Iraanse generaal dreigt Amerikaanse oorlogsschepen te torpederen in de Perzische Golf

De chef van de Iraanse elite Revolutionaire Garde dreigde donderdag dat Iran Amerikaanse oorlogsschepen zal vernietigen als de veiligheid in de Perzische Golf wordt bedreigd.

Generaal-majoor Hossein Salami, zei volgens Reuters:

Ik heb onze zeestrijdkrachten bevolen om elke Amerikaanse terroristische troepenmacht in de Perzische Golf te vernietigen die de veiligheid van Iraanse militaire of niet-militaire schepen bedreigt. Veiligheid van de Perzische Golf maakt deel uit van van de strategische prioriteiten van Iran. Ik vertel de Amerikanen dat we absoluut vastberaden en serieus zijn in het verdedigen van onze nationale veiligheid, onze watergrenzen, onze scheepvaartveiligheid en onze veiligheidstroepen, en we zullen resoluut reageren op elke sabotage. Amerikanen hebben onze macht in het verleden ervaren en moeten ervan leren.

Het dreigement van Salami komt een dag nadat de Amerikaanse president Donald Trump Teheran had gewaarschuwd voor zijn intimidatie van Amerikaanse schepen. Trump tweette dat hij de Amerikaanse marine had opgedragen om te schieten op Iraanse schepen die het op zee lastig vallen, maar zei later dat hij de regels van het leger niet wijzigt.

De dreiging van Trump volgde op een gespannen ontmoeting tussen Amerikaanse en Iraanse schepen in de Perzische Golf eerder deze maand. Het Amerikaanse leger zei destijds dat 11 marineschepen van de Revolutionaire Garde van de marine van de Garde dicht bij de Amerikaanse marine en kustwachtschepen in de Golf kwamen en noemde de bewegingen ‘gevaarlijk en provocerend’.

De Iraanse Revolutionaire Garde erkende dat het incident had plaatsgevonden, maar beweerde ook dat het Amerikaanse troepen waren die het incident veroorzaakten.

Eerder waarschuwde de commandant van het Iraans revolutionair bewakingskorps (IRGC), Hossein Salami, Israël dat elke nieuwe oorlog zou leiden tot de vernietiging van de Zionistische Entiteit (Iraans voor ‘Israël’). Salami zei verder dat de machtsbasis van de revolutie zich heeft uitgebreid van het oostelijke Middellandse Zeegebied tot aan het noorden van de Rode Zee, en dat de islamitische wereld wordt gevormd “als basis voor een nieuwe beschaving”.

Donderdag riep het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken de Zwitserse ambassadeur in Teheran op het matje, die de Amerikaanse belangen in het land vertegenwoordigt, over de recente spanningen tussen Teheran en Washington.

De spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten zijn geëscaleerd sinds 2018, toen Trump zich terugtrok uit de nucleaire deal van Teheran in 2015 met zes wereldmachten en de sancties tegen de Islamitische Republiek opnieuw oplegde.

De spanningen bereikten begin januari historische hoogten toen de Iraanse topcommandant Qassem Soleimani bij een Amerikaanse drone-aanval in Bagdad werd uitgeschakeld. Iran nam wraak door raketten af ​​te vuren op bases in Irak waar Amerikaanse troepen waren gelegerd.

Iran houdt regelmatig oefeningen in de Straat van Hormuz, gelegen aan de monding van de Perzische Golf, waardoor ongeveer een derde van alle olie die op zee wordt verhandeld, passeert. De Islamitische Republiek heeft meer dan eens gedreigd de Straat van Hormuz te sluiten, waarbij de Verenigde Staten Iran waarschuwden als reactie dat elke poging om de Straat te sluiten zou worden beschouwd als een ‘rode lijn’ en redenen vormen voor Amerikaanse militaire actie.

De afgelopen jaren zijn er in het gebied verschillende nauwe ontmoetingen geweest tussen Iraanse en Amerikaanse schepen. Generaal Salami bedreigt regelmatig zowel de VS als Israël. In februari zei hij dat Iran bereid is beide landen aan te vallen als ze daar een reden voor geven. Eerder waarschuwde hij in een tv-interview dat Iran ‘Tel Aviv met de grond gelijk zal maken‘ als het wordt aangevallen door de VS.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Iranian general threatens: We’ll destroy US warships” van 24 april 2020 op de site van Arutz Sheva