De Israëlische bevolking stijgt naar 9,2 miljoen inwoners waaronder bijna 1,9 miljoen Arabieren

De Israëlische bevolking telt vandaag bijna 9,2 miljoen mensen voorafgaand aan de 72ste Onafhankelijkheidsdag van de Joodse staat, stelde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zondag, een toename van ongeveer 171.000 personen in de afgelopen 12 maanden, wat neerkomt op een bevolkingsgroei van 1,9%.

Het precieze aantal inwoners is 9,19 miljoen Israëli’s, van wie 6,8 miljoen of 74% joods is, 1,93 miljoen of 21% is Arabisch, en 454.000 niet-Arabische christenen, religieuzen of mensen die als niet-religieus zijn geregistreerd, meestal de afstammelingen van joden uit de voormalige Sovjet-Unie.

In de afgelopen 12 maanden zijn er ongeveer 180.000 baby’s geboren, 32.000 mensen geëmigreerd naar het land en 44.000 mensen overleden. Uit de CBS-cijfers bleek dat sinds de oprichting van de staat in totaal 3,3 miljoen mensen naar Israël zijn geëmigreerd, waarvan 44% na 1990, vermoedelijk immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie.

De huidige bevolking van Israël bestaat uit 78% van de hier geboren burgers en 22% immigranten. De bevolking is ook bijzonder jong. Ongeveer 28% van alle burgers zijn kinderen van 0-14 jaar, terwijl slechts 12% 65 jaar en ouder is. Ter vergelijking: volgens het CBS is het aandeel 0- tot 14-jarigen in andere OESO-landen slechts 18%, terwijl de omvang van de 65-plussers 17% is.

Tegen 2030 zal de Israëlische bevolking naar verwachting 11,1 miljoen, 13,2 miljoen tegen 2040 en 15,2 miljoen tegen 2048 bereiken, wat de 100ste verjaardag van Israël zal zijn. En momenteel woont 45% van de wereldwijde Joodse bevolking in Israël.

Op zondag heeft het Taub Center ook bevolkingsprognoses vrijgegeven, voorspellend dat de Israëlische bevolking tegen 2040 zal toenemen tot 12,8 miljoen, volgens een nieuwe voorspelling van demografische trends. De Taub Center-studie, die drie dagen voor Independence Day werd gepubliceerd, voorspelt dat de oudere bevolking tegen die tijd zal verdubbelen.

De jaarlijkse bevolkingsgroei zal naar verwachting dalen van 1,87% vandaag tot 1,52% in 2040 als gevolg van een lager vruchtbaarheidscijfer. Het joodse aandeel van de bevolking daalt van 79% naar 77,7%. Volgens het onderzoek onder leiding van prof. Alex Weinreb wordt een substantiële toename van het aantal Israëli’s boven de 70 verwacht, meer dan een verdubbeling van 669.000 in 2017 tot ongeveer 1,41 miljoen in 2040.

De verandering heeft waarschijnlijk grote gevolgen voor de werkgelegenheid en het welzijn van senioren. De vergrijzing in de Arabisch-Israëlische sector zal naar verwachting hoger zijn dan in de Joodse sector. Onder de joodse bevolking zal het aantal burgers ouder dan 70 naar verwachting met 88% toenemen (van 615.000 tot 1,21 miljoen).

Onder de Arabieren zal naar verwachting dezelfde leeftijdsgroep verviervoudigen van 54.000 naar 197.000. Een belangrijke factor is het vruchtbaarheidscijfer, waarbij Israël wordt gekenmerkt door een zeer hoog aantal geboorten in vergelijking met sterftecijfers in vergelijking met andere ontwikkelde landen.

