Duitse katholieke kerk bekent schuld voor collaboratie met Hitler regime vóór en tijdens WOII

Plaatje hierboven: Op 20 juli 1933 ondertekenden in Rome kardinaal-staatssecretaris Eugenio Pacelli (vanaf 1939 paus Pius XII) namens paus Pius XI het Reichskonkordat (Rijksconcordaat) tussen nazi-Duitsland en het Vaticaan. Daarmee bezegelde de Duitse katholieke kerk de facto het lot van de Joden en zette het licht op groen voor de Holocaust. Eerste van links op de foto zit de vice-kanselier Franz Von Papen, die namens Hitler tekende.

In een nieuw rapport na decennia van ambivalentie heeft de Duitse raad van katholieke bisschoppen eindelijk toegegeven dat de kerk medeplichtig is aan de acties van het nazi-regime tijdens de Tweede Wereldoorlog, meldde The Times op vrijdag 1 mei 2020.

In het 23 pagina’s tellende document van de raad staat naar verluidt: “Aangezien de bisschoppen niet met een duidelijk ‘nee’ tegenover de oorlog stonden en de meesten van hen de wil van de [Duitse natie] ondersteunden, maakten ze zich medeplichtig aan de oorlog.”

Dit omvatte onder meer het verschaffen van honderden priesters die zich aan de frontlinies van de oorlog bij de nazi-soldaten voegden om spirituele begeleiding te bieden tussen 1939 en 1945 en de omvorming van duizenden kerkelijke eigendommen tot militaire ziekenhuizen waar tienduizenden nonnen als verpleegsters werkten, aldus het document dat 75 jaar na de ineenstorting van Hitlers Derde Rijk werd gepubliceerd.

Kerk bekent schuld
Het voegde eraan toe: ‘De bisschoppen hebben de rechtvaardiging van de nazi’s voor de oorlog misschien niet gedeeld op grond van raciale ideologie, maar hun woorden en hun beelden gaven zowel steun aan de soldaten als aan het regime dat de oorlog nastreefde, en omdat ze de oorlog daarmee een extra doel gaven.”

Een door The Times geciteerde ambtenaar van de Katholieke Kerk noemde het rapport een ‘schuldbekentenis’ door de kerk. Het document zei dat de meeste Duitse bisschoppen, gemotiveerd door nationalisme en anticommunistisch sentiment en een verlangen om de kerk te behouden door de confrontatie met de nazi’s te vermijden, hun volgelingen zeiden om het regime tijdens de oorlog te steunen.

Op Hitlers 50e verjaardag in 1939 wapperden aan de katholieke kerken overal nazivlaggen en baden ze voor bescherming van de ‘Führer en het Reich’. ‘Zelfs als we kunnen zien dat het perspectief van de bisschoppen op de gebeurtenissen tijdens de oorlog veranderde, schonken ze niet genoeg aandacht aan het lijden van anderen’, citeerde The Times Heiner Wilmer, bisschop van Hildesheim en hoofd van de buitenlandse zaken van de conferentie Commissie.

Het Times-rapport kwam dagen nadat de Washington Post meldde dat onderzoekers die de nieuw geopende Vaticaanse archieven van Pius XII bestuderen, bewijs hebben gevonden dat de paus uit de Tweede Wereldoorlog op de hoogte was van de massamoord op Joden uit eigen bronnen, maar de kwestie voor de Amerikaanse regering verborgen hield.

Plaatje hierboven: Rooms-katholiek priester-dichter, de vlaams-nationalist Cyriel Verschaeve (1874-1949), was bij uitstek het icoon van de Vlaamse collaboratie met de nazi’s want “de nazi’s zouden Vlaamse onafhankelijkheid brengen“. Een zoveelste leugen van Adolf Hitler die zich overigens nooit aan afspraken heeft gehouden. “Rome of Moskou?!” preekten vele priesters in Vlaanderen vanop hun kansels in de RK-kerken. Duizenden Vlamingen en Walen trokken vervolgens in Duits uniform naar het Oostfront om tegen de Russen te vechten… en er roemloos tenonder te gaan in de vrieskou van Stalingrad, Moskou en Leningrad.

In volle oorlogstijd in 1944 wordt priester Verschaeve door de nazi’s nog gelauwerd als eredoctor aan de universiteiten van Jena en Keulen. Na de oorlog vlucht hij in augustus 1944 opnieuw naar Duitsland. Hij vindt tenslotte in 1945 een onderkomen in Solbad Hall in Oostenrijk. Op 11 december 1946 veroordeelt de Krijgsraad te Brugge hem bij verstek tot de doodstraf. Hij sterft uiteindelijk in Solbad Hall op 8 november 1949. Zijn stoffelijk overschot wordt in 1973 door leden van de Vlaamse Militanten Orde  (VMO) opgegraven en naar Alveringem overgebracht.

De Vlaamse Militanten Orde/Organisatie (1950-1983) vormde destijds de stoottroepen van de Vlaams-nationalistische Volksunie partij, die in 2001 deels opging in de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) en anderdeels opging in het Vlaams Blok, dat werd opgericht in 1978 uit twee splinterpartijen VNP (Karel Dillen: “Wij zijn de erfgenamen van de collaboratie!“) en de VVP (Lode Claes) maar dat zich – na een veroordeling voor racisme en discriminatie – vanaf 2004 het Vlaams Belang laat noemen.


Bronnen:

♦ naar een artikelIn ‘confession of guilt,’ German Catholic Church admits ‘complicity’ with Nazis” van 2 mei 2020 en een artikel van Sheldon Kirshner “Pope Pius XII And The Holocaust” van 3 mei 2020 op de site van The Times of Israel

♦ een artikel op deze blogOnderzoekers: Vaticaan archieven bewijzen dat Paus Pius XII wist van Jodenmoorden tijdens WOII” van 1 mei 2020

♦ naar een artikel van Tom Heneghan “Pope Pius XII, accused of silence during the Holocaust, knew Jews were being killed, researcher says” van 29 april 2020 op de site van The Washington Post

♦ naar een artikel “Researchers say Vatican archives show pope Pius XII knew of WWII killing of Jews” van 30 april 2020 op de site van The Times of Israel

3 gedachtes over “Duitse katholieke kerk bekent schuld voor collaboratie met Hitler regime vóór en tijdens WOII

  1. Ach .., niets nieuws onder de Zon .., de katholieke kerk met hun pausen heeft van alle tijden al een pest hekel aan Joden gehad en voor onnoemelijk leed gezorgd aan deze mensen .. die hele pausen kliek is dan ook niets anders dan een religie uit de hel.. ook nu kan het pausen gedrocht het prima vinden met de Joden haters bij uitstek .., de moslims.
    A.Ruygrok, Monster

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.