Israëlische chef gezondheid: ‘Als we niet streng waren geweest, hadden we zoals België kunnen eindigen’

De directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid verdedigde vrijdag de strenge afsluitingsmaatregelen van het land in de strijd tegen COVID-19, en zei dat als het niet verantwoordelijk had gehandeld, het zich in een vergelijkbare situatie als België zou kunnen bevinden.

België lijkt hiermee in steeds meer landen hét referentiepunt te zijn waarnaar wordt verwezen hoe het vooral niét moet, als het gaat over het falen van de overheid in de aanpak van de coronacrisis en het débàcle van de gezondheidszorg in de hospitalen en in de zorgcentra en de catastrofale gevolgen die daarmee gaan.

Israël keek voortdurend naar België en leerde snel uit de fouten die daar werden gemaakt. Dat resulteerde in cijfers zoals hierboven wordt afgebeeld. Opmerking: Israël ‘telt’ op dezelfde wijze zoals België, inclusief de doden in de zorgcentra voor bejaarden. Cijfers zijn van zaterdagochtend 25 april 2020.

Moshe Bar Siman-Tov werd in een tv-interview gevraagd of zijn eigen voorspelling van de afgelopen weken en die van premier Benjamin Netanyahu, dat tienduizenden Israëli’s zouden kunnen sterven aan COVID-19, overdreven was, terwijl de huidige Israëlische telling beneden de 200 doden is en de beperkingen worden geleidelijk teruggeschroefd.

Moshe Bar Siman-Tov:

We hebben een heel eenvoudige controle. We zaten in een tempo waarin het aantal nieuwe patiënten elke drie dagen verdubbelde… Er was een enkele dag waarop het aantal ernstig zieke patiënten met 50% toenam. Als die trend zich had doorgezet, zouden er vandaag meer dan 600.000 mensen [ziek] zijn, meer dan 10.000 op ventilatoren en vele duizenden die hun leven zouden hebben beëindigd.

Direct gepusht of dat soort bezorgdheid overdreven is gebleken, vooral met het feit dat de Israëlische economie hapert en de werkloosheid is gestegen van minder dan 4% tot meer dan 26%, antwoordde hij:

Ik denk het niet … Er zijn genoeg controlegroepen – kijk naar België dat een iets grotere bevolking heeft dan Israël en een dodental van bijna 7.000.

Bar Simon-Tov werd opnieuw door het anker gevraagd: ‘Als het gewone leven was voortgezet, zouden we die aantallen doden hebben bereikt?’ antwoordde Moshe Bar Siman-Tov:

Ik ben geen profeet, maar er zijn genoeg voorbeelden die aantonen dat landen die niet verantwoordelijk handelden veel, veel meer doden, veel, veel meer hebben op ventilatoren en de ineenstorting van hun gezondheidsstelsels … We hebben een beleid gevolgd dat dat voorkomt.  We bereiden verdere versoepelde beperkingen voor. We zijn ons terdege bewust van de economische schade … maar de belangrijkste noodzaak was om de gezondheid van het publiek te beschermen … Kijk eens wat er in andere landen is gebeurd.

Op de vraag of het warmere klimaat de verspreiding van de infectie heeft beïnvloed, zei hij dat er ‘nog geen indicatie voor was’.

Gevraagd naar de logica van het laten openen van IKEA-kantoren deze week enerzijds en het sturen van zwermen politie om een ​​geïsoleerde surfer te arresteren, zei hij anderzijds dat hij wist dat er een aantal van dergelijke problemen waren, en in het algemeen ‘moeten we de druk verlichten’ op sportbeperkingen. Op de vraag wat hij gaat doen als de laatste reeks versoepelde beperkingen op zondag van kracht wordt, hoopt hij dat hij tijd zal hebben om zijn haar te laten knippen.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael health chief: If we’d not been tough, we could have wound up like Belgium” van 24 april 2020 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Israëlische chef gezondheid: ‘Als we niet streng waren geweest, hadden we zoals België kunnen eindigen’

 1. Belgie…….het referentiepunt hoe je de dingen niet moet doen.
  Er zijn van die onderzoeks lijstjes waar je niet op plaats 1 wilt staan!

  Toch benieuwd naar het volgende ”advies/beschuldigingen” van Belgie aan Israel…..bijv. over vluchtelingen & mensenrechten.

  Israel, het toevluchtsoord van vluchtelingen die het land hebben opgebouwd.

  Belgie, waar regels & verordeningen deze onder permanente lockdown houden.

  Geliked door 1 persoon

 2. iemand al gelezen op deredactiebe bij de openbare omroep BRT ,
  linkse organisaties hebben een opiniestuk geschreven over “vliegtuigen en gezondheidszorg in belgie”.
  Heb al een mail gestuurd naar de niks neutrale objectieve ambtenaar Pauwels Tim, het betreffende pamflet staat bol van de organisaties pro palestijnen en de vrienden zoals kifkif en zo , de helft die het pamflet (niks “opinie”) ondertekend heeft zijn antisemitische clubjes.
  Link naar het pamflet hieronder
  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/23/geen-gevechtsvliegtuigen-voor-onze-veiligheid-wel-gezondheidszo/
  En voor de volledigheid samenkomsten gaan mogen als het ramagedram van de islamieten eindigt …louter toevallig… mijn oor !

  Like

Reacties zijn gesloten.