Palestijnen boos: Dem. presidentskandidaat Joe Biden wil VS-ambassade in Jeruzalem behouden

De belofte van de presumptieve Democratische president Joe Biden om de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem te houden als hij de Amerikaanse president wordt, is ‘zeer teleurstellend’, zei Mustafa Barghouti, het hoofd van de politieke partij van het Palestijnse Nationale Initiatief.

Biden maakte de verklaring woensdag tijdens een virtuele inzamelingsactie. De zet had moeten gebeuren “in de context van een grotere deal om ons te helpen belangrijke concessies te doen voor vrede in het proces. Maar nu dat is gebeurd, zou ik de ambassade niet terugplaatsen naar Tel Aviv,” zei hij.

Barghouti vertelde The Media Line: ‘Het is jammer, het is teleurstellend. Ik wou dat Bernie Sanders het tegen Mr. Trump opnam. Hoewel hij [Sanders] joods is, heeft hij de beste positie op het gebied van Palestijnse rechten.”

Biden had eerder het besluit van president Donald Trump om de ambassade te verplaatsen ‘kortzichtig en lichtzinnig’ genoemd. De voormalige vice-president vertelde zijn supporters ook dat als hij gekozen zou worden, hij een Amerikaans consulaat in Oost-Jeruzalem zou heropenen en zou zoeken naar een tweestatenoplossing die ‘de Palestijnen zou engageren’.

Barghouti zei dat Biden’s positie vergelijkbaar was met die van Trump. ‘Dhr. Biden en Mr. Trump steunen de annexatie van Oost-Jeruzalem door Israël”, stelde hij. “Dat is onaanvaardbaar en het is een schending van het internationaal recht.”

“Het is ook een schending van dezelfde resoluties waartegen de Verenigde Staten geen bezwaar maakten in resolutie 2334 van de VN-Veiligheidsraad, die de annexatie van bezet gebied verbiedt en Israël verhindert Bouwen in bezet gebied.” Die resolutie werd goedgekeurd in 2016, tegen het einde van de tweede termijn van de Amerikaanse president Barack Obama, en de Verenigde Staten onthielden zich van stemming.

Hani al-Masri, directeur-generaal van Masarat, het Palestijnse Centrum voor Beleidsonderzoek en Strategische Studies, vertelde The Media Line dat Biden “bekend staat als pro-Israël” en dat niemand “verrast” moet zijn door wat hij zei. “Dit is te verwachten. De Democratische Partij is een vriend van Israël en voormalige presidenten van de Democratische Partij zijn sterke aanhangers van Israël geweest. Trump is overgestapt van de gebruikelijke Amerikaanse steun aan Israël naar de rechtervleugel in Israël.”

Trump kreeg internationaal harde kritiek vanwege zijn beslissing om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël en de ambassade daarheen te verplaatsen. Palestijnen verbraken alle communicatie met de Trump-regering eind 2017 toen hij Jeruzalem erkende als de hoofdstad van Israël.

President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit heeft herhaaldelijk gezegd dat Washington niet langer de enige bemiddelaar van het conflict kan zijn. Barghouti is het daarmee eens en zegt dat de Verenigde Staten niet te vertrouwen zijn. “Ik denk dat de Palestijnen net als vele anderen een ernstige fout hebben gemaakt toen ze dachten dat de Verenigde Staten een onpartijdige tussenpersoon kunnen zijn tussen Israëli’s en Palestijnen. De VS kunnen dat niet omdat het een zeer sterke strategische band met Israël heeft.”

♦ Overigens kwam dat besluit om de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen niét van de Republikeinse president D. Trump. Dat besluit was al veel eerder genomen door een Democratische partijgenoot van Joe Biden en Barack Obama met name door de Democratische president Bill Clinton. Maar de ondertekening van het uitvoeringsbesluit werd door de opeenvolgende presidenten voortdurend met zes maanden vooruit geschoven. 

♦ Op 23 oktober 1995 werd in de VS de Jerusalem Embassy Act aangenomen. Die wet erkende Jeruzalem als de hoofdstad van de staat Israël en riep Jeruzalem op om een ​​onverdeelde stad te blijven. Het doel was om voor 31 mei 1999 geld vrij te maken voor de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade in Israël van haar locatie in Tel Aviv naar Jeruzalem. Donald Trump heeft Bill Clinton’s besluit gewoon uitgevoerd. Niks meer en niks minder.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Mohammed Al-Kassim “Palestinian politician slams Biden’s vow to keep US embassy in Jerusalem” van 1 mei 2020 en een artikel van Omri Nahmias “Biden would keep US Embassy in Jerusalem if elected, advisor says” van 29 april 2020 op de site van The Jerusalem Post