Israël bereidt zich voor op annexatie en begint met uitvoering van Trump’s vredesplan

Het lijkt er dan toch op dat Israël zich stilaan opmaakt om delen van Judea & Samaria de facto te annexeren bij de Joodse staat, in het bijzonder de bestaande nederzettingen in het C-gebied en de Jordaanvallei. Israël wil werken maken van Trump’s vredesplannen (zie kaart onderaan).

Volgens het zonet afgesloten regeringsakkoord tussen Bibi en Benny (Netanyahu en gantz) kan die annexatie reeds op 1 juli aanstaande voltooid worden. Met de uitspraak van de Amerikaanse minister Mike Pompeo “de annexatie van de Westelijke Jordaanoever is een Israëlisch besluit” lijken ook de Amerikanen Israël het groene licht te geven voor annexatie.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei in opmerkingen die woensdag zijn uitgezonden dat zijn regering de overeenkomsten met Israël en de Verenigde Staten als ‘volledig geannuleerd’ zou beschouwen als Israël land op de bezette Westelijke Jordaanoever annexeert. “We hebben de relevante internationale partijen, waaronder de Amerikaanse en de Israëlische regering, laten weten dat we niet met handboeien zullen staan ​​als Israël de annexatie van een deel van ons land aankondigt”, zei Abbas op Palestine TV.

De civiele administratie heeft op woensdagochtend zes illegaal gebouwde kolonistenstructuren vernietigd in de gebieden C alsmede in gebied B nabij de nederzetting Yitzhar. Daarnaast zijn soldaten van de IDF en van de Grenspolitie begonnen met het slopen van vier illegale constructies in Tkuma, gebouwd in gebied C.

De twee gebouwen in Area B bevonden zich in de buitenpost Kumi Uri, in de buurt van de Yitzhar-nederzetting. De civiele administratie heeft in januari ook twee illegale modulaire huizen in Kumi Uri vernietigd.

President Mahmoud Abbas veroordeelde eerder op dinsdag wat het noemde het ‘provocerende’ besluit van de Israëlische procureur-generaal die de onteigening van land in de Ibrahimi-moskee beveelt (de Arabische naam voor de Grot van de Patriarchen in Hebron) behorend tot de Islamitische Waqf.

De aankondiging zei dat het perceel een integraal onderdeel is van het ‘bezette’ Palestijnse land, en het Israëlische besluit is bedoeld om de site te judaïseren en te gebruiken als plan voor ‘nederzettingen’. Het Israëlische besluit werd ‘vijandige zet’ en ‘onderdeel van het annexatiebeleid’ genoemd, wat kan leiden tot de uitvoering van beleid dat niet kan worden gecontroleerd.

Het bureau van Abbas merkte op dat dit in strijd is met het internationaal recht en benadrukte het belang van het nemen van belangrijke stappen indien Israël gebieden zou annexeren die tot de ‘Staat Palestina’ behoren.

In dit verband waarschuwde de verklaring Israël tegen de uitvoering van het annexatiebeleid in de Jordaanvallei of in een andere regio, en zei dat dergelijke beslissingen rampzalig zouden zijn en de regio op de rand van de afgrond zouden brengen. “De Palestijnse reactie zal beslissend en krachtig zijn en gevaarlijke gevolgen hebben voor de hele regio”, aldus de verklaring.

Vredesplan van Donald Trump


Bronnen:

♦ naar een artikelTrump admin. already working with nascent gov’t to implement peace plan” van 21 april  2020 en een artikel van Tovah Lazaroff “IDF destroys six illegally built settler structures in Areas B, C – watch” en een artikelPompeo: West Bank annexation ‘an Israeli decision’” en een artikelAbbas: Palestinian peace accords void if Israel annexes West Bank” en een artikelIDF demolishes illegal buildings in the West Bank” van 22 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “PA warns against annexation in Judea and Samaria” van 22 april 2020 op de site van Arutz Sheva