Arabische dokter leidt het antivirusgevecht van het ziekenhuis van Haifa

Elke ochtend, sinds februari, staat voor dag en dauw de Israëlisch-Arabische arts Khitam Hussein op om zich te haasten voor een baan in de frontlinie van de strijd van het land tegen het nieuwe coronavirus.

De 44-jarige Hussein is naar voren gekomen als een prominent lid van de soms gemarginaliseerde Arabische gemeenschap van Israël, die nu een essentiële rol speelt in de confrontatie met een ongekende gezondheidscrisis. Zij leidt de uitbraakreactie in het Rambam-ziekenhuis bij Haifa, het grootste ziekenhuis in het noorden van Israël, en werkt al maanden 12 uur per dag.

“Het is ongelooflijk moeilijk werk, geen dag is een andere”, vertelde ze aan AFP. “Ons leven is op zijn kop gezet.” Israël heeft meer dan 15.000 gevallen van COVID-19 geregistreerd, met 202 doden. Hussein zei dat tijdens de wereldwijde pandemie individuele momenten met patiënten een aantal blijvende herinneringen hebben gecreëerd.

Zo herinnerde ze zich dat een ouder echtpaar in het ziekenhuis aankwam, beiden ernstig ziek met het virus. Omdat de toestand van de man snel verslechterde, lieten ze het koppel een laatste moment samen beleven. “We lieten zijn zieke vrouw, ondanks haar toestand, met haar man praten – om afscheid te nemen”, zei ze. De man stierf kort daarna. “Als mens is het moeilijk, alle medische stafleden aren bedroefd.”

Co-existentie?
Israëlische Arabieren vormen ongeveer 20 procent van de bevolking van het land en zijn sterk vertegenwoordigd in de medische wereld. In 2018 drong de regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu door het parlement een controversiële wet die Israël de natiestaat van het Joodse volk verklaarde.

Het veroorzaakte woede onder de Israëlische Arabieren en andere minderheden die zagen dat het hen gelijke rechten als burgers ontzegde. De gezondheidscrisis heeft het debat nieuw leven ingeblazen, waarbij eerstelijnsmedewerkers de rol benadrukken die de Arabieren spelen in de Israëlische samenleving.

Beroemde Israëlische kunstenaars hielden online fondsenwervers voor het Rambam-ziekenhuis en stelden het op als een symbool van het samenleven tussen Arabieren en joden. Hussein is meerdere keren persoonlijk gemarkeerd. Yair Lapid, hoofd van de grootste oppositiepartij in het Israëlische parlement en een criticus van de nationale staatswet, zei dat Netanyahu de bijdrage van Arabische medici consequent had genegeerd. “Als … je een Arabische arts of verpleegster in een ziekenhuis bent die al weken geen oog heeft dichtgedaan, moet je weten dat ze de nationale wet niet zullen wijzigen”, zei Lapid in een recente tweet.

Netanyahu, een rechtse premier aan de macht sinds 2009, finaliseert momenteel een coalitieregering met zijn centristische verkiezingsrivaal Benny Gantz, een voormalige Lapid-bondgenoot. Lapid brak met Gantz toen de ex-militaire chef besloot een alliantie aan te gaan met Netanyahu.

Tranen op een rij
Voor Hussein is het enige dat telt het redden van levens – of een patiënt nu Arabisch of Joods is. Ze werd geboren in de noordoostelijke stad Rameh, maar woont nu in de stad Karmiel in Galilea. De coronaviruscrisis heeft een zware tol geëist van haar gezinsleven, zei ze. Bijna twee maanden heeft ze haar bejaarde moeder niet bezocht uit angst om het virus over te dragen.

Haar man, een advocaat, is thuis bij hun twee dochters van 8 en 10 jaar. Hussein zei dat het apart zijn van de meisjes het moeilijkste is, wetende hoe snel ze opgroeien. Als ze na een lange dienst thuiskomt, doet ze meteen haar kleren in de was en doucht ze voordat ze haar dochters ziet. “Ik kom meestal laat aan als ze al slapen, maar soms wachten ze op me.”

Sommige van haar collega’s gaan niet meer naar huis op Allemaal vanwege de lange uren of uit angst om familieleden te infecteren. “Ik heb mezelf ervan weerhouden mijn ouders te zien, maar ik kon niet ophouden mijn dochters te zien”, zei Hussein. “Ik kan niet beschrijven hoeveel ik ze mis.”

Onlangs belde haar jongste dochter Hala terwijl ze midden in een hectische dienst zat. Ze huilde aan de telefoon en zei: “Ik mis je, wanneer kom je thuis?” “Een paar minuten dacht ik dat ik zou instorten”, Hussein. “Daarna kon ik mezelf kalmeren en toog weer aan het werk.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van MaJeda el Batsh “Arab doctor leads Haifa hospital’s anti-virus fight” van 28 april 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Arabische dokter leidt het antivirusgevecht van het ziekenhuis van Haifa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.