Coronavirus en de Arabische cultuur van geheimhouding

Plaatje hierboven: Op 29 oktober 2004 landde een tweemotorig vliegtuig van de Franse Republiek, aankomend uit Amman (Jordanië), op de militaire luchthaven van Villacoublay, Parijs. De verzwakte Palestijnse leider zal korte tijd later op 11 november 2004 overlijden aan een ‘mysterieuze ziekte’. Yasser Arafat, een beruchte homoseksueel en pedofiel, overleed naar verluidt aan AIDS [beeldbron: L’Express]

Verkeerde informatie is in de meeste Arabische regimes een pijler van het bestuur. Iedereen die de huidige gebeurtenissen in de Arabische wereld probeert te volgen, kan worden misleid door te geloven dat de koninklijke families en politieke leiders nooit ziek worden.

Ziekte onder ambtenaren wordt als staatsgeheim behandeld, mogelijk om te voorkomen dat er een zwak beeld ontstaat dat tot couppogingen zou kunnen leiden. Zelfs zonder die zorg wordt een sterk en gerespecteerd persoonlijk imago hoog gewaardeerd onder Arabische leiders en ze doen er alles aan om het te behouden.

De meesten van hen verven hun haar om het uiterlijk van veroudering te bagatelliseren. In de Arabische wereld staat ouderdom symbool voor zwakte, terwijl het in de westerse cultuur vaak staat voor wijsheid en een rijk levensgevoel. (Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, is een van de weinige Arabische leiders die zijn natuurlijke haarkleur behoudt.)

Ziekte die een Arabische leider overkomt, wordt routinematig geheim gehouden voor het publiek. Gemiddeld blijft een Arabische leider ongeveer dertig jaar aan de macht. Ze maken bijna altijd gebruik van ziekenhuizen en gezondheidszorg buiten hun grenzen. Ze doen dit om twee redenen: ten eerste vertrouwen ze hun lokale gezondheidszorgsystemen niet; en ten tweede zijn ze bang voor het negatieve publieke imago dat het nieuws over de ziekte van de leider zou kunnen vergezellen.

Veel Arabische leiders hebben in het buitenland medische behandeling gezocht. De voormalige Egyptische president Hosni Mubarak was gewend medische zorg te ontvangen in Duitsland, en de koninklijke Jordaanse Hasjemitische familie ontvangt haar eerstelijnsgezondheidszorg in het VK.

Plaatje hierboven: Leuven, België, 14 december 2019. De 79-jarige sultan van de golfstaat Oman, miljardair Qaboos bin Said Al Said, liet zich behandelen in de campus Gasthuisberg van het Universitair Ziekenhuis te Leuven. Daar kreeg hij niet nader genoemde medische zorg (vermoedelijk voor darmkanker) bij een niet nader genoemde dokter. Zijn vele miljarden mochten niet baten. Kort na zijn terugkeer in Oman overleed hij op 10 januari 2020 [beeldbron: DM]

De Jordaanse koning Hussein werd behandeld in New York en het is bekend dat de Saoedische en Koeweitse koninklijke families naar de VS gaan voor medische behandeling. De lijst gaat verder. Een interessante zaak die het wantrouwen van Arabische leiders tegen Arabische medische staf illustreert, ongeacht waar ze zich bevinden, is de zaak van de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika.

In september 2018, terwijl hij spoedeisende zorg ontving in Genève, was het personeel van het Zwitserse ziekenhuis verbaasd dat de broer van Bouteflika tussenbeide kwam om een ​​arts en verpleegster van respectievelijk Tunesische en Marokkaanse afkomst weg te houden van de Algerijnse leider.

De overgrote meerderheid van de mediakanalen in Arabische landen worden door de staat gecontroleerd en dienen om het regime aan de macht te beschermen en te behouden. Er is vaak een officiële vertegenwoordiger van de regering wiens rol het is om in direct contact te blijven met de omroepen en alle inhoud die aan het publiek wordt vrijgegeven goed te keuren, die met wantrouwen wordt bekeken.

De inlichtingendiensten in Arabische landen zijn in hoge mate opgericht om de regimes te beschermen tegen binnenlandse dreigingen. In de Arabische wereld bekritiseren de media de regering niet – integendeel; Het zijn regime-mondstukken. Iedereen die het aandurft zich uit te spreken tegen het regime, zal zichzelf waarschijnlijk in de gevangenis vinden of het land worden uitgezet.

Burgers die hun mening willen geven, moeten ook heel voorzichtig zijn op sociale mediaplatforms. Ze kunnen te maken krijgen met zware straffen en zelfs de dood omdat ze kritische meningen over het regime hebben gepost. Voorlopig hebben Arabische leiders geen andere keuze dan thuis te blijven, zelfs als ze medische hulp nodig hebben.

Westerse landen hebben hun grenzen gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en hun ziekenhuizen hebben een maximale capaciteit. Zelfs als een Arabische leider op dit moment zijn land zou verlaten, zouden de media – gecensureerd door het regime – waarschijnlijk ten onrechte melden dat hij nog steeds thuis was.

Op Arabische sociale media doen momenteel geruchten de ronde dat verschillende leden van koninklijke families hun land hebben verlaten uit angst voor besmetting met het coronavirus. Onder hen zijn de Jordaanse koning Abdullah, die ervan verdacht wordt naar Ascension Island te gaan, en de Saoedische koning Salman bin Abdulaziz al-Saud, die naar verluidt op een eiland in de Rode Zee verblijft.

Nauwkeurige informatie over de staat is in de Arabische wereld altijd moeilijk te verkrijgen. Verkeerde informatie is een fundamenteel principe van de politieke cultuur van Arabische autoritaire regimes. Dit is vooral duidelijk vandaag de dag, wanneer het onmogelijk is om een ​​betrouwbaar beeld te krijgen van de ware omvang van coronavirusinfectie en dood in de Arabische wereld.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dr. Edy Cohen “Coronavirus and the Arab Culture of Secrecy” van 1 mei 2020 op de site van The Begin–Sadat Center for Strategic Studies (BESA Center)

Een gedachte over “Coronavirus en de Arabische cultuur van geheimhouding

  1. Waarom zouden ze de waarheid vertellen als ze er sowieso met leugens doorkomen.

    Laten we eens ophouden met alléén Arabische leiders van leugens te beschuldigen…..de Westerse zijn geen haar beter!

    Zoveel zou nu toch wel duidelijk moeten zijn.

    Het maakt niet uit….politici, journalisten, schrijvers, artiesten, academici etc.etc. …..iedereen l*** er maar op los, zolang hun eigen persoon & verhaal maar op de voorgrond treed met henzelf als onschuldig lam of goede Samariaan.

    Like

Reacties zijn gesloten.