De Eichmann Files: Zestig jaar na de arrestatie van Eichmann volgt onthulling van het bewijsmateriaal

Zestig jaar na de arrestatie van Eichmann wordt het tegen hem gebruikte bewijs onthuld: duizenden telegrammen en transcripties bewijzen hoe zijn monsterlijke beleid werd geïmplementeerd, hoe hij probeerde de vernietiging te verdoezelen, hoe hij woeddend werd toen de maandelijkse doelen voor joden op doodtreinen werden gemist en hoe hij er persoonlijk voor zorgde om zelfs kinderen naar Auschwitz te sturen.

Fragmenten uit het vonnis en de veroordeling van Adolf Eichmann, december 1961:

In al zijn activiteiten vertoonde de verdachte onvermoeibare energie, grenzend aan al te veel haast om de uiteindelijke oplossing te bevorderen … Hij was geen marionet in handen van anderen; zijn plaats was onder degenen die aan de touwtjes trokken … Zelfs als we hadden ontdekt dat de beschuldigde handelde uit blinde gehoorzaamheid, zoals hij betoogde, we zouden nog steeds hebben gezegd dat een man die heeft deelgenomen aan misdaden van deze omvang gedurende deze jaren de maximale straf moet betalen die de wet kent, en hij kan zich niet beroepen op een bevel, zelfs niet in verzachting van zijn straf. Maar we hebben ontdekt dat de verdachte handelde uit innerlijke identificatie met de bevelen die hem werden gegeven en uit een felle wil om het criminele doel te bereiken.

Het proces tegen Adolf Eichmann, hoofd van de Gestapo-afdeling voor Joodse Zaken, bekend als IV B4, is een integraal onderdeel van het bewustzijn van het Joodse volk. Een van de meest voorkomende herinneringen aan de proefsessies in het Beit Ha’am gemeenschapscentrum in Jeruzalem zijn de huiveringwekkende getuigenissen van 121 overlevenden van de Holocaust.

Maar het strafproces kon niet alleen steunen op de overlevenden, van wie slechts enkelen Eichmann daadwerkelijk persoonlijk zagen. Hun getuigenissen waren nodig om de onpeilbare wreedheid van de nazi’s en de verschrikkingen van de Holocaust te belichten. De discussies over strafzaak nr. 40/61 waren gebaseerd op het werk van 15 rechercheurs van de Israëlische politie, die deel uitmaakten van een speciale eenheid, Bureau 06.

Hun werkveronderstelling was dat dit een moordproces was en dus hadden ze bewijs nodig om Eichmann’s te bewijzen Senior rol in het organiseren en implementeren van de Final Solution. De voorwaarden voor het starten van het onderzoek – dat 60 jaar geleden begon toen Eichmann werd gevangengenomen en op 21 mei 1960 naar Israël werd gebracht – waren ingewikkeld.

De oorlog was 15 jaar eerder beëindigd, de moordscènes verspreidden zich over vele staten. De rechercheurs van het Bureau zochten naar documenten die voor zichzelf zouden spreken en niet konden worden weerlegd. Documenten die Eichmanns oneindige verlangen naar de vernietiging van het Joodse volk en zijn sleutelstatus bij het beheer van de transporten naar de vernietigingskampen zouden kunnen aantonen.

De onderzoekers wisten 400.000 pagina’s telegrammen en brieven te bemachtigen uit archieven in Duitsland, Oostenrijk, Polen, Hongarije, Nederland, België en Frankrijk, maar ook in de VS – die na de oorlog tienduizenden verzamelden vonden uitwisselingen plaats tussen de hoofden van het nazi-regime. Van al deze documenten werden door de rechtbank 1.506 documenten ingediend als ‘rokende wapens’ tegen Eichmann.

Ze laten zien hoe hij erop stond elke jood te bereiken, hoe hij de uitroeiing probeerde te verdoezelen door de uitdrukking ‘speciale behandeling’ te gebruiken, en hoe hij ervan uitging dat er volgens hem te weinig joden in de dodentreinen zaten. En hoe hij er persoonlijk voor zorgde dat ook kinderen naar Auschwitz werden gestuurd. De politiedossiers zijn nooit gepubliceerd en zijn na afloop van het proces overgedragen aan het Nationaal Archief. Er werden ook kopieën gegeven aan Yad Vashem – The World Holocaust Remembrance Centre.