In de komende twee decennia wordt verwacht dat de bestaande vruchtbaarheidscijfers onder joodse vrouwen zullen aanhouden. Deze omvatten afnemende vruchtbaarheidscijfers onder vrouwen onder de 25 jaar, stabiele vruchtbaarheidscijfers onder vrouwen tussen 25 en 29 jaar en een duidelijke stijging onder vrouwen tussen 30 en 44 jaar naarmate de leeftijd bij de eerste geboorte toeneemt naast alleenstaand ouderschap.

Het totale vruchtbaarheidscijfer onder Joodse vrouwen zal naar verwachting het komende decennium stabiel blijven op ongeveer 3,15, voordat het tegen het einde van de jaren 2030 daalt tot tussen 2,96 en 2,74. Hoewel de studie geen demografische trends voor de haredi (ultra-orthodoxe) en niet-haredi joodse bevolking voorspelt, zijn de vruchtbaarheidscijfers in de haredi-sector veel hoger als gevolg van ‘te veel beweging tussen religiositeitsniveaus’.

De vruchtbaarheidscijfers onder Arabische vrouwen zijn sinds 2000 in alle leeftijdsgroepen gedaald, met name onder vrouwen onder de 30 jaar. De verwachting is dat de trend zal aanhouden en verder zal vertragen als gevolg van stijgende hoger opgeleiden en toegenomen arbeidsmarktparticipatie.

Van Arabisch-Israëlische vrouwen wordt verwacht dat ze de vruchtbaarheid uitstellen tot een oudere leeftijd, met een waarschijnlijke toename van de vruchtbaarheid bij vrouwen van 30-44 jaar. De totale vruchtbaarheidscijfers onder Arabisch-Israëlische vrouwen zullen naar verwachting eind 2030 afnemen van 3,14 tot 2,75 tot 2,63.

Hoewel nauwkeurige voorspellingen met betrekking tot migratie problematisch zijn, aangezien deze kunnen worden beïnvloed door externe gebeurtenissen en individuen bij verschillende gelegenheden kunnen verhuizen, is het algehele migratiebalans in Israël positief en stijgend, aldus de studie.

Een netto toename van 184.000 migranten arriveerde tussen 2002 en 2017 in Israël. Aangezien de overgrote meerderheid bij aankomst jonger was dan 40 jaar, konden zij via de geboorte economisch en aan de bevolking bijdragen. Weinreb neemt nota van de status van Israël als aantrekkelijke bestemming voor arbeidsmigratie, toenemend antisemitisme in de diaspora en de stijging van de immigratiegraad met 20% in 2019, en verwacht dat de immigratie de emigratie zal overtreffen.

Op jaarbasis zullen naar verwachting 20.000 immigranten en terugkerende inwoners Israël binnenkomen. Nog eens 1.400 immigranten die zich aanmelden voor huwelijk, werk, toerisme of asiel zoeken, zullen legale inwoners worden.

Wat betreft de uitbraak van het coronavirus zei Weinreb dat het onwaarschijnlijk is dat de pandemie een groot effect zal hebben op de sterftecijfers of de levensverwachting. ‘Bedenk dat er elk jaar meer dan 45.000 mensen in Israël sterven, waarvan ongeveer 17.000 aan hartaandoeningen en kanker, dus het coronavirus zal, op zijn huidige traject, niets veranderen aan de veronderstellingen die zijn gebruikt om deze projecties vorm te geven,’ zei hij In het rapport.

“Wat we tot nu toe weten, is dat de gemiddelde leeftijd van overlijden 82 is en dat de meeste van die mensen andere ernstige gezondheidsproblemen hebben gehad. Het is dus meer een belangrijke test voor de gezondheidszorg en voor de politieke klasse dan een demografisch belangrijke gebeurtenis in de bevolking. Dat zal het geval zijn, zelfs als, God verhoede, het aantal doden toeneemt in de duizenden,” zei Weinreb.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Eytan Halon en Jeremy Sharon “Israeli population hits 9.2 million; By 2030, Israel’s population is expected to reach 11.1 million, 13.2 million by 2040 and 15.2 million by 2048, which will be Israel’s 100th anniversary” van 27 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.