Steeds meer Palestijnse mannen slaan hun vrouw terwijl ze thuis vastzitten voor COVID-19

Van wie of wat hebben de Palestijnse vrouwen tegenwoordig het meeste schrik? Van het coronavirus of van hun echtgenoten die nu verplicht moeten binnen blijven en hun frustratie met veel geweld uitwerken op hun vrouwen en kinderen?

Volgens een rapport van CARE Palestine WBG, is volgens de SAWA Organizatie het aantal oproepen met betrekking tot geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning (MHPSS) en gevallen van misbruik / geweld, online geweld en digitale stalking, evenals informatieverzoeken met betrekking tot COVID-19 met 20% toegenomen.

In het bijzonder van jonge mannen en puberende jongens die de hulplijn bellen om te praten over misbruik waarmee ze thuis worden geconfronteerd door hun vaders, moeders en broers en zussen. Vrouwen bellen minder, mogelijk als gevolg van scheve genderrollen, aangezien moeders het grootste deel van het huishoudelijk werk dragen en het gezin onderhouden.

Om deze reden is er een gebrek aan privacy, waardoor sommige vrouwen gedurende de dag heel weinig tijd hebben om met SAWA en andere hulplijnen te communiceren. Het is vermeldenswaard dat het grootste aantal oproepen vanuit Gaza komt. Evenzo meldde de Palestijnse Vereniging voor Werkvrouwen voor Ontwikkeling dat het aantal oproepen van mensen die steun zoeken, met name uit Gaza, is toegenomen.

De benodigde ondersteuning was gericht op GBV-gerelateerde consultaties, counseling en GBV-gerelateerde (gendergerelateerde geweld) counseling. In Gaza stelt het Women’s Affairs Center dat de aanwezigheid van mannen en kinderen in huis een nieuwe golf van geweld tegen vrouwen heeft veroorzaakt, waaronder verbaal, fysiek, psychologisch en seksueel geweld.

Dit heeft de angst, spanning, grief en psychologische stress bij vrouwen vergroot, waardoor ze een hoog risico lopen, aangezien vrouwen in niet-aanvaardende huishoudens worden opgesloten met hun misbruikers. Palestijnse vrouwen merkten ook op dat politie en justitie GBV niet als een prioriteit beschouwen tijdens de pandemie.

Evenzo vertelt een rapport van het Women’s Centre for Legal Aid and Counseling (WCLAC) dat het zich zorgen maakt om Palestijnen over de vatbaarheid van vrouwen voor gendergerelateerd geweld (GBV) tijdens de pandemie. Eerder was het al slecht voor vrouwen:

Hoewel dit een strikt binnenlandse kwestie is, kan zelfs WCLAC er niet van weerhouden Israël de schuld te geven van Palestijnse vrouwen die door hun echtgenoten worden geslagen:

de Israëlische militaire bezetting en de Palestijnse patriarchale samenleving zijn een dubbele onderdrukking die Palestijnse vrouwen al vatbaar maakt voor vele vormen van GBV. De COVID-19-pandemie is een derde element geworden dat de dreiging van geweld als gevolg van een afsluiting die gezinnen dwingt thuis te blijven, versterkt.

Je moet diep graven om te begrijpen hoe de ‘Israëlische militaire bezetting’ vrouwen vatbaar maakt voor GBV, en het antwoord is dat het bestaan ​​van Israël Palestijnse mannen frustreert die hun woede op hun vrouwen afzweren. ‘Structureel geweld dat door militarisme wordt geïnitieerd en wordt voortgezet, versterkt het geweld in al zijn vormen.’

Volgens die logica is het de schuld van het voetbalteam als een voetbalteam waar de Palestijnen naar streven, verliest en de mannen hun vrouwen gefrustreerd slaan. Palestijnse vrouwenhaat wordt over het algemeen niet gerapporteerd door de media, in een ander voorbeeld waar wat ze negeren minstens zo veelzeggend is als waarover ze rapporteren.


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “More Palestinian men are beating their wives while stuck at home for COVID-19” van 20 april 2020 op de site van Elder of Ziyon

♦ een artikel op deze blogHuiselijk geweld in Palestijnse gebieden neemt zorgwekkend toe als gevolg van corona quarantaine” van 29 maart 2020

♦ naar een artikel “Domestic violence ‘epidemic’ in the wake of COVID-19; Reports of a dramatic increase in domestic violence following lockdowns in numerous countries worldwide” van 28 maart 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Nan Jacques Zilberdik “International Women’s Day – The PA doesn’t protect Palestinian women against violence; Top PA official: We are only committed to the Convention on the Elimination of Discrimination Against Women when it is “consistent with Islamic law’” van 8 maart 2020 op de site van Palestinian Media Watch (PMW)

♦ naar een artikel van Itamar Marcus en Nan Jacques Zilberdik “It’s OK for husbands, fathers and brothers – to beat disobedient women, says Abbas’ advisor” een artikel “Abbas’ advisor: A man is permitted to beat his wife when she is disobedient” van 30 december 2018 op de site van Palestininan Media Watch (PMW)