Terreurgroep PFLP op de rand van het failliet, beschuldigt Abbas van ‘politieke chantage’

Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) staat op de rand van een faillissement nadat de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, de financiering van de organisatie heeft geblokkeerd, die in 1967 werd opgericht door George Habash.

Hoewel de PFLP al decennialang staat opgelijst als een verboden terreurorganisatie, zowel door de Europese Unie, de VS, Israël e.a., worden haar vertegenwoordigers en leiders regelmatig uitgenodigd door Europese landen – vooral België en Nederland – tot zelfs in het Europees Parlement toe.

De PFLP, een seculiere marxistische organisatie, is de op één na grootste groep die de PLO vormt. Abbas’s Fatah is de grootste en meest dominante factie in de PLO. De PFLP trad in 1968 toe tot de PLO, maar de vertegenwoordigers ervan boycotten de afgelopen jaren de deelname aan het PLO Executive Committee, dat uit 15 leden bestaat die alle PLO-facties vertegenwoordigen.

Abbas is voorzitter van Fatah en het uitvoerend comité van PLO. PFLP-functionarissen beschuldigden Abbas ervan het geld te gebruiken als een middel om ‘af te persen’ om hun organisatie te dwingen haar beleid te veranderen en ‘politieke concessies’ te doen.

Logo’s van dertien-in-een-dozijn
terreurgroepen in Gaza

De functionarissen beweerden dat Abbas en Israël samenwerkten om de PFLP te ‘elimineren’. De PFLP, die Israël niet erkent, verzette zich tegen de Oslo-akkoorden die in 1993 tussen Israël en de PLO werden ondertekend. Die oppositie belette de PFLP echter niet om deel te nemen aan de Palestijnse parlementsverkiezingen van 2006. Het won drie van de 132 zetels van de Palestijnse Wetgevende Raad. DE PFLP is berucht geworden om zijn gedufde vliegtuigkapingen in de jaren zestig en zeventig.

Tegenwoordig wordt de PFLP nà Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) beschouwd als de belangrijkste Palestijnse oppositiegroep op de Westelijke Jordaanoever. Een massaal Israëlisch hardhandig optreden tegen de militaire, politieke en financiële infrastructuur van de PFLP op de Westelijke Jordaanoever heeft de crisis van de organisatie verder versterkt.

In december 2019 kondigde de Shin Bet (Israel Security Agency) aan dat de Israëlische veiligheidstroepen een 50-persoons sterke PFLP-cel hebben blootgelegd en ontmanteld die vermoedelijk achter een reeks dodelijke aanslagn zit. Volgens de Shin Bet was Walid Hanatsheh, een hooggeplaatst lid van de PFLP, een van de gearresteerden die naar verluidt enkele van de terroristische aanslagen van de organisatie had gefinancierd.

Het hardhandige optreden kwam kort nadat de IDF Khalidar Jarrar had gearresteerd, een hooggeplaatst lid van de PFLP die een van de drie in 2006 gekozen vertegenwoordigers van de PFLP was voor de Palestijnse Wetgevende Raad. Volgens de IDF werd Jarrar gearresteerd op ‘verdenking van betrokkenheid bij activiteiten die de veiligheid in het gebied in gevaar brengen’.

“De PFLP wordt geconfronteerd met een zeer ernstige financiële crisis”, vertelde een voormalige activist van de organisatie aan The Jerusalem Post. “De leiders en de topfunctionarissen zitten in de Israëlische gevangenis, en Abbas en de PLO-leiding hebben de financiering stopgezet.” Een ervaren Palestijnse politieke analist die de PFLP de afgelopen drie decennia nauwlettend in de gaten heeft gehouden, zei dat Israël en de PA een gemeenschappelijke vijand hebben ‘en dat is het Volksfront’.

“Het Volksfront is al jaren een doorn in het oog van Israël en de Palestijnse Autoriteit”, vertelde de analist aan de Post. “Beiden zouden graag zien dat het Volksfront uit het zicht verdwijnt.” Naast Fatah en de PFLP bestaat de PLO uit een aantal kleine groepen, waaronder het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP), de Palestijnse Volkspartij (voorheen de Palestijnse Communistische Partij), het Volksstrijdfront en het Palestijnse Bevrijdingsfront.