Twee jaar geleden nam hoofdinspecteur Dr. Yossi Hemi, een historicus en het plaatsvervangend hoofd van het Israel Police Heritage Museum, het materiaal mee: honderden dozen bruine dossiers en geel papier. Hemi las ze angstig en met angst, pagina voor pagina, ondervraging na ondervraging door.

Onder de papieren was een gedetailleerd diagram (plaatje hierboven) dat Eichmann met zijn eigen hand had voorbereid terwijl hij zich klaarmaakte voor zijn proces. Daarin beschrijft hij de structuur van het Ministerie van Defensie en de commandostructuur om te bewijzen dat hij slechts een radertje in het systeem was. De afdeling waar hij aan het hoofd stond, de IV B4, wordt in het diagram weergegeven als een van de vele. Hemi nam al het bewijsmateriaal en veranderde het in een boek en een tentoonstelling over de politie, die binnenkort zal worden onthuld.

Adolf Eichmann trad in 1932 toe tot de nazi-partij toen hij 26 jaar oud was en werd toegelaten tot de SS, de paramilitaire en inlichtingenorganisatie van de partij. Twee jaar later trad hij toe tot de Joodse afdeling, die bekend werd als IV B4-afdeling van het Centraal Bureau voor Veiligheid van het Reich.

Aanvankelijk onderzocht hij gedwongen migratie van joden uit Duitsland en bezocht hij zelfs Haifa in oktober 1937 als onderdeel van deze inspanningen, maar kwam tot de conclusie dat joden niet aangemoedigd moesten worden om naar Mandaat Palestina te migreren als de oprichting van een joodse staat niet in het belang was van het Derde Rijk.

Lees hier verder op Israel Hayom

Plaatje hierboven: De banaliteit van een criminele leugenaar en moordenaar. Een 48-jarige Adolf Eichmann, aka Ricardo Kremer, in Argentinië ca. 1954. SS-Obersturmbannführer Eichmann beheerde in ballingschap een kleine konijnenboerderij  in Joaquin Gorina [beeldbron: Pinterest]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tal Ariel Amir “The Eichmann Files” van 20 april 2020 op de site van Israel Hayom

4 gedachtes over “De Eichmann Files: Zestig jaar na de arrestatie van Eichmann volgt onthulling van het bewijsmateriaal

 1. Corona maatregelen komen uit dezelfde zieke geest(duivel) als van deze ziekelijke SS’ er !
  Bill Gates ,Angela Merkel ,Mark Rutte ,Ursula von der Leyen,enz…….. hebben aantoonbaar de duivel als schepper!Deze bedriegers houden niet van hun bevolkingen!
  Deze mensen stichten onheil onder schijn van recht!

  Vrijwel alle leiders in Europa en de rest van de wereld staan onder de zetel van het verderf en hebben hun ziel en zaligheid verkocht aan de duivel ,de tegenstander van GOD en mensen!

  Like

 2. Wat mij vooral bijblijft is hoe velen hun straf ontlopen hebben of straffen kregen die niet in verhouding stonden tot hun wreedheden.
  Als je de literatuur daarover raadpleegt lees je over SS’ers die jaren (vele nee) gevangenisstraf kregen en daar maar een heel klein deel van uit zaten of door één of andere maatregel gratie kregen.
  Weerzinwekkend dat beulen en handlangers na de bevrijding opgepakt (soms vele jaren later) straffen kregen die vergelijkbaar waren met een klein vergrijp.
  Ik wordt nog steeds misselijk als ik verslagen lees over het lot van de joden en ben toch echt geen doetje.
  Jammer dat je mensen maar één keer kan dood laten gaan, Eichman (samen met hem alle veroordeelde nazis) zouden letterlijk duizend doden moeten sterven hebben.
  Dat het antisemitisme terug massaal de kop opsteekt en dat er “mensen” zijn die dit toejuichen is een teken aan de wand, iedereen weet tot wat het leid.

  Like

 3. Geef ze de kans en velen doen het hem, anno 2020, graag na!

  Nog stééds worden dezelfde misdadige gedachten verkocht door mensen in nette pakken, verpakt in abstracte taal…..en opnieuw “humanitair” genoemd.

  Voor hen was Adolf Eichman geen misdadiger maar een held.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.