Palestijnen tevreden met NJET van de Europese Unie omtrent annexatieplannen van Israël

Riyad al-Maliki, de ‘minister van Buitenlandse Zaken’ van de Palestijnse Autoriteit (PA), prees donderdag de EU-chef voor buitenlandse zaken, Josep Borrell, die Israël had gewaarschuwd om de soevereiniteit over delen van Judea en Samaria niet toe te passen.

Maliki nam positief nota van het Europese standpunt tegen de erkenning van de Israëlische soevereiniteit op de ‘bezette Westelijke Jordaanoever’ en de naleving van het internationaal recht en de desbetreffende resoluties van de VN-Veiligheidsraad, waaronder resolutie 242 en resolutie 338.

Hij sprak ook zijn voldoening uit over de verklaring van de EU dat Israëlische annexatie van gebieden in Judea en Samaria een gevaarlijke schending is van het internationaal recht, en met de verklaring dat de EU van plan is de situatie van nabij te volgen.

Maliki riep op druk uit te oefenen op de Israëlische regering om haar te ontmoedigen om het annexatieproces door te zetten, door het overnemen van territoria, nederzettingen, sloop van huizen of enige andere eenzijdige stap die erop gericht is de mogelijkheid van terugkeer op basis van internationaal recht te schaden.

Hij zei ook dat de EU en andere landen ontmoedigende sancties tegen Israël moeten opleggen als deze het annexatieplan uitvoert. In een eerder op donderdag gepubliceerde verklaring nam Borrell nota van de deal tussen premier Binyamin Netanyahu en blauw-witte voorzitter Benny Gantz voor de vorming van een eenheidsregering, waarin hij de bereidheid tot samenwerking met de nieuwe Israëlische regering uitte in de strijd tegen de coronaviruspandemie, terwijl hij de Joodse staat waarschuwde om de status-quo in Judea en Samaria niet te wijzigen.

Borrell waarschuwde dat de EU zich sterk zou verzetten tegen de Israëlische toepassing van soevereiniteit in delen van Judea en Samaria – ondanks de door de VS gesteunde beweging als onderdeel van het vredesplan van de Trump-regering – en waarschuwde dat een dergelijke stap een grote schending van het internationaal recht zou zijn.

Ook Frankrijk dreigde de aard van zijn banden met Israël te veranderen, mocht de ontluikende regering delen van de Westelijke Jordaanoever opnemen, als ambassadeur bij de VN, Nicolas de Rivière’s opmerkingen op donderdag bij de Veiligheidsraad. De Rivière zei dat annexatie “een flagrante schending van het internationaal recht zou zijn, die de verwerving door geweld van bezette gebieden strikt verbiedt.”

Boreel zei verder dat het standpunt van de Europese Unie over de status van de door Israël bezette gebieden in 1967 ongewijzigd blijft.

Overeenkomstig het internationaal recht en de relevante resoluties van de VN-Veiligheidsraad, waaronder resoluties 242 (1967) en 338 (1973), erkent de Europese Unie de Israëlische soevereiniteit over de bezette Westelijke Jordaanoever niet. De Europese Unie herhaalt dat elke annexatie een ernstige schending van het internationaal recht zou vormen. De Europese Unie zal de situatie en de bredere gevolgen ervan nauwlettend blijven volgen en zal dienovereenkomstig handelen.

Volgens de overeenkomst tussen Netanyahu en Gantz zal de nieuwe regering na 1 juli soevereiniteit gaan toepassen in delen van Judea en Samaria die haar zijn toegewezen in het kader van het vredesplan voor het Midden-Oosten van de Trump-regering.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “PA satisfied with EU’s condemnation of annexation” van 24 april 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Lahav Harkov “France threatens Israel ties over settlement annexation” en een artikel “EU: West Bank annexation would be violation of int’l law” van 23 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel “EU reiterates opposition to Israeli annexation in West Bank” van 23 april 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Palestijnen tevreden met NJET van de Europese Unie omtrent annexatieplannen van Israël

  1. Het is geen ‘njet van de Europeese ‘unie, maar van Borrell in eigen persoon.

    8 landen hebben tegen gestemd!

    Maar ja…….als de palestijnen maar gelukkig zijn en verder doet Israel precies wat het moet doen…….haar eigen grond terugvorderen & annexeren.

    En dat werd hoog tijd!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.