Che Guevarra girly van de marxistische PFLP,
het icoon van extreemlinks in Europa

Secretaris-generaal van de PFLP, Ahmad Sa’adat, zit momenteel een gevangenisstraf van 30 jaar uit in de Israëlische gevangenis voor zijn rol bij de moord op de minister van Toerisme Rehavam Ze’evi in ​​Jeruzalem in oktober 2001. Sa’adat werd in 2006 door de IDF gearresteerd.

In 2017 heeft het Palestijnse Nationale Fonds, opgericht in 1964 om de activiteiten van de PLO te financieren, naar verluidt de PFLP op de hoogte gebracht van haar besluit om alle fondsen aan de organisatie op te schorten vanwege een financiële crisis. Vervolgens zeiden Palestijnse bronnen dat de echte reden voor de stap de druk was op Abbas vanuit Israël, de VS en andere internationale partijen om de financiering van terroristische groeperingen, waaronder de PFLP, stop te zetten.

“De ernstige financiële crisis eist al zijn tol op het Volksfront”, zei een Fatah-functionaris in Ramallah. Hij zei dat Abbas ook ongelukkig was met de PFLP vanwege de nauwe betrekkingen met Hamas in de Gazastrook. Opstandige PFLP-functionarissen beweerden dat Abbas hen probeerde te dwingen ‘politieke concessies’ te doen door de middelen aan de organisatie op te schorten.

De schorsing van de middelen was volgens hen bedoeld om ‘de’ stemmen van de Palestijnse oppositie het zwijgen op te leggen ‘, terwijl de Fatah-factie werd versterkt. ‘We zullen onze politieke posities of martelaren niet verkopen om Abbas te sussen’, zegt Abdel Alim Da’na, lid van het PFLP Central Committee.

‘De betalingen die we van de PLO ontvangen, zijn ons recht in onze hoedanigheid als de op één na grootste factie [van de PLO].’ De PFLP wordt geconfronteerd met een ‘hevige oorlog vanwege haar politieke standpunten en de afwijzing van onderhandelingen [met Israël]’, zei Da’na.

Miriam Abu Dakka, een hoge PFLP-functionaris, zei dat de schorsing van de fondsen en de arrestatie van PFLP-leden door Israël de positie van haar organisatie niet zal veranderen. ‘We zullen ons blijven verzetten tegen de bezetting en pogingen [door Abbas] om exclusieve controle over de PLO te hebben’, voegde Abu Dakka eraan toe.

Hussein Mansour, ook lid van het PFLP Central Committee, zei dat zijn organisatie te maken kreeg met een ‘systematische campagne die erop gericht was haar uit te hongeren en tot overgave te dwingen’. Hij hekelde de opschorting van de middelen aan de PFLP als ‘een daad van piraterij’ van de kant van de PLO-leiding.

Mansour zei ook dat de PFLP haar politieke standpunten niet zal veranderen als gevolg van de financiële druk. Een andere hoge PFLP-functionaris, Maher Mezher, zei dat Abbas weigerde te reageren op initiatieven om de kwestie van de fondsen van de organisatie op te lossen.

Mezher vertelde de in Londen gevestigde Al-Arabi Al-Jadeed media outlet dat Abbas de PFLP de afgelopen twee en een half jaar heeft ‘belegerd’. ‘We worden geconfronteerd met een piraterijoperatie door Abbas vanwege onze politieke posities’, klaagde de PFLP-functionaris. ‘De PFLP zal haar huidige campagne voortzetten totdat de Palestijnse leiding haar politieke chantage stopt.’

PFLP: “Jong geleerd is oud gedaan”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Facing bankruptcy, terror group accuses Abbas of ‘political blackmail’” van 25 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Maurice Hirsch “Coronavirus and PA financial priorities” van 30 maart 2020 op de site van The Palestinian Media Watch (PMW)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.