Israëls IAI test UV-licht oplossing om passagiersvliegtuigen te steriliseren

Plaatje hierboven: Screenshot van een demo waarbij een kleine robot uitgerust met UV-C-light technologie doorheen de middenbeuk van een passagiersvliegtuig rolt en op korte tijd volledig ontsmet van coronavirus [beeldbron: IAI]

Een innovatief robotsysteem om passagiersvliegtuigen snel te steriliseren met behulp van krachtige UV-lichttechnologie wordt getest door het toonaangevende Israëlische ruimtevaart- en defensiebedrijf Israel Aerospace Industries (IAI).

Het IAI, met hoofdkantoor in Lod, wordt veel gebruikt om water te zuiveren en heeft de afgelopen weken de UV-C-technologie (ultraviolette golflengte) aangepast om de coronavirusfaciliteiten in het Sourasky Medical Center (Ichilov) en het Yitzhak Shamir Medical Center in Tel Aviv met succes te desinfecteren.

Nu passen ingenieurs van de luchtvaartdivisie van IAI de technologie aan voor de efficiënte en autonome sterilisatie van passagiersvliegtuigen tussen de vluchten door, waardoor de inspanningen van de luchtvaartmaatschappij om de activiteiten op een veilige en schone manier te hervatten, worden opgevoerd.

De UV-C-technologie is gebaseerd op elektromagnetische straling die wordt uitgezonden met een golflengte van 254 nanometer – een frequentie die alle ziektekiemen en virussen doodt en effectiever is dan traditionele chemische reiniging van cabineoppervlakken.

Ons systeem bestaat uit een robotsysteem dat autonoom in het vliegtuig werkt“, zegt Avi, de projectleider van de IAI-luchtvaartdivisie, wiens achternaam om veiligheidsredenen niet bekend kan worden gemaakt. “We kunnen de robot een plattegrond van het vliegtuig of een andere grote ruimte geven, en het systeem werkt automatisch.

Het systeem wordt getest op een vliegtuig dat momenteel wordt aangepast door IAI-ingenieurs in de faciliteiten van het bedrijf, zei Avi. Het systeem is sneller gebleken dan traditionele interieurreiniging en steriliseert alles in de buurt van het systeem, inclusief de bekleding van vliegtuigstoelen en andere stoffen.

“De gebruikelijke reinigingsoplossingen vergen veel tijd en omvatten chemicaliën, water en vloeistoffen. Passagiers kunnen pas in het vliegtuig stappen als het is opgedroogd”, zegt Avi, eraan toevoegend dat het systeem ‘veel goedkoper’ is dan de bestaande reinigingsmethoden. ‘Als je dit systeem gebruikt, kun je direct na het reinigingsproces instappen.’

Het aanpassen van het systeem voor mobiel gebruik in vliegtuigen is niet zonder uitdagingen geweest. Het inzetten van de technologie vereist goedkeuring van de luchtvaartautoriteiten, de toevoeging van een krachtig ingebouwd wisselstroomsysteem en de mogelijkheid om tussen de smalste stoelen van het vliegtuig te navigeren.

“Het systeem kan heel snel werken in een vliegtuig, omdat de afstand van het systeem tot de muur en plafonds veel kleiner is dan in een ziekenhuiskamer”, zei Avi. De introductie van effectieve sterilisatietechnologieën in de cabine zal de sleutel zijn tot het lanceren van grootschalige operaties in de gedecimeerde luchtvaartindustrie en om het vertrouwen van het publiek in vliegtuigreizen te herstellen.

Gegevens die medio april door de International Air Transport Association (IATA) zijn gepubliceerd, toonden aan dat de COVID-19-uitbraak de wereldwijde inkomsten van vliegtuigpassagiers in 2020 met $ 314 miljard zal doen dalen, wat 55% korting op de inkomsten van 2019 zal opleveren.

El Al, de vlaggenschipmaatschappij van Israël, zei vorige week dat het ‘in vergevorderde onderhandelingen’ was met een Israëlische bank en het ministerie van Financiën, omdat het op zoek is naar een door de overheid beveiligde lening van $ 345 miljoen, waarvoor naar verluidt ontslagen van 1.600 van de 6.500 medewerkers van de luchtvaartmaatschappij nodig zijn.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Eytan Halon “Israel’s IAI tests UV light solution to sterilize passenger aircraft” van 26 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Israëls IAI test UV-licht oplossing om passagiersvliegtuigen te steriliseren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.