Hamas gebruikt de coronacrisis om meer steun te verkrijgen op de Westelijke Jordaanoever

Plaatje hierboven: Nabloes, Samaria 15 december 2017. Palestijnse aanhangers van Hamas in Judea & Samaria nemen deel aan een bijeenkomst ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van de oprichting van de terreurgroep Hamas in de stad Shechem aka Nabloes [beeldbron: Nasser Ishtayeh/Flash90]

De Palestijnse Autoriteit is van mening dat Hamas de coronaviruscrisis gebruikt om punten te scoren met Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever.

In de afgelopen week arresteerden veiligheidstroepen van de PA een aantal Hamas-activisten nadat ze betrapt waren op het uitdelen van voedselpakketten en geld aan behoeftige families.

Een van degenen die door de veiligheidstroepen van de PA zijn gearresteerd, is Fadel Jabareen, hoofd van de Islamic Charitable Society, een non-profitorganisatie in Hebron die ervan wordt verdacht banden te hebben met Hamas. Verschillende andere werknemers van de organisatie die betrapt werden op het uitdelen van voedsel en geld aan gezinnen in het gebied van Hebron, zijn door de PA Preventive Security Force opgeleid ter ondervraging.

De vrouw van Jabareen zei dat haar man dinsdagavond werd gearresteerd omdat hij voedselpakketten had uitgedeeld aan wezen op de Westelijke Jordaanoever. “Mijn man deelde voedsel uit aan wezen, niet aan kolonisten”, zei ze in een Facebook-bericht.

Eerder arresteerden veiligheidstroepen van de PA Eyad Nasser, 40, op verdenking van het uitdelen van voedselpakketten aan gezinnen in de stad Tulkarm in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. Nasser wordt ook verdacht van aansluiting bij Hamas.

Sinds het begin van de coronaviruscrisis heeft de PA toestemming gegeven aan noodcomités waarvan de leden van de heersende Fatah-factie in de meeste Palestijnse dorpen en steden op de Westelijke Jordaanoever opereren.

De commissieleden hebben de veiligheidstroepen van de PA bijgestaan ​​bij het opleggen van afsluitingen in sommige steden en dorpen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Daarnaast zijn ze betrokken geweest bij verschillende hulpverleningsactiviteiten, waaronder de distributie van voedsel en geld aan behoeftige gezinnen. “De Palestijnse Autoriteit wil niet dat een andere partij dan Fatah de families helpt”, zegt Omar Abu Rmaileh, een moskee-imam uit Hebron.

Wasfi Qabaha, een hoge vertegenwoordiger van Hamas op de Westelijke Jordaanoever, veroordeelde het hardhandig optreden van de PA tegen de vermoedelijke hulpverleners van Hamas. Hij riep de PA-premier Mohammed Shtayyeh op om uit te leggen waarom de PA-regering zich richt op hulpverleners die niet tot Fatah behoren.

“Is liefdadigheidswerk alleen beperkt tot degenen die tot Fatah behoren?” vroeg Qabaha. “Is de distributie van voedselpakketten aan behoeftige gezinnen een gevaarlijke misdaad geworden?”

Hamas, Fatah battle for control of Palestine.

Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Is Hamas using coronavirus to gain support in West Bank? – analysis” van 30 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Yaakov Lappin “Hamas in Gaza fails to ignite similar violence in the West Bank” van 6 juni 2018 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)