Syrië: Israëlische straaljagers bombarderen Iraanse terreurdoelen in Damascus

Syrië beschuldigde Israël van het uitvoeren van luchtaanvallen op een militair vliegveld in de buurt van Damascus op maandag vlak voor zonsopgang, en zei dat zijn luchtverdedigingseenheden “de Israëlische agressie hadden geconfronteerd”.

Hoewel de Israëlische strijdkrachten geen commentaar gaven op de bewering, kwam de aanval een dag nadat minister van Defensie Naftali Bennett liet doorschemeren dat het leger klaar stond om actie te ondernemen in Syrië. “Houd je oren open. We zijn van een beleid om [Iran] te blokkeren, overgegaan op uitdrijving”, vertelde Bennett zondag aan het 103FM-radiostation.

Het was de derde aanval op Iraanse doelen in Syrië die in de afgelopen 10 dagen aan Israël werd toegeschreven. Het Syrische staatspersbureau SANA zei dat er beperkte schade was veroorzaakt door de aanvallen op de militaire luchthaven Mezzeh buiten Damascus, maar geen slachtoffers.

De vliegbasis, die naar verluidt wordt gebruikt door Iraanse strijdkrachten in Syrië, is verschillende keren aangevallen bij luchtaanvallen die aan Israël zijn toegeschreven. Volgens SANA vuurden Israëlische straaljagers verschillende raketten af ​​tijdens de aanval vanuit het Libanese luchtruim en werden ze onderschept.

De staatsmedia van Syrië beweren regelmatig dat het Syrische leger inkomende Israëlische raketten onderschept, hoewel deze beweringen als zeer twijfelachtig worden beschouwd. Op sociale media geposte video toonde verschillende luchtafweerraketten die in de lucht werden afgevuurd, gevolgd door luide explosies.

Hoewel Israëlische functionarissen in het algemeen geen verantwoordelijkheid nemen voor specifieke aanvallen in Syrië, hebben ze erkend dat er sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011 honderden tot duizenden aanvallen in het land hebben plaatsgevonden.

Deze zijn met name gericht tegen Iran en zijn proxies, met name de in Libanon gevestigde terreurgroep Hezbollah, maar de IDF heeft ook aanvallen uitgevoerd op de Syrische luchtverdediging wanneer die batterijen op Israëlische straaljagers hebben geschoten.

Vorige week beschuldigde Syrië Israël van het raken van doelen nabij Homs. Het Syrian Observatory for Human Rights, een in Groot-Brittannië gevestigde oorlogsmonitor, zei dat de doelen ‘militaire posten waren voor Iraanse milities in de Palmyra-woestijn’.

Jeruzalem zegt dat de aanwezigheid van Iran in Syrië, waar het vecht ter ondersteuning van president Bashar Assad, een bedreiging vormt, aangezien Teheran probeert een vaste voet aan de grond te krijgen langs de noordelijke grenzen van Israël.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tzvi Joffre “Alleged Israeli airstrike targets Syria for 2nd time in a week” van 27 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelSyria reports Israeli strikes near Damascus” van 27 april 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelSyria: Israeli fighter jets bomb Iranian terror targets in Damascus” van 27 april 2020 op de site van Behind The News (BTN)

Een gedachte over “Syrië: Israëlische straaljagers bombarderen Iraanse terreurdoelen in Damascus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.