Naarmate de coronacrisis toeneemt, takelt persvrijheid verder af onder de Palestijnse Autoriteit

Een Arabische dictatuur zoals deze van Al-Fatah en Hamas in de semi-autonome gebieden van de Palestijnse Autoriteit die geënt is op de islam enerzijds, versus vrouwenrechten, homorechten, vrije meningsuiting en vrije pers geschoeid op westerse leest zoals bv. in Israël, is zoals water en vuur willen verzoenen.

Zo vind je het eerste moslimland op de lijst pas terug op plek 72 met Tunesië gevolgd door Libanon op 102. In de staart bengelen Rusland (149), Egypte (166), Saoedi-Arabië (170), Cuba (171), Iran (173, Syrië (174) en China (177) en als laatste Noord-Korea (180). Nederland staat op plek 5 en België op plek 12. Israël op plek 88.

Ook de Palestijnse Autoriteit blijft laag scoren op de World Press Freedom Index 2020 die deze week gepubliceerd door Reporters Without Borders, met de PA op de 137ste plaats op 180 gerangschikte landen of gebieden. Het neemt dezelfde positie in als op de index van vorig jaar.

Een van de belangrijkste redenen voor de lage ranking is de interne verdeeldheid tussen Fatah en Hamas, die een directe impact heeft op journalisten. ‘De politieke rivaliteit tussen Fatah en Hamas in de Palestijnse gebieden omvat bedreigingen, hardhandig verhoor, gratuite arrestatie, intimiderende rechtszaken en vervolgingen, en een verbod op het behandelen van bepaalde gebeurtenissen’, zegt het rapport voor de PA van 2020.

Jihad Harb, een expert op het gebied van Palestijnse media en columnist voor het persbureau Wattan en andere Palestijnse outlets, haalde een aanhoudend hardhandig optreden van de PA aan. ‘De beslissing van de Magistrate Court vorig jaar om Palestijnse nieuwssites te sluiten had een grote impact’ op de ranglijst, vertelde hij aan The Media Line.

Volgens het rapport komen ook in de Gazastrook steeds vaker schendingen van de mediavrijheden voor. Harb zegt dat ondanks pogingen om de toestand van journalisten en journalistiek in de Palestijnse gebieden te verbeteren, de schendingen voortduren. ‘Er was een verbetering wat betreft het niet zo veel vasthouden van journalisten’, zei hij. ‘Er zijn echter nog andere vormen van intimidatie voor journalisten, zoals opruiing in sommige Palestijnse media die dicht bij de regering staan ​​tegen journalisten die negatief rapporteren.’

Harb omvat ook het doelwit van vakbonden, zoals die van artsen en leraren, wier leiders zich uitspreken tegen de regering. ‘Iedereen realiseert zich dat er een’ elektronisch leger ‘is dat sommige overheidsinstanties gebruiken om deze aanvallen te leiden’, zei hij, verwijzend naar sociale mediaplatforms. Vorig jaar werden tientallen Palestijnse websites door een Palestijnse rechtbank op non-actief gesteld, door de PA als oppositionele media beschouwd.

Woensdag werden twee Palestijnse journalisten geschorst zonder betaald te worden voor hun baan bij WAFA, het officiële Palestijnse persbureau, via reacties op Facebook. Rami Samara en Jaafar Sadaqa verschenen voor een onderzoekspanel wegens schending van de noodtoestand die wegens de coronaviruspandemie was afgekondigd. Ze kregen op donderdag hun betrekkingen terug.

De twee staan ​​bekend om hun zinderende kritiek op gebeurtenissen en beleid in de Palestijnse gebieden. Veel Palestijnse journalisten verwierpen de beschuldigingen tegen de twee, die naar verluidt waren aangekondigd door Ahmad Assaf, algemeen toezichthouder van de officiële media en voorzitter van de Palestijnse Omroep (PBC). De Media Line deed verschillende mislukte pogingen om Assaf te bereiken voor commentaar.

Tijdens dagelijkse persconferenties kreeg de PA-regeringswoordvoerder Ibrahim Melhem te maken met een spervuur ​​aan vragen van Palestijnse verslaggevers die solidair waren met hun collega’s. Onlangs vertelde hij aan journalisten dat het onderzoek tegen de twee was beëindigd, eraan toevoegend dat de beslissingen afkomstig waren van niet bij naam genoemde hoge ambtenaren.

‘Niemand zal de waardigheid van de journalisten schenden’, benadukte hij. In gesprek met The Media Line op voorwaarde van anonimiteit uit angst voor vergelding, beschreef een Palestijnse verslaggever de regels als ‘draconische maatregelen die bedoeld zijn om de vrijheid van meningsuiting en de vrijheden in Palestina te onderdrukken’.

De verslaggever, die in het verleden door zowel de PA als Israël is gearresteerd, zegt dat hij, hoewel hij de reactie van Melhem waardeert, ‘niet geruststellend is. Waarom moet het zover komen? Waarom is er geen inherente overtuiging dat journalisten hun werk moeten doen zonder bang te hoeven zijn om gearresteerd of ontslagen te worden? ‘

Majed Al-Arouri, uitvoerend directeur van de nationale autoriteit voor de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Palestina en een deskundige op het gebied van mediawetten, is het met Harb eens. ‘De index voor persvrijheid in Palestina ligt ver onder het vereiste niveau’, vertelde hij aan The Media Line.

Arouri stelt dat de sluiting van tientallen perssites een indicator is van een zeer sterke daling, en dat de resultaten van de Reporters Without Borders-enquête niemand verbazen. ‘Ik denk dat het rapport en de ranking van Palestina in grote mate eerlijk zijn, omdat dit de realiteit is van Palestina in de afgelopen jaren, waar de vrijheid van meningsuiting en meningsuiting aanzienlijk is afgenomen’, zei hij.

‘Er kunnen verbeteringen zijn in sommige aspecten,’ vervolgde hij, ‘maar velen vertonen nog steeds echte problemen, en dit wordt weerspiegeld in de vrijheid van meningsuiting. Er zijn nog steeds gevallen waarin journalisten worden gedagvaard, gearresteerd en overgebracht naar rechtbanken, en in andere waarin ze worden belemmerd in het uitoefenen van hun taken. ”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Mohammed al-Kassim “As coronavirus rises, press freedom falls under the Palestinian Authority” van 24 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.