Israël heeft nieuwe ‘nationale noodregering’ met andermaal Netanyahu aan het roer

Premier Binyamin Netanyahu (rechts) en de voorzitter van de Blauw & Witte partij Benny Gantz (links) hebben op maandagavond 20 april een overeenkomst ondertekend om een ​​eenheidsregering te vormen, waarmee de politieke impasse wordt beëindigd die de vorming van een coalitie verhinderde en in minder dan een jaar tot drie verkiezingen leidde.

Een overeenkomst voor de oprichting van een nationale noodregering wordt nu ondertekend door premier Binyamin Netanyahu en Blauw & Witte (alliantie) voorzitter … Benny Gantz“, aldus de partijen in een gezamenlijke verklaring.

Volgens de overeenkomst wordt Binyamin Netanyahu anderhalf jaar lang premier. Benny Gantz, als voormalig stafchef van het Israëlische leger (IDF/Tsahal) zou de huidige Naftali Bennett vervangen als minister van Defensie en vervolgens de zaak overnemen van Bibi en premier van Israël worden in oktober 2021. Maar dat zien we dan nog wel …

Commentator Amit Segal meldde op Channel 12 News dat de Likud en de rechtse partijen de functie van Knesset-voorzitter zullen bekleden en de commissies Financiën, Economie en Coronavirus zullen voorzitten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt voor een halve periode vastgehouden door de Likud en voor de helft van de tijd door Blauw & Wit. Rechts krijgt ook de portefeuilles huisvesting, interieur, onderwijs, milieubescherming, energie en Jeruzalem met een aantal extra portefeuilles.

Blauw & Wit krijgt de portefeuilles defensie, justitie, economie, welzijn, immigratie en absorptie, cultuur en sport, communicatie, toerisme, sociale gelijkheid, diaspora, landbouw en strategische zaken.

Volgens de overeenkomst zal de regering vanaf begin juli de soevereiniteit in de Jordaanvallei en Judea en Samaria kunnen toepassen volgens de ‘Deal of the Century’ van de Trump-regering.

Overdag sprak de premier met enkele rechtse partijen en bracht ze op de hoogte met zijn voornemen om een ​​eenheidsregering tot stand te brengen. Kort voor de ontmoeting met Gantz sprak Netanyahu met de minister van Binnenlandse Zaken en Shas-voorzitter Aryeh Deri en informeerde hem over de details van de overeenkomst.

Yamina-voorzitter en minister van Defensie Naftali Bennett zou naar verluidt geen telefoontje van Netanyahu hebben ontvangen.


Bronnen:

♦ naar een artikelUnity agreement signed: National Unity government to be formed” van 20 april 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelAfter impasse of over a year, Netanyahu and Gantz agree to form a government” van 20 april 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Netanyahu and Gantz sign agreement for ‘national emergency government’ that keeps Netanyahu as prime minister for now” van 20 april 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

2 gedachtes over “Israël heeft nieuwe ‘nationale noodregering’ met andermaal Netanyahu aan het roer

  1. Het zal weer knarsentanden worden tijdens de “berichtgeving” op de openbare omroep BRT, daar hadden ze vorig jaar Bibi al weggezet als een sjoemelende die “vecht voor zijn overleven”.
    Eens antisemiet altijd antisemiet, of oude wijn in nieuwe zakken het credo van de staatsomroep in belgie.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.