Beëindig alle beperkingen, ze waren niet nodig, zeggen onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit

Israël moet alle beperkingen op het coronavirus beëindigen en het land heropenen voor internationale reizen, volgens een onderzoeksteam van de Hebrew University dat een vooraanstaande epidemioloog en twee financiële professoren omvat.

Ze maakten statistieken van over de hele wereld en concludeerden in een nieuw gepubliceerd onderzoek dat Israël weliswaar afgesloten moest worden in Londen, New York en verschillende andere plaatsen, maar dat het niet nodig was om mensen op te sluiten in huizen of andere strikte regels op te leggen.

Hoewel onderzoekers toegaven dat zonder deze beperkingen het dodental van Israël hoger zou zijn geweest, zelfs aanzienlijk, meenden ze dat het binnen beheersbare aantallen zou zijn gebleven, terwijl de economie tegen enorme schade zou worden beschermd.

“Het doel van dit publiceren is niet om kritiek te hebben op wat er is gedaan”, vertelde prof. David Gershon, econoom bij de Jerusalem Business School aan de Hebrew University aan The Times of Israel. “Het is niet politiek, maar het roept de vraag op waarom we nog steeds in semi-lockdown zitten. Waarom houden we de begraafplaatsen op Memorial Day gesloten? Het laat zien dat er een overdreven reactie is.”

Zij stellen dat Israël achteraf gezien, ondanks de menselijke kosten, een soortgelijke benadering had moeten volgen als het Zweden zonder lockdown. De Zweedse bevolking is slechts iets groter dan die van Israël, maar heeft tot nu toe 11 keer zoveel COVID-19-doden gezien – 2200 vergeleken met 222 nu.

Terwijl Zweden een lockdown uitsloot en opriep tot vrijwillige sociale afstand, heeft Israël strikte regels ingevoerd, die bestraft kunnen worden met boetes, om het coronavirus te bestrijden. Israëlische scholen en universiteiten werden op 12 maart gesloten, al snel gevolgd door de meeste werkplekken, en de meeste Israëli’s zijn al wekenlang grotendeels thuis opgesloten.

Beperkingen worden nu langzaamaan versoepeld, met veel werkplekken en winkels die heropenen voor het bedrijfsleven – onder sterk beperkende voorwaarden – en scholen zullen volgende week gedeeltelijk heropenen. Maar gezondheidsfunctionarissen hebben gewaarschuwd dat een te snelle terugkeer naar normaal de infectiepercentages tijdens een tweede, mogelijk slechtere golf van de ziekte kan zien toenemen.

Premier Benjamin Netanyahu heeft gewaarschuwd dat een piek in zaken mogelijk is en kan leiden tot een terugkeer naar de lockdown. Directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid Moshe Bar Siman-Tov heeft erop aangedrongen dat zijn harde aanpak noodzakelijk was en zonder dat “Israël net zoals België zou kunnen eindigen“, met een iets grotere bevolking dan Israël en een dodental van 7.604 mensen, waarvan 53% ouderen in de bejaardencentra/zorgcentra.

Hij vertelde vrijdag aan een tv-interviewer dat als we de vroege trends in Israël hadden mogen voortzetten, “we vandaag meer dan 600.000 mensen [ziek] zouden hebben, meer dan 10.000 op ventilatoren en vele duizenden wiens leven zou zijn geëindigd.” Israël telt momenteel 15.964 besmette personen en ongeveer 100 op beademing.

Gershon voerde aan dat Israël de storm duidelijk heeft doorstaan ​​en dat het enige logische is om alle beperkingen terug te draaien. Hij zei dat alle sectoren, inclusief toerisme, moeten worden heropend. “We moeten er niet aan denken dat toerisme alleen draait om plezier maken. Het gaat over het overleven van de mensen die de diensten verlenen zoals in [de badplaats] Eilat aan de Rode Zee. Als je wilt dat Eilat in elkaar valt, moet je het weer tot leven wekken.

Internationale bezoekers zouden welkom moeten zijn in Israël, maar bij binnenkomst getest op coronavirus en volgens Gershon worden afgewezen of in quarantaine worden geplaatst als ze positief zijn. De Israëli’s moet worden gevraagd waakzaam te blijven met betrekking tot hygiëne en sociale afstand te blijven nemen.

Als ze zich ertoe zouden verplichten, zou een klein deel van de vals-negatieve resultaten op de luchthaven de gezondheid van de Israëli’s niet schaden, zei hij: “Zolang de bevolking zich op een verantwoordelijke manier gedroeg, zelfs als je een paar nieuwkomers met coronavirus hebt, is hun vermogen om een ​​golf van infectie te veroorzaken is zeer minimaal.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Nathan Jeffey “End all restrictions, they were unnecessary, Hebrew University researchers say van 27 april 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Beëindig alle beperkingen, ze waren niet nodig, zeggen onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit

Reacties zijn gesloten.