Video die Israëlische Arabische medische professionals groet tijdens de coronacrisis

Een video waarin Arabische doktoren en verpleegsters worden geprezen als helden van de coronaviruscrisis is in Israël viraal gegaan en de makers hopen dat het zal helpen de politiek van het land te veranderen.

Meer dan 1,5 miljoen Israëli’s, die een zesde van de bevolking vertegenwoordigen, hebben de video van 55 seconden bekeken waarin Arabieren uit het hele land aan het werk zijn, in scrubs. ‘Nu worden ze helden genoemd en we applaudisseren ze allemaal’, zegt de tekst.

Maar de makers van de video wilden de natie uitdagen en haar dankbaarheid uiten. ‘We wilden zeggen dat als je een Arabisch persoon vertrouwt met je leven in het ziekenhuis, je erop moet vertrouwen dat ze deel uitmaken van je regering’, vertelde Shir Nosatzki, de activist achter de clip, aan The Times of Israel.

Ze zei dat de pandemie van COVID-19 een ‘once in a lifetime kans’ heeft geboden om joodse Israëli’s ertoe te bewegen zich open te stellen voor het idee van Arabieren als politieke partners. ‘Er is nooit een situatie geweest waarin zoveel joodse levens in handen waren van Arabieren’, merkte ze op en merkte op dat Arabieren onevenredig vertegenwoordigd zijn in medische beroepen.

De video eindigt met het vertellen van kijkers: ‘Tienduizenden Arabische staatsburgers van Israël zijn volwaardige partners in de oorlog tegen het coronavirus. Ze zijn ook een onafscheidelijk onderdeel van de staat Israël. ‘ De slotzin is: “Partners in het lot; Partners in de overheid. ‘

Het is een protest tegen het politieke klimaat waarin Israëls reguliere Joodse politici geen coalities of informele politieke allianties zullen sluiten met de door Arab gedomineerde gezamenlijke lijst.

‘We willen dat een Arabische partij en legitieme speler kan zijn in een regering en dat de sfeer in deze kwestie verandert, zodat het in ieder geval een optie is’, zegt Nosatzki, directeur van een tweejarige pro Coëxistentiegroep riep: ‘Heeft u de horizon de laatste tijd gezien?’


Bronnen:

♦ naar een artikel van Nathan Jeffay “Video saluting Israel’s Arab medical professionals during crisis goes viral” van 27 april 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Video die Israëlische Arabische medische professionals groet tijdens de coronacrisis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.