Wereldleiders feliciteren Israël met zijn 72ste verjaardag

Premier Binyamin Netanyahu ontving de groeten van wereldleiders ter gelegenheid van de 72e Onafhankelijkheidsdag van Israël.

Onder degenen die groeten stuurden, waren onder meer de Amerikaanse president Donald Trump, de Russische president Vladimir Putin, de president van Cyprus, Nicos Anastasiades, de president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, de Hongaarse premier Viktor Orban, de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis en de Bulgaarse premier Boyko Borissov.

De Amerikaanse president Donald Trump schreef in de brief die hij aan premier Netanyahu stuurde:

De Verenigde Staten van Amerika vergezellen u trots bij het herdenken van de 72e verjaardag van de onafhankelijkheid van Israël. Ik ben er enorm trots op dat de Verenigde Staten in 1948 het eerste land waren dat de pas herstelde Joodse staat erkende. Precies zeven decennia tot de dag nadat premier Ben Gurion de onafhankelijkheid van Israël had uitgeroepen, deelden Israël en de Verenigde Staten nog een historisch moment waarop de Verenigde Staten hun ambassade in de hoofdstad van Israël, Jeruzalem, openden. Deze prestatie was een van de vele belangrijke acties van mijn regering om de relatie tussen de VS en Israël te herstellen. Deze speciale relatie is gebaseerd op onze diepgewortelde gedeelde waarden. Israël is een van de naaste partners van Amerika en ik kijk ernaar uit om de productieve relatie tussen de VS en Israël het komende jaar voort te zetten. Deze onafhankelijkheidsdag zal plaatsvinden terwijl de wereld worstelt om de uitdagingen van COVID-19 aan te gaan, en ik wil onze voortdurende nauwe samenwerking prijzen om onze mensen te beschermen en samen deze pandemie te verslaan.

De Russische president Poetin schreef:

Beste meneer de premier, aanvaard alstublieft hartelijke felicitaties ter gelegenheid van de nationale feestdag – Onafhankelijkheidsdag van de staat Israël. Rusland en Israël onderhouden traditioneel vriendschappelijke betrekkingen. Onze landen hebben een inhoudelijke politieke dialoog tot stand gebracht, evenals wederzijds voordelige samenwerking op het gebied van handel en economie, wetenschap en technologie, humanitaire en andere gebieden. Ik ben ervan overtuigd dat verdere versterking van het hele scala van bilaterale banden volledig beantwoordt aan de kernbelangen van de volkeren van Rusland en Israël, wat overeenkomt met het waarborgen van stabiliteit en veiligheid in het Midden-Oosten. Ik wens u oprecht goede gezondheid en succes, evenals welzijn, vrede en welvaart voor alle burgers van Israël.

De Oekraïense president Zelensky schreef aan premier Netanyahu:

Op deze prominente dag van de onafhankelijkheid van de Joodse staat wil ik mijn fascinatie uitspreken voor de indrukwekkende prestaties van de Israëliërs bij het opbouwen van een democratisch welvarend land. Ik ben ervan overtuigd dat alle vooruitgang mogelijk is geworden in de eerste plaats vanwege de eenheid van het Joodse volk in de moeilijke tijden van gevaren en bedreigingen. Voor Oekraïne is Israël – onze echte vriend en betrouwbare partner – een buitengewoon belangrijk voorbeeld. Ik weet zeker dat onder uw leiding de regering van nationale eenheid van Israël met succes de moderne uitdagingen zal overwinnen die worden veroorzaakt door de wereldwijde pandemie van het coronavirus.

De Hongaarse premier Orban merkte in zijn brief op:

Ik ben bijzonder dankbaar voor uw initiatieven die onze experts en bedrijven in staat hebben gesteld hun inspanningen te bundelen om de pandemie van het coronavirus en de effecten ervan te bestrijden. Ik kan u verzekeren dat we ernaar uitkijken om ook de Israëlisch-Hongaarse betrekkingen verder te ontwikkelen met uw aanstaande vijfde regering.

De president van Cyprus, Anastasiades, schreef:

Ik wil namens de regering, het volk van de Republiek Cyprus en mijzelf persoonlijk onze hartelijke felicitaties overbrengen. Ik wil u ook feliciteren met het politieke akkoord om een ​​brede regering te vormen. Dit is inderdaad een gastvrije en realistische ontwikkeling die een voorbeeld is van de levendige democratie van Israël en plichtsgetrouw leiderschap toont, gericht op het dienen van de beste belangen van het Israëlische volk in deze ongekende tijden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Nitsan Keidar “World leaders congratulate Israel” van 30 april 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Zev Stub “Photos: The most Zionist homes in Israel” en een artikelDemocrat, Republican lawmakers say happy 72 to Israel” en een artikelBiden would keep US Embassy in Jerusalem if elected, advisor says” van 29 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Wereldleiders feliciteren Israël met zijn 72ste verjaardag

Reacties zijn gesloten.