Coronavirus: Nog meer Palestijnse laster en leugens tegen Israël

Plaatje hierboven: Een Palestijnse man met een mondmasker als bescherming tegen het coronavirus COVID-19, staat voor het traditionele vrijdaggebed op 6 maart 2020 voor de Rotskoepel op de Tempelberg in de Oude Stad van Jeruzalem [beeldbron: Ahmad Gharabli/AFP]

De zware stortbui van vorige week was voor de Israëlische autoriteiten aanleiding om een ​​aantal waterafvoersystemen op de Westelijke Jordaanoever te openen om te voorkomen dat landbouwgrond in Palestijnse handen zou overstromen.

Met andere woorden, Israël wilde schade aan de Palestijnse boeren voorkomen, wier gewassen bij de overstroming zouden zijn vernietigd.

Sommige Palestijnse functionarissen hebben de Israëlische zet echter uitgebuit om ten onrechte te beweren dat dit een van de methoden van Israël was om het coronavirus onder de Palestijnen te verspreiden. Wat is het verband tussen de waterafvoersystemen en het coronavirus?

Volgens de Palestijnse functionarissen opende Israël de afvoersystemen om de Palestijnse arbeiders (in Israël) in staat te stellen ‘terug te infiltreren’ in hun huizen zonder dat ze tests voor het virus moesten ondergaan en door de Palestijnse Autoriteit in quarantaine moesten worden geplaatst.

(De PA gaat ervan uit dat de meeste van deze arbeiders de ziekte hebben opgelopen nadat ze in contact kwamen met Israëli’s.) ‘Israël opende de watersystemen om de verplaatsing van de arbeiders te vergemakkelijken’, zei Osama Qawassmeh, een woordvoerder van de Palestijnse heersende Fatah-factie. ‘Ons volk bestrijdt twee epidemieën: het coronavirus en het Israëlische kolonialisme.’

De PA heeft onlangs aangekondigd dat alle Palestijnse arbeiders in Israël die naar huis willen terugkeren, tests moeten ondergaan voor coronavirus en zich 14 dagen in quarantaine moeten plaatsen. Israël heeft tienduizenden Palestijnen toegestaan ​​in verschillende sectoren te werken, met name in de bouw en de landbouw.

Aan de vooravond van de Joodse Paschavakantie begin deze maand begonnen duizenden Palestijnse arbeiders naar hun huizen terug te keren. Sommige van deze arbeiders probeerden echter Palestijnse controleposten te vermijden om te voorkomen dat ze in een quarantaine van twee weken werden gedwongen.

Die arbeiders kozen ervoor om naar hun huizen terug te keren door zich in de kofferbak van voertuigen te verstoppen of door velden te lopen om Palestijnse controleposten te vermijden die bemand werden door gezondheids- en veiligheidsfunctionarissen. De valse bewering over de waterafvoersystemen maakt deel uit van een nieuwe Palestijnse campagne van opruiing tegen Israël, met als voorwendsel de uitbraak van het coronavirus.

De belangrijkste boodschap van de Palestijnse campagne: Israël (of, om preciezer te zijn, de Joden) verspreidt opzettelijk het coronavirus onder de Palestijnen. Waarom zou Israël zoiets doen? De Palestijnse functionarissen beweren dat dit komt omdat Israël wil dat deze arbeiders de ziekte verspreiden in Palestijnse steden en dorpen.

Israëlische functionarissen ontkenden de aanklacht heftig als een nieuwe smaad, leugen en verzinsel. Als Israël hun terugkeer naar hun huizen had vergemakkelijkt door middel van waterafvoersystemen omdat de Palestijnse arbeiders zogenaamd het virus zouden dragen, zou Israël dan niet bang zijn dat wanneer ze terugkeerden naar hun baan in Israël, ze de ziekte terug zouden brengen en de ziekte zouden overdragen aan Israëli’s?

Deze arbeiders hebben al een vergunning om terug te keren naar hun werkplekken in Israël. Als ze besmet zijn met het virus, waarom zou Israël dan niet gewoon hun vergunningen intrekken en hen verbieden terug te komen? Bovendien, als deze arbeiders mochten terugkeren naar hun huizen op de Westelijke Jordaanoever als onderdeel van een Israëlisch plan om ‘de ziekte te verspreiden’, zouden dan niet de honderdduizenden joden die in de buurt van Palestijnse dorpen en steden wonen, ook besmet raken?

