Duitse inlichtingendienst onderzoekt anti-Israël tijdschrift voor ‘rechts-extremisme’

De Duitse federale inlichtingendienst kondigde vorige maand aan dat het een onderzoek in het tijdschrift Compact heeft gelanceerd omdat het naar verluidt vreemdelingenhaat en complottheorieën verspreidt.

“We hebben Compact-Magazin GmbH ook tot een verdacht zaak verklaard”, zei de voorzitter van de federale dienst voor de bescherming van de grondwet, Thomas Haldenwang. “Het tijdschrift gebruikt revisionistische complottheorie en xenofobe motieven.”

Het Federaal Bureau voor de Bescherming van de Grondwet is ongeveer gelijk aan de Shin Bet (Israel Security Agency). Haldenwangs opmerkingen over Compact vonden plaats tijdens een persconferentie over de huidige ‘strijd tegen rechts-extremisme in Duitsland’.

De voormalige Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heette de hoofdredacteur van Compact, Jürgen Elsässer, welkom tijdens een formeel staatsbezoek in 2012 in Teheran. Elsässer gaf Ahmadinejad een ‘felicitatiewens’ met zijn herverkiezing in 2009.

Iraanse democraten protesteerden destijds tegen de uitslag van de verkiezingen omdat deze naar verluidt werd bedorven met wijdverbreide fraude en wangedrag.

Datzelfde jaar sprak Elsässer haar steun uit voor de jaarlijkse door het Iraanse regime gesponsorde Al-Quds-dagbijeenkomst in Duitsland, die oproept tot de vernietiging van Israël en wordt bijgewoond door Hezbollah-activisten, aanhangers van het Iraanse mullah-regime en neonazi’s (hieronder rechts van Ahmadinejad)

Compact is een maandblad dat in 2010 is gestart. Volgens Elsässer heeft het tijdschrift een oplage van 40.000, volgens een rapport van Spiegel. Twee Duitse auteurs, Kevin Culina en Jonas Fedders, analyseerden het niveau van antisemitisme in Compact tussen 2010 en maart 2015.

Samenzwerend denken speelt een centrale rol in Compact, inclusief het gebruik van de term ‘Israel-Lobby’ op een antisemitische manier om uit te leggen wat er zogenaamd gebeurt achter de schermen van de machtspolitiek, volgens een artikel in de publicatie van de Duitse Sociaal-Democratische Partij Vorwärts.

Het Vorwärts-artikel zei dat zelfs als Joden niet expliciet worden genoemd, Compact herhaaldelijk denkpatronen opneemt die ‘structureel vergelijkbaar zijn met de logica van antisemitisme in zijn specifieke redenering’, aldus Culina en de Fedders. Het anti-Amerikanisme maakt hier evenzeer deel van uit als ‘het personaliseren en moraliseren van de kritiek op het kapitalisme’, wat een basis vormt voor de nazi-ideologie.

Volgens het redactieteam van Compact gebruiken Culina en Fedders dergelijke vermeende antisemitische codes: ‘East Coast Establishment’, ‘British-American Capital’ en ‘Financial Vampirism’. Culian en Fedders schreven dat in bijna elke editie van Compact ‘het loutere bestaan ​​van de Joodse staat wordt aangevallen’.

Vorwärts-journalist Paul Starzmann schreef dat de twee auteurs van mening zijn dat de artikelen van Compact niet gaan over ‘objectieve kritiek op het Israëlische overheidsbeleid. ‘De grens met antisemitisme was ver doorkruist: de staat Israël werd gedemoniseerd, zijn bestaansrecht in twijfel getrokken en het land werd vaak gelijkgesteld met het Derde Rijk.’

Academici Marc Grimm en Bodo Kahmann kwamen tot een vergelijkbare conclusie in een studie uit 2017. Ze noemden Compact een ‘extreemrechts’ tijdschrift en het ‘journalistieke vlaggenschip van antisemitische Israëlische haat en anti-Amerikanisme in Duitsland’.

Compact lanceerde een campagne om de veroordeelde neonazi Beate Zschäpe te bevrijden, die een lid was van de Nationalsozialistischer Untergrund‘ (NSU) ook wel Die Braune Armee Fraktion genoemd, een neonazistische terroristische organisatie.

Zij maakte deel uit van de moordpartij van de NSU waarbij negen immigranten van Turkse, Griekse en Koerdische afkomst en een Duitse politieagente werden vermoord. De moorden vonden plaats tussen 2000 en 2006. Beate Zschäpe, het laatste overblijvende lid van een 3-koppige NSU-terreurcel, werd op 11 juli 2018 veroordeeld tot levenslange opsluiting voor haar aandeel in de ‘kebab’-moorden.

Elsässer weigerde te reageren op vragen van The Jerusalem Post.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Weinthal “German intel agency probes anti-Israel magazine for ‘right-wing extremism’” van 22 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ een artikel op deze blogAntisemitisme en het onfortuinlijke einde van de neonazi terreurcel NSU uit Jena” van 11 juli 2019