Amerikaanse christenen en Joden zeggen dat hun religieus geloof is gegroeid tijdens een pandemie

Amerikanen zeggen dat hun religieus geloof is gegroeid volgens een peiling die werd gehouden te midden van de COVID-19 pandemie. Onder de Amerikaanse joden heeft de overgrote meerderheid (69%) gezegd dat hun geloof niet is veranderd als gevolg van het coronavirus.

Ondanks de sluiting van religieuze instellingen en gebedshuizen in het hele land, zegt een kwart van de Amerikanen dat hun religieuze geloof is versterkt te midden van de aanhoudende coroviruspandemie, volgens een nieuwe Pew Survey die donderdag is vrijgegeven.

De peiling belicht de algemene trend van religieuze attitudes in de Verenigde Staten, en benadrukt verschillende resultaten op basis van de demografische uitsplitsing. Dienovereenkomstig zegt ongeveer een kwart (24%) van de Amerikaanse volwassenen dat hun geloof is gegroeid in de context van de uitbraak van het coronavirus, terwijl slechts 2% van de Amerikanen hun geloof heeft zien verzwakken.

Een aantal Amerikanen (47%) zegt dat hun geloof niet is aangetast door het coronavirus of dat de vraag niet van toepassing is vanwege een gebrek aan vertrouwen (26%).

De meningen over dit onderwerp laten een variatie zien afhankelijk van religieuze overtuiging en religiositeit, waarbij christenen eerder geneigd zijn te zeggen dat hun geloof is gegroeid, met vier op de tien evangelicalen (42%), een kwart van de katholieken (27 %) en historisch Afro-Amerikaanse kerkfilialen (56%), die dit gevoel melden.

Dit staat in contrast met minder dan een kwart (22%) van de belangrijkste protestanten die een groei in geloof voelen.

Onder Amerikaanse Joden heeft de overgrote meerderheid (69%) gezegd dat hun geloof niet is veranderd als gevolg van het coronavirus, of dat de vraag niet van toepassing is vanwege een gebrek aan geloof (22%), in tegenstelling tot 7% ​​van Amerikaanse joden die zeiden dat hun geloof is gegroeid.

Van die Amerikaanse joden die een gebrek aan geloof belijden (atheïsme), zegt ongeveer een kwart (26%) dat hun geloof niet is veranderd, terwijl de meerderheid zegt dat ze niet religieus waren (65%) vóór de uitbraak van het coronavirus.

De PEW-enquête werd gehouden van 20-26 april en omvatte een steekproef van 10.139 Amerikaanse volwassenen die deel uitmaken van Pew’s American Trends Panel.


Bronnen:

♦ naar een artikelAmericans say their religious faith has grown amid pandemic – poll” van 1 mei 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Claire Gecewicz “Few Americans say their house of worship is open, but a quarter say their faith has grown amid pandemic” van 30 april 2020 op de site van Pew Research Center