Lockdown-moeheid: Duizenden demonstreren in Tel Aviv in het licht van de economische crisis

Plaatje hierboven: Op het Rabin Square, Tel Aviv, zaterdagavond 2 mei 2020. Duizenden mensen protesteren in Tel Aviv in het licht van de economische crisis veroorzaakt door de lockdown dictatuur van de regering [beeldbron: Avshalom Sassoni/J-Post]

Wat zich elders in de wereld afspeelt, gebeurt vandaag ook in Israël: coronavirus lockdown moeheid. De mensen zijn het zat om hulpeloos toe te kijken hoe de economie en welvaart onder hun voeten in hoog tempo wegkwijnt. “Het medicijn is erger dan de kwaal,” klinkt het luidkeels en overal.

Het Rabin-plein, door de gemeente Tel-Aviv aangewezen als een ‘protestplein’, was gevuld met zelfstandigen die om hulp van de staat vroegen vanwege de coronaviruscrisis op zaterdagavond.

De demonstranten, die in verschillende bedrijfstakken werken, eisten van de staat hulp die vergelijkbaar was met die van ingehuurde arbeiders bij het aanvragen van werkloosheidsuitkeringen. Onder de protestborden waren er enkele die luidden: ‘Rechten, rechtvaardigheid, levensonderhoud’. Anderen lazen ‘noch links, noch rechts – levensonderhoud’.

Onder de demonstranten waren vertegenwoordigers van de vereniging van interieurontwerpers, de dansvakbond, de vereniging van airconditioningaannemers en de vereniging van zwembadbeheerders.

Yoni Finegold, een van de leiders van de ‘strijd om de wereld van kunst en cultuur te redden’, zei:

Vanavond houden de muzen op met zwijgen en komen ze aan bij het Rabin-plein naast alle onafhankelijke arbeiders van Israël. We zullen de roep blijven steunen. Van de 150.000 werknemers in de entertainmentindustrie die elke dag van de week hun baan verliezen, totdat er een antwoord voor hen wordt gevonden.

President van de onafhankelijke verenigingen van Israël, advocaat Roy Cohen, waarschuwde dat het protest zal doorgaan totdat er volledige gelijkheid is. Hij eiste een verhoging van de herstelbetalingen aan onafhankelijke arbeiders en dat het geld zo snel mogelijk met zo min mogelijk bureaucratie zou worden toegekend.

Leraren waren ook een van de demonstranten op Rabin Square, die protesteerden tegen het besluit van de regering om online onderwijs te definiëren als 50% van een fulltime baan, en eisten dat het tekort aan dagen in juli moet worden aangevuld bovenop de extra negen dagen die al zijn overeengekomen met de staat.

De golf van protesten begon ’s middags nadat honderden particuliere kleuterschooleigenaren en -leraren op Rabin Square waren aangekomen en protesteerden tegen de omstandigheden van de kleuterscholen en kinderdagverblijven in het licht van het coronavirus.

Onder de borden die werden gedragen door de demonstranten, die uit het hele land aankwamen, stonden de borden: “We komen terug als iedereen veilig is” en “Kinderen worden geen 3 jaar oud”.

“75% van de particuliere kleuterscholen in de leeftijd van 0-3 jaar heeft geen hulp van de staat gekregen, met de bewering dat ze niet voldeden aan de staatsnormen, die erg draconisch zijn”, aldus het hoofd van de particuliere kleuterschoolverenigingen in Israël, Keren Ohana-Ayus, die zelf de eigenaar is van de kleuterschool ‘Butterfly’ van 0-3 jaar in Jeruzalem.

Volgens Ohana-Ayus is een van de voorwaarden voor het ontvangen van hulp dat de inkomsten uit het bedrijf lager zijn dan 340.000 NIS per jaar. “Het gebrek aan hulp zorgt voor economische problemen”, waarschuwde ze, en ze riep de regering op om onmiddellijk alle 10.000 particuliere kleuterscholen te vergoeden.

De demonstranten spraken zich ook uit tegen een gebrek aan planning met betrekking tot de opening van kleuterscholen voor 0-3 jaar. “We vallen tussen de kieren. We hebben geen opdracht gekregen om te gaan werken. We willen terugkomen in veiligheid, er moet een plan zijn dat logisch is. We eisen ook hulp bij de nieuwe uitgaven die de situatie voorschrijft, Zoals hygiëneproducten en andere beschermende maatregelen”, zei Ohana-Ayus.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Moshe Cohen “Thousands protest in Tel-Aviv in light of the economic crisis” van 3 mei 2020 en een artikelGoogle travel data show coronavirus lockdown fatigue in US, Australia” van 2 mei 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ een artikel op deze blogCoronacrisis: Het volk van Israël doorbreekt de lockdown dictatuur” van 2 mei 2020 en een artikelBeëindig alle beperkingen, ze waren niet nodig, zeggen onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit” van 1 mei 2020 een artikelCoronavirus lockdown: levensreddend of pure waanzin?” van 9 april 2020

♦ naar een artikel van Bieke Cornillie “Experts waarschuwen: “Motivatie bij Vlamingen om regels te volgen slinkt week na week” van 30 april 2020 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

Een gedachte over “Lockdown-moeheid: Duizenden demonstreren in Tel Aviv in het licht van de economische crisis

  1. Het succesverhaal van Israel door het strenge beleid, uitstekende zorg & het principe dat een ouder persoon ook waardevol is, werkt nu tegen haar….bij sommigen.

    Indien Israel anders had gehandeld en dit virus als een brandend vuur was rondgegaan met duizenden doden i.p.v. 225, dan hadden deze protesters nu in dezelfde zware situatie gezeten…..als zij het al hadden overleefd.

    Achteraf kritiek hebben zonder verantwoordelijkheid te dragen is makkelijk. Fouten worden gemaakt….overal!.

    Like

Reacties zijn gesloten.