Libanon sluit het Palestijnse vluchtelingenkamp Wavel af nadat virusgevallen zijn geconstateerd

Plaatje hierboven: Werknemers desinfecteren het Palestijnse vluchtelingenkamp Wavel in de oostelijke Bekaa-vallei in Libanon op 22 april 2020, nadat de VN daar het eerste bevestigde geval van coronavirus had vastgsteld [beeldbron: AFP]

De Libanese autoriteiten hebben op vrijdag alle ingangen afgesloten van een Palestijns vluchtelingenkamp in Oost-Libanon nadat nog vier mensen positief waren getest op het coronavirus en de bezorgdheid is toegenomen dat het virus zich verder zou kunnen verspreiden onder de bevolking van het overbevolkte kamp.

De vier Palestijnen die besmet zijn met het virus zijn familieleden van een vrouw die eerder deze week positief testte en zich isoleert in hun huis, volgens een verklaring van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen. Het zei dat ze tot nu toe geen ziekenhuisopname nodig hadden.

De Palestijnse vrouw die deze week naar een ziekenhuis in Beiroet werd gebracht, werd de eerste vluchteling die in een kamp in Libanon woonde om het virus op te lopen, een bevinding die een golf van tests veroorzaakte in het kamp. De vijf bevestigde gevallen zijn inwoners van het Wavel-kamp in de stad Baalbek, plaatselijk bekend als het Jalil- of Galilee-kamp.

Libanon, een klein land met 5 miljoen mensen, is de thuisbasis van meer dan 1 miljoen Syrische vluchtelingen en andere Syriërs die ingezetenen zijn. Het herbergt ook tienduizenden Palestijnse vluchtelingen en hun afstammelingen, van wie de meesten in smerige kampen leven zonder toegang tot openbare diensten, met beperkte kansen op werk en zonder eigendomsrechten.

Vrijdag droegen Palestijnse strijders die de leiding hadden over de kampbeveiliging gezichtsmaskers terwijl ze door de smalle straatjes en steegjes van het kamp patrouilleerden met een geschatte populatie van maximaal 3.000. Op de kampmuren waren posters geplakt van wijlen de Palestijnse president Yasser Arafat en Palestijnse vlaggen.

Kampbewoners hurkten thuis neer nadat hen werd gevraagd om binnen te blijven, terwijl paramedici in beschermende pakken de weinige voertuigen die met desinfectiemiddel naar binnen mochten spuiten en de temperatuur van mensen ophaalden.

Volgens officiële cijfers wonen er meer dan 174.000 Palestijnen in Libanon. De meesten verblijven in kampen die worden geregeerd door Palestijnse facties buiten het bereik van de Libanese veiligheidstroepen. Maar onofficiële schattingen zeggen dat de Palestijnen, wiens voorvaders de oprichting van de staat Israël in 1948 ontvluchtten, wel 500.000 zouden kunnen tellen.

Gebrek aan testen heeft de vrees aangewakkerd onder miljoenen ontheemden over de hele wereld, verpakt in vluchtelingenkampen en informele nederzettingen. De meeste mensen die geïnfecteerd raken, ervaren milde tot matige symptomen. Maar het virus kan ernstige ziekten veroorzaken en tot de dood leiden, vooral bij ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen. Het is zeer besmettelijk en kan worden verspreid door mensen die er gezond uitzien.

De Libanese minister van Volksgezondheid Hamad Hassan vertelde verslaggevers na een bezoek aan een kliniek in het kamp dat de Libanese autoriteiten samenwerkten met de VN en andere instanties ‘om een ​​uitbraak de komende dagen te voorkomen’. Libanon heeft 22 sterfgevallen geregistreerd onder bijna 700 bevestigde gevallen van COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het virus.

Het hoofd van het belangrijkste ziekenhuis van Libanon, dat toezicht houdt op COVID-19-patiënten, Firass Abiad, tweette dat afgezien van de vier familieleden van de Palestijnse vrouw, alle andere tests die in het kamp werden uitgevoerd negatief waren.

Plaatje hierboven: De Libanese minister van Volksgezondheid Hamad Hassan (3de van links) en de Palestijnse ambassadeur in Libanon bezoeken op 24 april 2020 het vluchtelingenkamp Wavel (ook wel bekend als het Jalil-kamp) in de oostelijke Bekaa-vallei in Libanon [beeldbron: AFP]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Bassam Hatoun en Hussein Malla “Lebanon closes off Palestinian refugee camp after virus cases found” van 25 april 2020 op de site van The Times of Israel