Gaza: Palestijn krijgt van Hamas zes maanden celstraf voor overtreden van corona quarantaineregels

Plaatje hierboven: Palestijnen die hun schulden niet kunnen afbetalen, zitten op 20 februari 2018 in een cel in een Hamas-gevangenis in Gaza City [beeldbron: AFP/Mahmud Hamas]

Een rechtbank in Gaza heeft een Palestijnse man veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf wegens ontsnapping uit een coronavirusquarantainevoorziening aan de Egyptische grens, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken op donderdag.

De 33-jarige man werd afgelopen zaterdag gearresteerd, een paar uur na een uitbraak uit de compound bij Rafah, waar mensen die vanuit Egypte oversteken naar Hamasland, het door islamisten gecontroleerde Gaza, voor een verplichte periode van 21 dagen worden vastgehouden.

Hij was minder dan een week in de faciliteit en testte na zijn arrestatie negatief op het nieuwe coronavirus, zei het ministerie. Naast de gevangenisstraf die dinsdag door een door Hamas geleide militaire rechtbank was uitgesproken, kreeg de man een boete van $ 700.

Het was voor het eerst dat in Gaza een gevangenisstraf werd opgelegd wegens het overtreden van restricties die erop gericht waren de coronavirusinfectie te bestrijden. Het ministerie gaf geen details over hoe de man ontsnapte uit het 500 kamers tellende complex van betonnen gebouwen met één verdieping omgeven door een muur en bewaakt door de politie.

In zijn verklaring zei het ministerie dat de man ook te maken zou krijgen met kosten voor het verkopen van drugs met betrekking tot het lidmaatschap van een drugsbende. Gezondheidsfunctionarissen zeiden dat 17 mensen positief waren getest op het coronavirus in de Gazastrook. In de dichtbevolkte enclave wonen twee miljoen mensen.

Video: Don’t mess with Hamas!


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinian jailed in Gaza for breaking coronavirus quarantine” van 23 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelPalestinian Jailed in Gaza for Breaking Coronavirus Quarantine” van 23 april 2020 op de site van The New York Times