Hamas zegt dat de groep ‘aanzienlijke prestaties’ wil bereiken in gevangenenruil met Israël

Plaatje hierboven: Onderhandelen met moslimterroristen is niet zonder risico. Dat ondervonden enkele geitenwollensokken ‘vredesactivisten’ van The Christian Peacemaker Teams (CPT) die prompt gegijzeld werden door hun eigen islamitische beschermers, Bagdad, 29 november 2005 [screenshot video, bron]

Een hoge Hamas-functionaris reageerde zondag op de voortgang in de onderhandelingen met Israël over een mogelijke ruilovereenkomst voor gevangenen en zei dat de Palestijnse terreurgroep bereid was ‘alles op te offeren’ om de vrijlating van zoveel  mogelijk van haar leden uit Israëlische gevangenschap te halen.

Husam Badran, de internationale woordvoerder van de in Gaza gevestigde beweging en lid van het politieke bureau, zei dat Hamas ‘een belangrijke prestatie‘ wilde bereiken in de deal, maar dat hij niet graag de details in de media wilde bespreken. “Hoe meer dingen vanuit het oog van de media komen, hoe meer positieve en praktische resultaten er zullen zijn“, zei hij volgens Hebreeuws-talige media-rapporten.

Minister van Defensie Naftali Bennett werd tijdens een persconferentie op zondag gevraagd naar de mogelijkheid van een gevangenenruil, maar weigerde commentaar te geven op specifieke ontwikkelingen. “Ik ben tegen het vrijlaten van moordenaars. Punt“, zei Bennett.

De mogelijkheid van een deal om twee Israëlische gevangenen terug te sturen – Avera Mengistu en Hisham al-Sayed – en de lichamen van twee IDF-soldaten die in de Gazastrook worden vastgehouden, lijkt recent momentum te winnen, met de hoofdonderhandelaar van de regering voor de vrijlating van door Israël gevangen gehouden leden van de terreurgroep die gezinnen vorige week bijstond met betrekking tot de gesprekken over de uitwisseling van gevangenen.

De bijeenkomst van woensdag j.l. tussen Yaron Blum en de families van sergeant First Class Oron Shaul en luitenant Hadar Goldin, beiden omgekomen tijdens de oorlog in Gaza in 2014, kwam er nadat premier Benjamin Netanyahu eerder het ministerieel comité had bijeengeroepen dat verantwoordelijk is voor de terugkeer van Israëlische gevangenen om de inspanningen te bespreken en om een uitwisseling van gevangenen met Hamas te bereiken, meldde Channel 13.

Hamas heeft de afgelopen weken belangstelling getoond voor het bereiken van een deal waardoor Mengistu en al-Sayed, die vermoedelijk meer dan vijf jaar geleden uit eigen beweging Gaza zijn binnengekomen, en de overblijfselen van Shaul en Goldin zouden terugkeren.

De terreurgroep, die de feitelijke controle heeft inde Strook en die openlijk streeft naar de vernietiging van Israël, heeft echter gezegd dat, wil een dergelijke deal tot stand komen, Israël eerst alle tiener-, vrouwelijke en oudere gevangenen moet vrijlaten, naast degenen die opnieuw werden gearresteerd na de ruilovereenkomst voor gevangenen van Gilad Shalit in 2011, toen 1.027 gevangen terroristen en massamoordenaars werden vrijgelaten in ruil voor één enkele levende IDF-soldaat.

Hoewel Hamas-onderhandelaar Husam Badran beweert ‘alles te willen opofferen‘ voor een maximale gevangenenruil met Israël, wordt door Hamas opnieuw de lat bijzonder hoog gelegd, té hoog wellicht.

Want met enkel de twee lijken van IDF-soldaten in handen en daarnaast een Israëlische falasha Jood en een Israëlische Bedoeïen waarvan men niet eens weet of ze nog in leven zijn en die bovendien nog eens vrijwillig de Gazastrook zijn binnengegaan, lijkt het weinig waarschijnlijk dat in ruil Israël erg veel gevangen terroristen zal willen lossen.

Een eerlijke ruil zou bijvoorbeeld kunnen zijn om twee dode Palestijnen en twee levende te ruilen voor de vier Israëliërs, maar daar zal Hamas niet mee akkoord gaan. Die willen daar minstens een paar nullen aan toevoegen, een paar duizend dus en daar houdt het op voor Israël. Voorlopig toch.


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas official says group wants ‘significant achievement’ in swap deal” van 3 mei 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelGazan Journalist Alaa Al-Asi: Any Form of Dialogue with Israelis – Even Peace Activists – That Takes Place Outside of the Framework of the Resistance Is Collaboration with the Enemy” van 18 april 2020 op de site van The Middle East Media Research Institute (MEMRI)