Het ware verhaal achter een iconische co-existentie FAKE-foto

Iedereen kent deze iconische foto die tot op vandaag door zowel voor- als tegenstanders van de Joodse staat miljoenen keren werd verspreid via de sociale media. Alleen: het is een fake-foto! In scêne gezet dus. Deze Israëlische en Palestijnse jongens waren eigenlijk twee Joodse vrienden uit Jeruzalem.

In de nasleep van de zomeroorlog tussen Israël en Hamas in Gaza, verscheen een iconische 20-jarige foto, van een joodse en een Palestijnse jongen die zich omhelzen terwijl ze uitkijken over Jeruzalem, opnieuw op sociale media, met duizenden over de hele wereld die een boodschap van hoop en coëxistentie verspreiden Tijdens een anders tumultueuze tijd.

Maar de twee jongeren op de foto uit 1993, die het streven naar vrede in Israël tijdens het vredesproces in Oslo illustreerden, waren eigenlijk beide Israëlische joden – Zvi Shapiro, 11 j., met een kalotje op, en Zemer Aloni, 12 j., met een Palestijnse keffiyeh.

De foto, gemaakt door de Amerikaanse fotojournaliste Ricki Rosen, is oorspronkelijk gemaakt voor het Canadese nieuwsmagazine Maclean en is talloze keren gereproduceerd, vaak zonder toestemming van Rosen. “Het was een symbolische illustratie”, legde Rosen uit in een artikel dat zondag werd gepubliceerd door het Joodse dagblad Forward. “Het was nooit de bedoeling dat het een documentaire foto zou zijn.”

12 Apr 2002, Israel — December 1993: An Israeli and a Palestinian child walk arm and arm. — Image by © Ricki Rosen/Corbis

De foto is gemaakt in de wijk Abu Tor in Jeruzalem, een gemengde Arabisch-Joodse wijk waar de twee jonge onderdanen woonden. Rosen, die destijds ook in Abu Tor woonde, had de opdracht om de vredesbesprekingen tussen Israël en de PLO te bespreken, die later culmineerden in de Oslo-vredesakkoorden tussen premier Yitzhak Rabin en de Palestijnse leider Yasser Arafat.

Rosen zei dat de foto is gemaakt op specifiek verzoek van de foto-editor van Maclean, die haar zelfs een met de hand getekende foto heeft gegeven van zijn verwachtingen voor de afbeelding. “Het tijdschrift wilde een symbolische weergave van het idee van een lange weg naar vrede”, vertelde Rosen aan de Times of Israel.

“[De fotoredacteur] heeft me opgedragen modellen te zoeken en deze aan te kleden om dit idee over te brengen. Daartoe rekruteerde Rosen Shapiro, de keppeldragende jongen en de vriend van de jongen, Aloni, die een traditionele Palestijnse hoofdtooi droeg die bekend staat als een keffiyeh.

“Ricki zei dat we gewoon met elkaar moesten praten,” zei Shapiro tegen de aanvaller. “Het is ook grappig, omdat ik niet denk dat we onze armen noodzakelijkerwijs om elkaar zouden hebben geslagen zoals we zijn.” Shapiro zei ook dat zijn gebruik van een kalotje was opgevoerd, omdat hij niet religieus was.

Hoewel de integriteit van de foto in twijfel is getrokken sinds de oorspronkelijke publicatie, aangezien de stijl van keffiyeh die Aloni droeg, traditioneel voorbehouden was aan oudere Palestijnse mannen, drong Rosen erop aan dat de afbeelding louter illustratief was, en voegde eraan toe dat recente beschuldigingen dat de foto nep was onoprecht zij.

“Ik heb de foto niet ‘vervalst’ voor vrede, zoals sommigen hebben gesuggereerd; Ik heb de shoot uitgevoerd om een ​​generiek, symbolisch idee te geven van wat er in de toekomst mogelijk is,” zei Rosen. “Het is ontstellend dat sommigen ervoor hebben gekozen mij te vernielen, alsof mijn foto in dezelfde categorie valt als een afbeelding van een dood Syrisch meisje die werd gepubliceerd alsof hij in Gaza was genomen.”

Rosen zei dat ze er geen probleem mee had om een ​​Palestijnse jongen te rekruteren voor de shoot, maar bleef niet stilstaan ​​bij de kwestie op basis van de aard van haar opdracht. Ze uitte ook haar verontwaardiging over de bewering dat haar foto racistisch was en zei dat dergelijke beweringen ‘schandelijk en lasterlijk’ waren.

Tijdens Operatie Protective Edge werd de foto beroemd getweet door popsuperster Rihanna, samen met een bericht waarin werd opgeroepen tot vrede in het Israëlisch-Palestijnse conflict.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Justin Jalil “The story behind a staged coexistence picture; Israeli and Palestinian boys embracing in famous image were actually two Jewish friends from Jerusalem” van 7 december 2014 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelIconic Mideast Photo Is a Fake — and Heartbreaking One at …” van 7 december 2014 op de site van The Forward

Een gedachte over “Het ware verhaal achter een iconische co-existentie FAKE-foto

  1. Het Arabisch/Moslim/Palestijns probleem met Israel.

    Fake fotos & fake news…..het grootste politiek/economische succesverhaal waar duizenden journalisten, fotografen, politici, leiders, advocaten, NGO’s, activisten, schrijvers, columnisten, programma/documakers, experts, duiders etc.etc.etc…… hun carrieres aan te danken hebben.

    Als het aan hen ligt mag het nog even doorgaan.

    Normalisatie? Ben je gek!

    Like

Reacties zijn gesloten.