Coronacrisis: Het volk van Israël doorbreekt de lockdown dictatuur

Plaatje hierboven: Aan het strand van Tel Aviv op vrijdag 1 mei 2020 [beeldbron: i24News]

De Israëlische krantenkoppen van gisteren en hedenochtend liegen er niet om: ‘Verspreiding van COVID-19 gestopt‘, ‘Duizenden Israëli’s gaan naar stranden, markten en negeren de regels voor sociale afstand‘, ‘Tel Aviv zei dat het voorbereidingen treft om restaurants en cafés met zitplaatsen buiten te heropenen‘ ondanks het feit dat: ‘Het aantal virusgevallen in Israël stijgt tot 16.101, met 225 doden‘.

Het lijkt wel of de Israëliërs de lockdown meer dan kotsbeu zijn (net zoals in België en Nederland) en eigenhandig de deuren van de vrijheid weer opengooien. De gemeente Tel Aviv bereidt richtlijnen voor voor de heropening van de ooit bloeiende restaurantscene van de stad, meldde Channel 12 donderdag. Burgemeester Ron Huldai van Tel Aviv zei dat de gemeente ‘geen middel onbeproefd moest laten’ om de restaurants van de stad weer op de been te helpen.

De restaurants zullen hun tafels naar buiten moeten verplaatsen, maar zullen volgens het rapport worden vrijgesteld van kosten voor het uitbreiden van het terras. Alle tafels moeten minimaal twee meter uit elkaar staan. Een van de mogelijkheden die de gemeente heeft besproken, is dat de restaurants in de straten rond het iconische Rabin-plein van de stad tafels op het plein zelf kunnen zetten.

De politie op vrijdag sprak naar verluidt haar bezorgdheid uit over het feit dat duizenden Israëli’s de regels voor sociale distantiëring negeerden en massaal naar stranden en markten stroomden, met de waarschuwing dat ze nog steeds overtreders zouden beboeten.

Honderden mensen maakten gebruik van het warme weer om tijd buiten door te brengen, naar de stranden in Tel Aviv en Herzliya te gaan, velen van hen hielden zich niet aan afstandelijke regels en droegen geen maskers. Anderen trokken naar markten om voor de sabbat te winkelen of hingen gewoon rond in buitenruimtes, zoals het iconische Dizengoff-plein in Tel Aviv.

Een hoge politiefunctionaris vertelde het nieuws van Channel 13 dat er een ‘aanzienlijke verzwakking van de discipline’ was onder het publiek met betrekking tot de naleving van de coronavirusbeperkingen en zei dat de politie nog steeds de beperkingen handhaafde.

Aangezien het aantal nieuwe infecties is afgenomen, is de regering begonnen met het losmaken van beperkingen die bedoeld zijn om de pandemie in te dammen, zoals het opheffen van de limiet op de afstand die Israëli’s kunnen uitoefenen vanaf Hun huizen en veel bedrijven laten heropenen.

Het aantal bevestigde gevallen van coronavirus in Israël steeg vrijdagavond tot 16.101, een stijging van 155 in de afgelopen 24 uur, waarmee de trend van minder dan 200 nieuwe infecties per dag, die de afgelopen week een groot deel heeft vastgehouden, wordt voortgezet. Het dodental van COVID-19 in het land bedroeg 225, drie sinds donderdag.

Vergelijk bijvoorbeeld met België: 40.032 besmette pêrsonen en 7.703 doden en anderzijds Nederland: 39.791 besmetten en 4.893 doden, lijkt Israël inderdaad aan de beterhand, vooral door een betere kennis en aanpak waarvoor Israël zo wereldbefaamd is.

In Gaza en de Arabische gebieden in Judea & Samaria, zijn er ondanks de vele alarmkreten “dat er zich een katastrofe zal afspelen als COVID-19 zou toeslaan” (zie hier, hier en hier), zijn er dankzij de hulp en de know-how van Israël, amper 353 besmette personen en 2 doden opgetekend.

Stop de lockdown-dictatuur, de Belgen kunnen het niet meer aan” [Els Ampe, kandidaat-voorzitster bij Open VLD]:


Bronnen:

♦ naar een artikel‘Spread of COVID-19 halted’: 80% of Israel has had no new cases for days” en een artikelThousands of Israelis head to beaches, markets, flouting social distancing rules” en een artikelTel Aviv said preparing to reopen restaurants and cafes with outdoor seating” en een artikelNumber of virus cases in Israel rises to 16,101, with 225 deaths” van 1 mei 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Bieke Cornillie “Experts waarschuwen: “Motivatie bij Vlamingen om regels te volgen slinkt week na week” van 30 april 2020 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

4 gedachtes over “Coronacrisis: Het volk van Israël doorbreekt de lockdown dictatuur

  1. Over 2/3 weken zullen we zien wie er gelijk heeft….de experts of het volk.

    Like

Reacties zijn gesloten.