Ambassadeur Danon noemt UNRWA’s Gaza-scholen ‘haat-faciliteiten voor terreur en wapenopslag’

De Israëlische ambassadeur bij de VN Danny Danon heeft beschuldigd dat UNRWA-scholen in Gaza ‘terreuropslagfaciliteiten’ zijn en heeft de VN opgeroepen de organisatie te veroordelen, die de belangrijkste dienstverlener is voor Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten.

Hij stuurde een brief aan de hoge functionarissen van de VN over deze kwestie, nadat de Relief and Works Agency van de Verenigde Naties een paar weken geleden meldde dat een granaat en een militair vest waren gevonden in een van de Gaza-faciliteiten.

UNRWA-scholen, schreef hij,

[..] zijn door de VN gefinancierde opslagfaciliteiten voor terroristen. Dit is niet de eerste keer dat UNRWA en andere scholen door Palestijnse terroristische groeperingen voor militaire doeleinden worden gebruikt. Er zijn inderdaad verschillende incidenten geweest van zulke ernstige schendingen van het internationaal recht en de resoluties van de Veiligheidsraad.

Danon riep de speciale vertegenwoordiger voor kinderen en gewapende conflicten, Virginia Gamba, op om dergelijke incidenten te veroordelen en te citeren in het speciale rapport van de VN-secretaris-generaal over ‘Kinderen en gewapende conflicten’.

In een verklaring aan de media legde het kantoor van Danon uit dat dit geen geïsoleerd incident was en dat er in het verleden wapens en terreurtunnels waren gevonden op UNRWA-scholen.

UNRWA heeft de plaatsing van dergelijke wapens in haar scholen consequent veroordeeld en deed dat vorige maand ook toen het het incident aan Israël, de autoriteiten van Gaza en de media meldde.

“UNRWA veroordeelt met klem en ondubbelzinnig de persoon of groep die verantwoordelijk is voor deze flagrante schending van de onschendbaarheid van haar gebouwen onder internationaal recht”, zei het vorige maand.

UNRWA legde uit dat het een strikt wapenarm beleid heeft en de faculteiten controleert op naleving, maar dat het zich vanwege bezuinigingen niet langer kan veroorloven om bewakers in te huren om ervoor te zorgen dat haar faciliteiten wapenvrij zijn.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazarov “Danon calls UNRWA Gaza schools ‘terror storage facilities’” van 2 mei 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Ambassadeur Danon noemt UNRWA’s Gaza-scholen ‘haat-faciliteiten voor terreur en wapenopslag’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.