Corona en de heropleving van het banale hersenloze populistische antisemitisme

Aan het lexicon van nieuwe terminologie die door de coronaviruspandemie is geïntroduceerd, kunnen we de nieuwste vermelding toevoegen: ‘Zoombombing‘, of de praktijk van het kapen van privé-videoconferentiegesprekken op internet door ongewenste indringers.

In deze lange weken van quarantaine, zelfisolatie en sociale afstand, zijn verschillende joodse organisatorische evenementen die online worden gehouden Zoombombed door antisemitische en antizionistische activisten.

Op 24 maart werd bijvoorbeeld een online sessie van de National Council of Synagogue Youth in Boston onderbroken door een slordig ogende blanke supremacist, Andrew Alan Escher Auernheime, die zijn shirt uittrok om een ​​swastika-tatoeage te onthullen.

Toen de Israëlische ambassade in Berlijn op 21 april een online herdenkingsevenement organiseerde ter gelegenheid van Yom Hashoah, braken neonazistische activisten binnen tijdens een toespraak van Zvi Herschel, een overlevende van de Holocaust, die de deelnemers bombardeerde met afbeeldingen van Adolf Hitler naast antisemitische slogans.

De Federale Vereniging voor Onderzoek en Informatie over Antisemitisme (RIAS) in Duitsland heeft sinds het uitbreken van de pandemie zes gevallen van Zoombombing door antisemitische agitatoren geregistreerd. “Mensen die offline herdenkingsevenementen voor de coronaviruscrisis verstoorden, doen het nu online”, zegt Pia Lamberty, de onderwijsfunctionaris van RIAS, in een interview met een Duits-joodse krant.

Lamberty merkte ook op dat er een opvallende ‘overlap’ was van beelden die de nazi’s verheerlijkten en berichten die de staat Israël verachtten. In één videoconferentie, zei ze, werd een nazi-hakenkruis getoond naast een vlag die verklaarde: ‘Vrij Palestina’.

De frequentie waarmee deze verstoringen zich in de toekomst voordoen, wordt volledig bepaald door de kwaliteit van de beveiliging rond online evenementen, aangezien er duidelijk geen tekort is aan verstoorders die bereid zijn de boodschap over te brengen die antisemieten zowel op internet als daarbuiten kunnen aanvallen.

Technologie zal deze mensen dus vroeg of laat waarschijnlijk uit het oog verliezen. Maar het zal ze duidelijk niet uit het oog verliezen. Dit brengt me bij een van de belangrijkste opmerkingen in het jaarverslag over het wereldwijde antisemitisme dat vorige week werd gepubliceerd door het Kantor Center van de Universiteit van Tel Aviv.

Met het begin van het coronavirus zijn pre-moderne opvattingen over joden als ziektedragers en als vergiftigers van het algemeen welzijn met wraak teruggekeerd en zitten ze comfortabel naast meer recente fixaties met het zionisme en Israël. Volgens het rapport ‘tot nu toe’ lijken deze beschuldigingen voornamelijk te worden gepromoot door extreemrechtse, ultraconservatieve christelijke kringen, islamisten en in mindere mate door extreem links, elke groep volgens zijn verhaal en overtuigingen.

In Turkije, lang beschouwd als een kritisch ontmoetingspunt van oosterse en westerse culturen en overtuigingen, heeft een website genaamd Avlaremo – Joods-Spaans voor ‘Laat ons praten’ – een lijst samengesteld van antisemitische incidenten die verband houden met de pandemie die antisemitische tropen synthetiseren van door de eeuwen heen.

In een voorbeeld dat naar Twitter was geüpload, toonde een video passagiers in een bus in Turkije die met de chauffeur in gesprek waren over het coronavirus. De chauffeur beweerde dat COVID-19 opzettelijk was gemaakt door internationale farmaceutische bedrijven en vroeg toen: ‘En van wie zijn ze?’ ‘De rijken’, antwoordde een passagier. ‘Nee,’ zei de chauffeur. ‘De Joden.’ Het gesprek ging vrijwel op dezelfde manier door. ‘De joden doen er alles aan om de Turken uit te roeien,’ stemde een andere passagier in. ‘De Turken? Nee, de hele wereld! ‘ riep een ander uit.

Het internet heeft ook een ongekende kans geboden om op vergelijkbare wijze antisemitische opvattingen onder kinderen en tieners te verspreiden. TikTok, een platform voor het delen van video’s dat eigendom is van een Chinees internetbedrijf met volledige goedkeuring van de regerende Chinese Communistische Partij (CCP), is een moeras van antisemitische inhoud geworden.

Veel van de haat neemt de vorm aan van humor – grappen over de Holocaust, cartoons met joden met grof verlengde neuzen, memes als ‘Sneaky Jew’ en ‘Mega Jew’. Dit alles is niet beschikbaar op het darknet, maar op een platform dat door Vox magazine wordt beschreven als de ‘bepalende app voor sociale media van Generation Z, niet alleen in de Verenigde Staten, maar over de hele wereld in plaatsen als India en Europa’.

En in tegenstelling tot Zoom, wat een Amerikaanse zorg is, heeft TikTok – wiens banden met het nationale veiligheidsinstituut van China momenteel worden onderzocht door het Amerikaanse Congres – veel minder een stimulans om te voorkomen dat racisten, antisemieten en allerlei andere fanatici hun platform gebruiken om haat niet bevorderen in totalitair China, maar in democratische samenlevingen.

De uitdaging voor de toekomst is ontmoedigend. Populistisch antisemitisme bestrijden is een kwestie van onderwijs, maar niet alleen dat. Het gaat ook over de regulering van het internet, wereldwijde beperkingen op aanzetten tot haat, nationale veiligheidsmaatregelen en het vooruitzicht van strengere juridische sancties tegen zowel individuele extremisten als de platforms die hen hosten.

Terwijl over deze kwesties in al hun complexiteit wordt gedebatteerd, zal de stroom van propaganda doorgaan en nieuwe slagaders vinden wanneer de oude plotseling worden afgesneden. In dat opzicht maakte het rapport van de Universiteit van Tel Aviv over antisemitisme in 2019 de belangrijke opmerking dat er ‘een groeiende discrepantie bestaat tussen de realiteit op de grond en de inspanningen van de regering’.

Aangezien het antisemitisme de afgelopen 20 jaar is geëscaleerd, is een overeenkomstig bescheiden overheidsinfrastructuur samen geëvolueerd. Zo hebben zowel het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken als de Europese Unie hoge functionarissen aangesteld om antisemitisme aan te pakken, terwijl de Duitse regering een commissaris op federaal niveau heeft aangesteld, evenals lokale commissarissen in bijna alle Duitse staten.

Al deze afspraken zijn welkom en hebben echt een verschil gemaakt als het gaat om het nauwkeuriger melden van antisemitische incidenten, naast het aanbieden van antisemitisme-bewustmakingstraining. Maar zelfs dan, zoals het rapport van de Universiteit van Tel Aviv opmerkt, worden antisemitische incidenten nog steeds niet gerapporteerd, terwijl hun daders in veel, zo niet de meeste gevallen, niet worden geïdentificeerd. Op internet en daarbuiten hebben we een nieuwe, misschien wel formidabelere berg om te beklimmen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Cohen “The return of populist anti-Semitism” van 24 april 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)