sierlijke stenen van de site te verwijderen, waardoor sommige structuren zijn beschadigd. Hirbet Astunah was de laatste site die werd overvallen tijdens een recente golf van vandalisme en diefstal van archeologische vindplaatsen door Arabische bandieten.

Door de sluiting in Judea en Samaria als gevolg van de pandemie van het Coronavirus (COVID-19) konden bandieten vrij rondlopen terwijl ze onherstelbare schade toebrachten aan het historische record en aan werelderfgoedsites in de regio. Grafrovers en dieven uit de oudheid van de Palestijnse Autoriteit (PA) hebben geprofiteerd van de opschorting van het toezicht en de handhavingsactiviteiten om op ongekende schaal illegale opgravingen en opgravingen uit te voeren, waarschuwt Shomrin Al Hanetzch.

De waakhondgroep die zich inzet voor de bescherming van de archeologische schatten van Israël, heeft de regering opgeroepen om op te treden en heeft een alomvattend plan gepresenteerd om het resterende te redden. De civiele administratie, die toezicht houdt op de handhaving, heeft de activiteiten de afgelopen weken met 70% teruggebracht, en dieven en schatzoekers uit de oudheid zijn sindsdien in opstand gekomen op de archeologische vindplaatsen in Judea en Samaria.

Het natuurreservaat Har Kabir, tussen Elon Moreh en de Jordaanvallei, werd onlangs ook getroffen door schatzoekers. Ein Samia in de oostelijke regio van Binyamin, waar bijzonder zeldzame en unieke artefacten zijn gevonden, werd onlangs ook overvallen.

De site bevat de overblijfselen van een stad die dateert uit het tijdperk van het Israëlitische koninkrijk, en opgravingen die in het verleden zijn uitgevoerd, hebben zeldzame 4000 jaar oude artefacten uit de Midden-Bronstijd blootgelegd, waaronder een brede versterkingsmuur en -toren, graftombes en een zilveren beker versierd met een scène met Mesopotamische motieven.

Onlangs viel een steengroeve in Arabische handen en Palestijnse rovers in de PA bij Ein Samia begonnen het natuurreservaat binnen te dringen en bedreigde de site met ecologische en esthetische vernietiging. Evenzo werd een bende dieven aangehouden in Khirbet ‘Alamit bij de ingang van Jeruzalem.

“De staat Israël voert nu een grootschalige strijd tegen de coronaviruspandemie, maar we mogen de dag erna niet uit het oog verliezen. We kunnen onze eeuwige schatten niet negeren,” zei Eitan Melet, Operationeel Directeur van Shomrim Al Hanetzach vorige maand. Hij riep de regering op om het werk van handhavingsfunctionarissen volledig te herstellen.

Shomrim Al Hanetzach heeft opgemerkt dat het fenomeen van vernietiging uit de oudheid alomtegenwoordig is en alle sites treft die niet permanent worden bewaard, en een onderzoek van de sites in Judea en Samaria laat zien dat maar liefst 95% van de archeologische vindplaatsen is beroofd, vernield of Verstoord.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aryeh Savir “Shiloh Valley Archaeological Site Latest to Be Hit by Arab Bandits in Recent Wave of Vandalism” van 3 mei 2020 op de site van The Jewish Press