Antisemitische incidenten zijn in 2019 wereldwijd gestegen met 18%, blijkt uit onderzoek

Vorig jaar nam het aantal ernstige incidenten over de hele wereld met 18% toe, zei op maandag een studie van het Kantor Center for the Study of Contemporary European Jewry aan de Universiteit van Tel Aviv.

De studie merkte op dat op coronavirus geïnspireerde uitdrukkingen

[..] vormen zijn van traditionele jodenhaat en van samenzweringstheorieën. Tot dusver lijken deze beschuldigingen voornamelijk te worden gepromoot door extreemrechtse, ultraconservatieve christelijke kringen, islamisten en in mindere mate door de uiterst links, elke groep volgens zijn verhaal en overtuigingen – zoals verschillende samenzweringstheorieën en het beeld van de jood als producent van ziekten.

Toch was 2019 getuige van een stijging van 18% in grote gewelddadige gevallen vergeleken met 2018 – 456 gevallen in 2019 vergeleken met 387 in 2018. Zeven joden en niet-joden werden gedood tijdens antisemitische aanvallen, en een stijging in de meeste andere manifestaties, in de meeste landen.

Minstens 53 synagogen (12%) en 28 gemeenschapscentra en scholen (6 procent) werden aangevallen. Een toename van levensbedreigende bedreigingen (47%) en aanvallen op privé-eigendommen (24%).

De terugkeer van traditionele, klassieke antisemitische stereotypen en de intensivering van het anti-Israëlische en islamitische antisemitisme hebben bijgedragen aan de groeiende rol van het antisemitische discours dat van de rand van de samenleving is overgegaan naar het reguliere publieke discours“, aldus de studie.

Volgens een rapport uit 2019 van het Bureau voor de Grondrechten heeft 41% van de joden in de leeftijd van 16-34 jaar overwogen uit Europa te emigreren vanwege antisemitisme in de afgelopen vijf jaar. Antisemitisme als belangrijkste factor voor emigratie kan worden versterkt door de perceptie over de reacties van regeringen en de inspanningen op antisemitisme, die overweldigend als ontoereikend worden beschouwd.

In Duitsland is de schietpartij in de synagoge van Halle op 9 oktober 2019 een mijlpaal geworden in de antisemitische activiteit in Duitsland die alle huidige problemen belichaamt. De politie registreerde 1.839 antisemitische incidenten in het hele land, wat neerkomt op gemiddeld vijf gevallen per dag, meestal gepleegd door neonazi’s en extreemrechtsen.

De rol van radicale moslims bij dagelijkse intimidatie moet nog volledig formeel worden beoordeeld. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat de kennis over de Holocaust in Duitsland afneemt en dat joodse leerlingen in toenemende mate worden lastiggevallen door hun moslimklasgenoten.

De studie merkte verder op dat er in de VS een nieuw fenomeen aan het ontstaan ​​is, een met toenemende gewelddadige antisemitische manifestaties, met schietpartijen en talloze slachtoffers, voornamelijk geïnspireerd door rechtse ideologieën en door bepaalde groepen binnen de zwart-Hebreeuwse Israëlieten en de Natie van Islam.

Daders van grote antisemitische gewelddadige aanvallen in 2019 waren actief in het online verspreiden van antisemitische propaganda, via internationale netwerken van gelijkgestemde activisten. Anti-zionisme uitgedrukt in antisemitische termen was ook wijdverbreid onder linkse activisten, vooral als reactie op warme Israëlisch-Amerikaanse bestuursrelaties, afgebeeld als Israëlisch-joodse opzettelijke pogingen om Amerikaans beleid en leiders te domineren en te manipuleren.

Maar 2019 was niet zonder significante resultaten in de strijd tegen antisemitisme. De speciale VN-rapporteur voor vrijheid van godsdienst of overtuiging heeft aan de Algemene Vergadering van de VN een rapport gepresenteerd met de titel ‘Eliminatie van alle vormen van religieuze onverdraagzaamheid’, waarin wordt gewaarschuwd voor groeiend antisemitisme geïnspireerd door nazi- en islamistische ideologieën.

De Europese Unie heeft een werkgroep opgericht die bestaat uit nationale speciale gezanten om de lidstaten te begeleiden bij de uitvoering van maatregelen tegen antisemitisme. Zowel het Duitse als het Oostenrijkse parlement definieerden de BDS als een beweging die antisemitische tactieken gebruikt, en bereikten een resolutie volgens welke ‘het patroon van argumentatie en methoden van de BDS-beweging zijn’.

En het World Holocaust Forum, gesteund door Dr. Moshe Kantor, voorzitter van het Europees Joods Congres, om zijn vijfde forum in Israël bijeen te roepen onder auspiciën van president Reuven Rivlin. Wereldleiders uit meer dan 40 staten namen deel aan het evenement en verklaarden zich toegewijd aan ‘Remembering the Holocaust, Fighting antisemitism‘.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hanan Greenwood en Dan Lavie “Anti-Semitic incidents worldwide rose 18% in 2019, study finds; The study noted that the recent coronavirus-inspired anti-Semitism should be closely monitored, yet taken in proportion” van 20 april 2020 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel (PDF-file) “New General Analysis on Worldwide Antisemitism in 2019” van 20 april 2020 op de site van The Kantor Centre