Zal de nieuwe regering doorzetten met annexatie van Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever?

Het 14 pagina’s tellende akkoord dat premier Benjamin Netanyahu en Benny Gantz, de voorzitter van Blauw & Witpartij op maandag ondertekenden om een ​​noodregering te vormen, bepaalt dat het de eerste zes maanden na beëdiging alleen coronaviruswetgeving mag bevorderen.

Behalve één opvallende uitzondering : vooruitgang brengen in het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump en de uitbreiding van de Israëlische soevereiniteit – onder dat plan en met instemming van de VS – tot gebieden in Judea en Samaria.

Volgens de coalitieovereenkomst kan Netanyahu per 1 juli een besluit nemen om te annexeren bij een discussie in het kabinet en / of de Knesset. De taal in dit zeer wettische document was niet voor niets precies.

Als in het kabinet, waar de Likud- en Blauw-Witte blokken gelijkheid hebben, een dergelijk annexatieplan niet doorgaat, kan Netanyahu het naar de Knesset brengen, waar verwacht wordt dat het een meerderheid zal verzamelen met de steun van Yisrael Beytenu en Moshe Ya’alon’s Telem-factie.

Waarom was dit probleem de enige niet-coronavirusgerelateerde uitzondering die de komende zes maanden kan worden afgehandeld? Simpel, want de klok tikt snel richting de Amerikaanse verkiezingen van 3 november, en zes maanden vanaf het moment dat de noodregering zal worden beëdigd, zal het slechts enkele dagen voor de stemming zijn.

Netanyahu wil de mogelijkheid hebben om ruim voor die datum op dit onderwerp in te gaan. Waarom? Ten eerste omdat de Trump-regering niet zo snel voor de verkiezingen de bandbreedte zal hebben om met zo’n belangrijke ontwikkeling om te gaan.

En ten tweede, omdat Trump om zijn eigen politieke overwegingen eerder dan later belang heeft bij dit gebeuren, zodat hij tijdens een campagne die nu zal worden gedomineerd door zijn aanpak van de pest, de Israëlische annexatie van een groot deel van het Bijbelse Hartland kan aanprijzen als een belangrijke prestatie voor evangelische kiezers, van wie velen een dergelijke stap steunen.

Maar wat dan? Als Israël in juli de annexatie van de Jordaanvallei en alle nederzettingen aankondigt – zoals het plan van Trump het toestaat, zodra een paritair comité de exacte lijnen afbakent – en Trump vervolgens een nieuwe termijn wint, zullen de VS en Israël samen de diplomatieke oppositionele verdediging afweren, dei er zeker zal komen van de Europeanen en de Arabische staten komen, net zoals ze de oppositie van die wijken afweren tegen de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem in 2018.

Maar wat als Trump verliest? Wat als de vermoedelijke Democratische kandidaat Joe Biden wint? Biden, die zojuist was gesteund door de linkse J-Street, was fel gekant tegen de nederzettingen en annexatie. Biden, die de linkervleugel van zijn partij tevreden zal moeten houden, is een vleugel die fel gekant is tegen de nederzettingen en annexatie.

Biden zelf zei vorige maand in een opgenomen bericht aan AIPAC dat ‘ik denk dat Israël de dreigementen van annexatie en nederzettingen moet stoppen’. Volgens hem moet Israël daarom stoppen met te doen wat Trump’s ‘Deal of the Century’ het expliciet mogelijk maakt: zijn soevereiniteit uitbreiden naar delen van de Westelijke Jordaanoever en tegelijkertijd de oprichting steunen van een gedemilitariseerde Palestijnse staat op de resterende 70% van het grondgebied, met zijn hoofdstad aan de rand van Jeruzalem.

En dit plaatst Israël op de hoorns van een groot dilemma. Moet het profiteren van de historische kans die Trump heeft geboden om de gebieden te behouden waarvan het denkt dat het essentieel is, zowel om veiligheidsredenen als om religieuze / historische redenen? Of moet het deze kans laten voorbijgaan, uit de bezorgdheid dat Biden de macht in 2020 zou overnemen en het hele gebeuren terugdraait?

Moet Israël nu handelen? Of beter gezegd, zou het actie tot later moeten uitstellen om te zien of Trump herkozen wordt, maar daarbij de kans op verlies van het vermogen om überhaupt te verliezen – althans gedurende de looptijd van een Biden-termijn – riskeren? Wat dit Israël uiteindelijk kan dwingen, zo’n 53 jaar na de Zesdaagse Oorlog die Oost-Jeruzalem, Judea, Samaria, de Gazastrook, de Golanhoogte en heel de Sinaï onder zijn controle bracht, is te beslissen wat het in feite wil.

Niet wat het kan krijgen, niet wat de wereld het zal toestaan, niet waar de Palestijnen het om zullen vechten, maar wat het wil en nodig heeft. Een van de grootste problemen van Israël sinds 1967 is dat het land nooit zelf heeft besloten wat het wil. Het heeft nooit zelf bepaald waar het denkt dat zijn grenzen moeten gaan.

Het heeft nooit voor zichzelf – voor eens en altijd – besloten wat te doen met de nederzettingen, met Jeruzalem. Vanaf de dag na de oorlog wachtte Israël op een telefoontje van zijn Arabische buren om te onderhandelen. Dat wachten, dat tientallen jaren heeft geduurd, heeft de wereld een onmiskenbare boodschap gestuurd: het is allemaal onderhandelbaar; wat Israël wil, hangt af van wat het kan krijgen.

Maar ‘het hangt ervan af’ is geen beleid. Je kunt niet bereiken wat je niet kunt definiëren. En een van de belangrijkste problemen van Israël in de afgelopen halve eeuw was het onvermogen om precies te definiëren en duidelijk te maken wat het precies wil. Nu een brede regering elementen van zowel rechts als links vertegenwoordigt en in naam van een grote meerderheid van het land spreekt, zou ze eindelijk de kans kunnen krijgen om te zeggen: ‘Dit is wat Israël denkt dat het nodig heeft’.


Bronnen:

naar een artikel van Herb Keinon “Will the new government push ahead with annexing the West Bank?” van 24 april 2020 op de site van The Jerusalem Post