Netanyahu: ‘Ik ben ervan overtuigd dat de annexatie over een paar maanden zal plaatsvinden’

Israël zal over een paar maanden in Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, haar soevereiniteitswetten kunnen toepassen na een belofte van de Amerikaanse president Donald Trump.

Premier Benjamin Netanyahu sprak op zondag tijdens een online conferentie van pro-Israëlische christenen ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de San Remo Conferentie die het recht van Joden op zelfbeschikking erkende in hun historische thuisland:

Drie maanden geleden erkende het vredesplan van Trump de rechten van Israël in heel Judea en Samaria. President Trump heeft beloofd de soevereiniteit van Israël over de joodse gemeenschappen daar en in de Jordaanvallei te erkennen. Over een paar maanden heb ik er vertrouwen in dat de belofte zal worden nagekomen, zodat we weer een historisch moment in de geschiedenis van het zionisme kunnen vieren.

Het vredesplan van Trump zou Israël in staat stellen 30% van de Westelijke Jordaanoever, inclusief alle nederzettingen en de hele Jordaanvallei, te annexeren, en de Palestijnen een enorm pakket aan economische hulp te bieden om hun oprichting van een gedemilitariseerde staat te ondersteunen.

Tenminste op voorwaarde dat de Palestijnen aan bepaalde condities voldoen, waaronder het stoppen van opruiing, het verlonen van terroristen en het instellen van burgerrechten. In het regeerakkoord tussen Likoed en Blauw & Wit, dat vorige week is ondertekend, staat dat annexatie ten vroegste op 1 juli in het kabinet of de Knesset kan worden gestemd.

De Palestijnse Autoriteit en Jordanië hebben de afgelopen weken een diplomatieke blitz gekend en lobbyden bij de internationale gemeenschap om de mogelijke annexatie te veroordelen. Frankrijk heeft donderdag bij de VN-Veiligheidsraad gedreigd dat een dergelijke stap ‘niet onomstreden zou worden en niet over het hoofd zal worden gezien in onze relatie met Israël’.

Andere EU-landen, zoals Duitsland, Estland en België, hebben, net als het VK, verklaringen afgelegd tegen annexatie bij de VN-Veiligheidsraad. Hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken Josep Borrell zei dat ‘elke annexatie een ernstige schending van het internationaal recht zou vormen’.

Netanyahu sprak in een videoboodschap op een online conferentie van de European Coalition for Israel (ECI) ter ere van de 100ste verjaardag van de San Remo-conferentie, waarin de geallieerde machten in de Eerste Wereldoorlog het grondgebied verdeelden dat vier eeuwen lang deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk, dat zich sinds 1 november 1922 Turkije noemt.

Een eeuw na San Remo wordt de belofte van het zionisme waargemaakt, want we zijn nooit gestopt met vechten voor onze rechten, en uw inspanningen maken deel uit van die strijd“, zei hij tegen zijn overwegend christelijke gehoor.

Groot-Brittannië kreeg het mandaat voor Palestina tijdens de San Remo-conferentie, waarin de Balfour-verklaring werd opgenomen die ‘de vestiging in Palestina van een nationaal tehuis voor het Joodse volk’ ondersteunde in het Vredesverdrag met Turkije.

Dit maakte de Balfour-verklaring tot wet, waardoor een van de doelen van het Britse mandaat voor Palestina werd vervuld. Netanyahu noemde de San Remo-conferentie

[..] een kans om een ​​baanbrekend moment in de geschiedenis van het zionisme te vieren waarin de zegevierende geallieerde machten van de Eerste Wereldoorlog het recht van het Joodse volk op zelfbeschikking erkenden. De wereldmachten erkenden een fundamentele waarheid. Het Joodse volk is geen buitenlandse kolonialist in het land van onze voorouders. Het land Israël is ons voorouderlijk thuisland.

David Friedman, de Amerikaanse ambassadeur in Israël tweette over de honderdste verjaardag en zei: ‘Herinnerend aan de 100ste verjaardag van de San Remo-resolutie, waarbij de wereldmachten de oude connectie van het Joodse volk met het Land van Israël en het recht van het Joodse volk op een nationaal huis erkende op dat land verkregen via de kracht van internationaal recht.”

De Europese Coalitie voor Israël is een christelijke pro-Israël-lobbygroep die verbeterde banden tussen Israël en de EU bevordert, antisemitisme bestrijdt en vreedzaam samenleven tussen Joden en Arabieren ondersteunt.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Lahav Harkov “Netanyahu: I’m confident annexation will happen in a couple of months” van 26 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelPM: Trump will honor pledge to recognize Israeli sovereignty on Jewish settlements” van 26 april 2020 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Michael Bachner “Netanyahu confident Trump will okay West Bank annexation in ‘couple of months’” en een artikel “Jordan said to urge foreign ministers to discourage Israeli West Bank annexation” van 26 april 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Netanyahu: ‘Ik ben ervan overtuigd dat de annexatie over een paar maanden zal plaatsvinden’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.