Coronacrisis in Gaza? Restaurants, koffiebars en shops heropenen hun deuren voor het publiek

Plaatje hierboven: Palestijnse bakkerijen en patissiers in de Gazastrook bereiden allerhande zoetigheden en taarten voor tijdens de Ramadan vastenmaand. Hongersnood in Gaza? In de ‘open gevangenis’ en het ‘grootste concentratiekamp’ van het Midden-Oosten?? Nou ja, niet echt, maar dan moet je wel even ter plaatse gaan kijken hoe het écht zit [beeldbron]

Restaurants in Gaza zouden vanaf maandag weer open mogen, zo kondigde het ministerie van Economie in de door Hamas geleide enclave aan, na verzoeken van restauranteigenaren om het economisch lijden te verzachten.

“Er werd besloten om restaurants en cafés in de Stook vanaf vandaag hun deuren te laten openen voor klanten’, aldus het ministerie in een verklaring. Volgens de beslissing op basis van de door Hamas gerunde aanbevelingen van het ministerie van Volksgezondheid moeten restaurants zich blijven houden aan de regels voor sociale afstand, zei het.

Sinds half maart heeft de terreurgroep Hamas strikte maatregelen opgelegd om een ​​wijdverbreide uitbraak van COVID-19 te voorkomen. Scholen, universiteiten, moskeeën en restaurants zijn gesloten. Tot dusver heeft Gaza slechts 17 bevestigde gevallen van het nieuwe coronavirus geregistreerd, allemaal in Palestijnen die van buiten de Gazastrook terugkeren.

Degenen die het virus hebben opgelopen, zijn onmiddellijk na hun terugkeer in isolatie geplaatst. Er zijn geen bevestigde gevallen onder Palestijnen die in Gaza verbleven, volgens Hamas, dat sinds 2007 de kustenclave controleert.

De bevolking van Gaza is overweldigend moslim en de meeste mensen vieren de heilige maand Ramadan, inclusief vasten van zonsopgang tot zonsondergang voordat ze met hun familie grote maaltijden eten.

Salah Abu Haseera, hoofd van het Comité voor restaurants, hotels en toeristische diensten in Gaza, vertelde AFP dat de beslissing van het ministerie ‘kwam na een oproep om restaurants te openen om verdere verliezen en een ernstige recessie te voorkomen.’ De heropening van restaurants kan ertoe leiden dat ongeveer 2500 mensen weer aan het werk kunnen, zei hij.

Gaza, 13 jaar lang wordt geblokkeerd door Egypte en Israël, lijdt onder armoedecijfers van bijna 50 procent. Zowel Israël als Egypte zeggen dat de maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat wapens Hamas bereiken, waarmee Israël sinds 2008 drie oorlogen heeft gevoerd.

Op de Westelijke Jordaanoever wordt het grootste deel van de gebieden door de Palestijnen opgeëist voor een toekomstige staat, maar gecontroleerd door een rivaliserende regering, blijven aldaar de restaurants gesloten.

Video: Gaza, 27 april 2020. Palestijnen breken hun vasten tijdens de heilige maand Ramadan in onlangs heropende restaurants, nadat de autoriteiten in de door Hamas geleide Gazastrook de lockdown hadden versoepeld, na verzoeken van restauranteigenaren


Bronnen:

♦ naar een artikel “Gaza restaurants to reopen as virus lockdown eased” van 27 april 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelGaza restaurants to reopen as lockdown eases” van 27 april 2020 op de site van France 24

3 gedachtes over “Coronacrisis in Gaza? Restaurants, koffiebars en shops heropenen hun deuren voor het publiek

  1. en dat kan daar allemaal dankzij de despoten van de eu die maar al te graag met vele euro’s die zielige palestijntjes willen helpen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.