Internationaal Strafhof beslist vandaag of het Israël voor oorlogsmisdaden kan berechten

Het Internationaal Strafhof (ICC) zal bijna direct na de 72ste Onafhankelijkheidsdag van Israël beslissen of het de bevoegdheid heeft om uitspraken te doen over kwesties in verband met Judea, Samaria en Gaza.

Aanklager Fatou Bensouda van het Internationaal Strafhof moet vandaag donderdag haar definitieve standpunt innemen over de vraag of ‘Palestina’ een staat is in een dramatisch hoogtepunt van de beschuldigingen van oorlogsmisdaden tegen Israël.

In februari 2020 stelden Duitsland, Australië, Oostenrijk, Brazilië, Tsjechië, Hongarije en Oeganda allemaal dat Palestina geen strafrechtelijke jurisdictie over zijn grondgebied aan Den Haag kan overdragen. Geen enkel ander land heeft een verzoek ingediend om het tegenovergestelde te beweren. Kortom: de zeven stelden duidelijk dat de internationale rechtbank niet bevoegd is om het conflict tussen de staat Israël en de Palestijnen te bespreken.

Hoe de drie rechters van de Kamer van vooronderzoek van het ICC beslissen nadat Bensouda haar zeer invloedrijke positie heeft aangevraagd, zal noodlottige gevolgen hebben voor Israël op juridisch, diplomatiek en public relations-niveau. De zaak in kwestie dateert van eind vorig jaar, hoewel de problemen die het oproept al jaren in verschillende kwartalen aan de orde zijn. Afgelopen december verklaarde de aanklager van het ICC haar voornemen om de zaak voor eens en voor altijd te beslissen.

Als het ICC vaststelt dat het inderdaad een vorm van jurisdictie heeft over de zogenaamde ‘bezette gebieden’, wordt verwacht dat er een stroom van zaken aan het Hof zal worden voorgelegd, mogelijk zelfs resulterend in berechting van Israëlische leiders voor Oorlogsmisdaden.

Itai Reuveni is een hoofdonderzoeker bij NGO Monitor, een onafhankelijke organisatie gevestigd in Jeruzalem die zich richt op het verstrekken van informatie en analyse van verschillende niet-gouvernementele organisaties, en tracht in zijn woorden ‘verantwoording te bevorderen en discussie te ondersteunen’.

Hij sprak met Arutz Sheva over de activiteiten van zijn organisatie en de beoordeling van wat het ICC zal beslissen. ‘Net als andere rechtbanken staat het ICC in Den Haag individuen, organisaties en zelfs landen toe om een ​​briefing ter overweging in te dienen’, zegt hij.

“In dit specifieke geval zijn er meer dan vijftig amicusbriefings ingediend, waaronder zeven uit landen die tot het ICC behoren. Al deze instructies zijn gericht op de vraag die wordt besproken, namelijk of het ICC de bevoegdheid heeft om te beslissen over zaken binnen Judea, Samaria en Gaza, en bij uitbreiding om onderzoeken te starten en mogelijk strafzaken te openen tegen de staat Israël.’

“We hebben al deze amicus briefings geanalyseerd, en het eerste dat duidelijk werd, was dat veel ervan afkomstig zijn van organisaties die al jaren campagne voeren om Israël te boycotten en hun legitimiteit in de internationale arena te schrappen. Sommigen hebben zelfs banden met terreurorganisaties zoals het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).

Anderen zijn gevestigd in landen waarvan bekend is dat ze vijandig staan ​​tegenover Israël, zoals Maleisië en Turkije. ‘ Desalniettemin zal de rechtbank de inhoud van deze instructies waarschijnlijk overwegen bij het nemen van haar beslissing, zegt Reuveni. ‘Dit is wat ze hopen bij het indienen van de briefs, hoewel er geen garantie is. Volgens onze beoordeling zijn hun argumenten onjuist, maar nogmaals, dat is nergens een garantie. ‘

‘Foutief’ betekent: ‘Ze presenteren gebeurtenissen uit hun verband, wissen de Palestijnse ‘bijdrage’ aan het incident … Zoals u weet, is een halve waarheid erger dan een leugen.’ Hij voegt eraan toe dat veel van de instructies de historische gebeurtenissen opzettelijk verdraaien en zelfs de feiten zo goed mogelijk herschrijven. Veel van de instructies bevatten onbetrouwbare bronnen, en weinigen erkennen dat er misschien een andere kant aan het verhaal zit.

Een ander verontrustend punt is dat verschillende van de organisaties die amicus briefs hebben ingediend in feite banden hebben met verschillende Europese regeringen, en sommigen van hen hebben financiering van Europese regeringen ontvangen voor deze anti-Israël-activiteit.’

De duizenden bommen, rakketten en granaten van Hamas en Co zullen zonder meer van tafel worden geveegd door het ICC als zijnde ‘niet relevant’


Bronnen:

♦ naar een artikel van Shimon Cohen “International Criminal Court to decide whether it can try Israel for war crimes” van 29 april 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Yonah Jeremy Bob “ICC Prosecutor to give final position on if Palestine is a state” van 29 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Internationaal Strafhof beslist vandaag of het Israël voor oorlogsmisdaden kan berechten

 1. Een ‘nee zal met 99% waarschijnlijkheid niet gebeuren daar deze dame uit Gambia én advisaur van de toemalige dictator in haar land Jammeh, samen met haar palestijnse vrienden ‘ja zal moeten stemmen om haar geloofwaardigheid niet te verliezen.

  Zij is, samen met haar organisatie al te hoog in de boom geklommen om er nu ongeschonden uit te kunnen klauteren en bovendien voorziet dit conflict haar & haar companen jarenlang werk & aanzien.

  Het rijke Nederland of terug naar het armzalige Gambia zijn haar 2 opties en dus is het een retorische vraag wat haar ‘beslissing’ zal zijn.

  Het ICC is net als de VN, UNESCO, UNHRC, Amnesty International etc. een politieke anti Israelische/Joodse bron van vederf geworden.

  We kennen dus het antwoord!

  Like

Reacties zijn gesloten.