Rechtbank veroordeelt P.A. tot betalen van schadevergoeding aan Israëlische slachtoffers van terreur

Plaatje hierboven: Mahmoud Abbas op 19 februari 2019: “Het klopt dat wij hen [de terroristen] en hun families betalen sinds 1965” [beeldbron: screenshot YouTube]

De rechtbank van Jeruzalem oordeelde vrijdag dat de Palestijnse Autoriteit 500 miljoen NIS (€ 131 miljoen) moet betalen aan de families van de slachtoffers van de Palestijnse terroristische aanslagen, voornamelijk tijdens de Tweede Intifada (2000-2005).

Rechter Moshe Drori oordeelde afgelopen juli dat de P.A. aansprakelijk was voor een schade van maximaal 1 miljard NIS (€ 263 miljoen), sindsdien heeft de Israëlische organisatie Shurat HaDin gewerkt aan het bewijzen van schade namens acht families die zeventien klachten vertegenwoordigen, waarbij 34 Israëli’s werden vermoord en zeven gewond, voornamelijk tussen 2000 en 2002.

Hoewel bij sommige van de aanvallen ook Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad betrokken waren, houdt de rechtbank de PA aansprakelijk op basis van haar verklaringen die de aanslagen voor alle Tweede Intifada-terroristische opeiste en voor haar steun aan de groepen die de aanslagen uitvoeren, aldus The Jerusalem Post.

Vanwege wat volgens haar de complexe diplomatieke implicaties van de beslissing waren, oordeelde de rechtbank dat het geïnde bedrag voorlopig slechts NIS 500 miljoen zou bedragen, met betaling gespreid over de tijd, aldus het rapport. Het geld, zo stond er, zou uit de PA’s ‘pay to slay’-fondsen komen, evenals uit de douaneheffing die Israël maandelijks overdraagt aan de P.A.

‘Pay to Slay’ verwijst naar een PA-fonds waaruit maandelijkse contante bedragen worden uitbetaald aan de families van Palestijnen die zijn vermoord, gewond of gevangengezet wegens betrokkenheid bij terreuraanslagen of andere vormen van politiek gemotiveerd geweld tegen Israëli’s.

Volgens de uitspraak, hield Shurat HaDin-president Nitsana Darshan-Leitner vol dat de organisatie de strijd niet zal beëindigen totdat er gerechtigheid is voor de slachtoffers van terreur:

Het veroordelen van de terroristen houdt niet op met hun gevangenschap, zolang de Palestijnse Autoriteit [ze blijft financieren] en terroristische daden aanmoedigt. De Palestijnse Autoriteit zal weten dat er een prijs kleeft voor het bloed aan haar handen, een zeer dure prijs, en nu moet ze betalen. 

De beslissing komt net voor Yom Hazikaron, Israëls herdenkingsdag voor gevallen soldaten en slachtoffers van terreuraanslagen, die maandagavond begint.


Bronnen:

♦ naar een artikelCourt rules PA must pay NIS 500 million to families of Israeli terror victims” van 26 april 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikel van Yonah Jeremy Bob “Terror victims’ families to collect NIS 500 m. from Palestinian Authority” van 26 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Rechtbank veroordeelt P.A. tot betalen van schadevergoeding aan Israëlische slachtoffers van terreur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.