Hoe zit het met de duizenden Israëlische soldaten en politieagenten die daar zijn gestationeerd? Zou Israël zich niet zorgen maken dat de Palestijnse arbeiders het virus ook op hen zouden kunnen overdragen? Zelfs op dit moment van wereldwijde crisis wil het Palestijnse leiderschap niet ‘verward worden met de feiten’ – vooral niet wanneer deze feiten in tegenspraak zijn met het specifieke verhaal dat de Palestijnen proberen te verkopen aan de wereld.

Het verzinsel over Israël waardoor geïnfecteerde werknemers via waterafvoersystemen naar hun huizen konden terugkeren, kwam na weer een valse aanklacht: dat Israëlische soldaten en joodse kolonisten ronddraaiden op openbare plaatsen in Palestijnse steden en dorpen om het coronavirus onder de Palestijnen te verspreiden.

Het valse verhaal over het vermeende spugen, zoals dat over de waterafvoersystemen, werd herhaald door hoge Palestijnse functionarissen, waaronder premier Mohammed Shtayyeh en zijn woordvoerder, Ibrahim Milhem. Onnodig te zeggen dat de Palestijnen nog geen enkel bewijs hebben geleverd van deze aantijgingen, die komen op een moment dat Israël en de PA samenwerken om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Men had kunnen hopen dat de Israëlisch-Palestijnse samenwerking tegen het coronavirus het begin zou betekenen van een nieuw tijdperk in de betrekkingen tussen beide partijen. Men had kunnen hopen dat deze samenwerking en de hulp van Israël aan de Palestijnen een matigend effect zouden hebben gehad op de Palestijnen, met name op hun leiders, die al lang bezig zijn met venijnige anti-Israëlretoriek.

Helaas lijkt het erop dat zelfs de gezamenlijke oorlog tegen de pandemie de harten en geesten van de meeste Palestijnse leiders niet heeft veranderd. ‘Israël exporteert het virus niet alleen naar de Palestijnen’, zei Ibrahim Milhem, een uitdagende woordvoerder van de PA-regering, deze week tegen journalisten, ‘maar het is een agent van deze epidemie, die de bezetting wordt genoemd.’

Door dergelijke aantijgingen elke dag te herhalen, plegen Palestijnse leiders niet alleen Israëliërs en joden te laster, ze brengen ook het leven van Israëli’s en joden ernstig in gevaar door hen af ​​te schilderen als verantwoordelijk voor de verspreiding van het dodelijke virus. Dit is het soort gesprek dat een Palestijn ertoe aanzet om uit te gaan en de eerste Jood die hij ontmoet te vermoorden.

Door vals te praten over zieke arbeiders die door waterafvoersystemen worden gesmokkeld en rondlopende en spuwende joden, probeert de Palestijnse leiding de indruk te wekken dat Palestijnen worden aangevallen en zich daarom moeten verdedigen – door gewelddadige aanvallen op Israëli’s uit te voeren onder het mom van proberen te voorkomen dat ze een dodelijke ziekte verspreiden.

De leugens die over Israël worden verspreid, zullen ongetwijfeld de weg vrijmaken voor gewelddadiger aanvallen op joden. De volgende keer dat een Palestijn uitgaat om een ​​Jood te vermoorden, zal hij of zij zeggen: ‘Ik moest dat doen om te voorkomen dat deze slechte Joden het coronavirus onder mijn volk zouden verspreiden. Mijn eigen leiders vertelden me dat de Joden het virus verspreiden.’

Ondertussen lijkt de internationale gemeenschap onaangedaan over de voortdurende laster en leugens van de Palestijnse leiders tegen Israël en hun voortdurende aansporing tot moord. ‘Vergis u niet: de overtuiging dat joden of Israël verantwoordelijk zijn voor het coronavirus is een dodelijk ernstige bedreiging’, waarschuwde dr. Harold Brackman, senior consultant van het Simon Wiesenthal Center.

De onverschilligheid van de internationale gemeenschap voorspelt niet veel goeds voor een toekomstig gesprek over vrede of samenleven tussen Israël en de Palestijnen. Immers, waarom zou een Palestijn vrede willen sluiten of naast een Jood willen leven die volgens de Palestijnse leiders een dodelijke ziekte verspreidt en hem zogenaamd probeert te doden?


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Coronavirus: More Palestinian Libels Against Israel” van 24 april 2020 op de site van The Gatestone Institute

2 gedachtes over “Coronavirus: Nog meer Palestijnse laster en leugens tegen Israël

Reacties zijn gesloten.