Waarom een kleine natie als België een grote virusuitbraak heeft

Plaatje hierboven: Minister-president van Vlaanderen Kris Peeters (4de van links) leidde van 8 tot 12 september 2013 een economische missie naar China waaraan ongeveer 45 Vlaamse ondernemers uit 30 bedrijven aan deelnamen [beeldbron: Fdfa.be]

“Net als België en de Europese Unie was China zeer laks in de reactie op het Wuhanvirus (beter bekend als het zogenaamde Coronavirus). China is hierin een onbetrouwbare dictatuur, en over de Wuhan-uitbraak is veel gecensureerd nieuws in omloop.”

“De zogenaamde ‘Volksrepubliek’ China en haar regerende partij zijn hoofdschuldige hieraan de chaos over de hele wereld. Onder druk van die zogenaamde ‘Volksrepubliek’ mag een land, Taiwan, die de crisis kordaat aanpakte, de wereld niet helpen met haar aanpak, want de zogenaamde ‘Volksrepubliek’ ziet Taiwan niet als een onafhankelijk land maar als een opstandige provincie,” aldus J.M.

De website Epoch Times geeft Chinees nieuws wat niet gecensureerd is. China zet bovendien andere landen onder druk om onwelgevallig nieuws te censureren. Hieronder volgt de intro van Yu Qingxin van een uitgebereid artikel over de handels- en poliytieke relaties tussen België en China, of correcter gesteld: met de Chinese Communistische Partij (CCP).

CCP-virus
België wordt beschouwd als een klein land onder de 195 soevereine landen ter wereld. Het heeft een bevolking van 11 miljoen inwoners en een geografische grootte van 30.500 vierkante kilometer. Maar met betrekking tot het huidige aantal bevestigde infecties van het CCP virus en gerelateerde sterfgevallen, heeft België een van ’s werelds hoogste sterftecijfers.

Op 27 april bedroeg het aantal bevestigde besmettingen in België 46.687; het aantal doden was 7.207 – het sterftecijfer is ongeveer 15 procent. Dit plaatst het sterftecijfer van België boven zwaar getroffen regio’s als de Verenigde Staten, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Waarom is er zo’n heftige situatie in België? Het redactionele artikel van the Epoch Times, “Waar banden met communistisch China dichtbij zijn, volgt het coronavirus“, suggereert dat “de zwaarst getroffen regio’s buiten China allemaal een overeenkomst hebben: nauwe of lucratieve betrekkingen met het communistische regime in Peking.”

De situatie in België is geen uitzondering. In feite heeft België al vele jaren nauwe banden met het Chinese communistische regime, van de koninklijke familie tot de regering.

Belt and Road
Twee van de belangrijkste havens van België hebben het ‘Belt and Road’-initiatief van Peking omarmd (BRI, ook bekend als One Belt, One Road of de nieuwe zijde route), een ambitieus project om geopolitieke invloed op te bouwen door infrastructuurprojecten in delen van Europa, Afrika en Centraal- en Zuid-Azië te financieren.

De geografische ligging van België is strategisch voordelig. Het ligt naast Nederland in het noorden, Frankrijk in het zuiden, Luxemburg en Duitsland in het oosten en de Noordzee in het westen. De grootste haven in België, Antwerpen, ligt dicht bij het productie- en consumptiecentrum van Europa. Zo’n logistiek knooppunt werd door Peking begeerd.

In juli 2015 heeft de haven van Antwerpen een projectteam “Belt and Road” opgezet, die een deal heeft getekend met Chinese bedrijven om een “China-Europe-Africa International Trade and Logistics Centre” te bouwen. Het havenbedrijf van Antwerpen ondertekende vervolgens overeenkomsten voor “twinning port” en memoranda van overeenstemming met havens in Shanghai, Shenzhen, Ningbo, Tianjin, Qingdao en Dalian.

In mei 2018 arriveerde de eerste zijderoute-trein in Antwerpen vanuit een Chinese haven in Tangshan als onderdeel van een directe spoorverbinding tussen de twee landen. Ondertussen heeft het haventrainingscentrum in Antwerpen ongeveer 3800 Chinese maritieme experts opgeleid.

De haven van Zeebrugge, aan de noordkust van België, is de tweede commerciële haven van België. Het ligt dicht bij Groot-Brittannië aan de overkant van het Kanaal. Er zijn nog steeds veerbootverbindingen tussen Zeebrugge en de Britse havens Hull en Dover.

Als onderdeel van het Belt and Road-initiatief heeft de Chinese rederij Cosco in november 2017 ook een overeenkomst ondertekend voor de verwerving van een controlerend belang in de containerterminal in Zeebrugge.

Kris Peeters, toenmalig vice-premier van België, zei echter tijdens de ondertekeningsceremonie in januari 2018 dat de overeenkomst “bijdraagt aan de versterking van de Belgisch-Chinese handel en de internationale positie van de haven van Zeebrugge”.

Samenwerking tussen Chinese investeringen en Europese technologie
De autofabriek Volvo Car Gent, gelegen in het havengebied van Gent in West-België, heeft een oppervlakte van meer dan 490.000 vierkante meter. De grootste Belgische autofabrikant werd opgericht in 1965 en het was de eerste Europese Volvo-fabriek buiten Zweden.

Ford Motor kocht Volvo in 2009 voor 6,45 miljard dollar. Maar Ford kwam in moeilijkheden tijdens de wereldwijde financiële crisis in 2008 en begon activa af te stoten. In 2010 verkocht Ford Volvo voor 1,8 miljard dollar aan de Geely Group in China, dat het eerste Chinese bedrijf werd met een multinational premium automerk.

In april 2014 bezocht de leider van de Chinese Communistische Partij Xi Jinping de Volvo-fabriek in Gent, vergezeld door koning Philippe Léopold Louis Marie van België. Xi en de Belgische koning onthulden samen de 300.000ste auto die het bedrijf naar China exporteerde.

Lees hier verder het volledige artikel op Epoch Times


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yu Qingxin “Waarom een kleine natie als België een grote virusuitbraak heeft” van 27 april 2020 en een artikelHet gebruik van de naam ‘CCP virus’ houdt het Chinese regime verantwoordelijk voor de wereldwijde crisis, zegt deskundige” van 27 maart 2020 op de site van Epoch Times

♦ naar een artikelVelen wantrouwen China, maar Kris Peeters niet; Vicepremier Kris Peeters (CD&V) schaart zich ‘ten volle’ achter China’s ambitieuze ‘nieuwe zijderoute’. Terwijl het project niet onomstreden is” van 11 mei 2017 op de site van De Standaard

Een gedachte over “Waarom een kleine natie als België een grote virusuitbraak heeft

  1. Politiek, politiek, politiek.
    Slachtoffer van deze spelletjes?
    Het grote publiek!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.