Twee katten in N.Y. besmet met COVID-19, geen bewijs dat dieren ziekten kunnen verspreiden

Het Judaïsme neemt het welzijn van de dieren zeer ernstig en Israël, als een Joodse staat, heeft zich ertoe verbonden om te zorgen voor en het beschermen van zijn dieren.

Het land telt ontelbare dierenorganisaties die de ‘Rechten van het Dier’ hoog in het vaandel voeren. Voor een klein land zoals Israël is het bijna ongelooflijk hoeveel katten en honden er leven. Uiteraard maken de Israëliërs zich thans ernstig zorgen over hun huisdieren nu het cornavirus is opgedoken in hun land.

Twee katten in New York zijn de eerste huisdieren in de Verenigde Staten die positief testen op het nieuwe coronavirus, maar er zijn geen aanwijzingen dat huisdieren het virus op mensen kunnen verspreiden, aldus de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten.

De katten, afkomstig uit afzonderlijke delen van de staat New York, hadden een milde luchtwegaandoening en zullen naar verwachting volledig herstellen. Er wordt aangenomen dat ze het virus hebben opgelopen door mensen in hun huishouden of buurt, volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Een tijger en een leeuw, ook in New York, werden eerder deze maand geïdentificeerd als besmet met het nieuwe coronavirus. New York City is het epicentrum van de uitbraak van het coronavirus in de Verenigde Staten, die net als de rest van de wereld buitengewone maatregelen neemt om de verspreiding te voorkomen, maar de autoriteiten gaven aan dat eigenaren niet bang hoefden te zijn voor hun huisdieren.

“Dieren, huisdieren kunnen besmet raken. Er is geen bewijs dat het virus van het huisdier op een mens wordt overgedragen”, zei Dr. Anthony Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, tijdens de dagelijkse coronavirusbriefing.

De CDC beveelt eigenaren aan om hun huisdieren niet te laten communiceren met mensen of andere dieren buiten het huishouden. Katten moeten binnenshuis worden gehouden en honden moeten aangelijnd worden, op minstens 1,8 meter afstand van andere dieren en mensen, zei het. De CDC zei dat coronavirusinfecties zijn gemeld bij zeer weinig dieren wereldwijd, vooral bij dieren die nauw contact hadden met een persoon met COVID-19.

“Er is geen bewijs dat huisdieren een rol spelen bij de verspreiding van het virus in de Verenigde Staten”, zei de CDC in een verklaring. “Daarom is het niet gerechtvaardigd maatregelen te nemen tegen gezelschapsdieren die hun welzijn in gevaar kunnen brengen. Er zijn verdere studies nodig om te begrijpen of en hoe verschillende dieren, waaronder huisdieren, kunnen worden getroffen.”

Het bureau voegde eraan toe dat het op dit moment geen routineproeven van dieren aanbeveelt. Eerder deze maand suggereerde een onderzoek dat katten besmet kunnen raken met het nieuwe coronavirus, maar honden lijken niet kwetsbaar te zijn, wat de Wereldgezondheidsorganisatie ertoe aanzette te zeggen dat het de overdracht van het virus tussen mensen en huisdieren van dichterbij zal bekijken.

Een recent onderzoek dat op de website van het tijdschrift Science is gepubliceerd, heeft uitgewezen dat katten en fretten besmet kunnen raken met SARS-CoV-2, de wetenschappelijke term voor het virus dat de ziekte van COVID-19 bij mensen veroorzaakt. Het onderzoek, gebaseerd op onderzoek dat in januari en februari in China is uitgevoerd, heeft echter uitgewezen dat honden, kippen, varkens en eenden het virus waarschijnlijk niet zullen oplopen.

De Verenigde Staten hebben ’s werelds grootste aantal coronavirusgevallen met op deze zaterdagochtend ruim 925,038 besmette personen waarvan er inmiddels weer 110.432 zijn hersteld. Daarnaast zijn er 52.185 sterfgevallen of zowat 158 per miljoen inwoners. Vergelijk met bv. België met 6.679 sterfgevallen of 576 per miljoen inwoners, het hoogste aantal in de wereld.


Bronnen:

♦ naar een artikelTwo NY cats diagnosed with COVID-19, no evidence animals spread disease” van 23 april 2020 en een artikel van Aaron Reich “Dogs and cats can carry, not contract, the coronavirus, experts say” van 3 maart 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel Julia Hollingsworth “Your pet can’t catch coronavirus. Here’s why one dog tested positive” van 3 maart 2020 op de site van CNN