Anne Frank memoriaal beschadigd op begraafplaats van Coeur d’Alene

Ambtenaren van Coeur d’Alene zeggen dat vandalen een boom hebben vernietigd die in 2006 in een openbaar park is geplant ter ere van Holocaust-slachtoffer Anne Frank. De kleine boom, een Japanse stewartia, werd vergezeld van een plaquette die Frank herdenkt in G.O. Phippeny Park, aan Eighth Street en Montana Avenue in de Amerikaanse staat Idaho.

Nick Goodwin, de stedelijke boswachter van de stad, zei dat een parkonderhoudsploeg de boom woensdagochtend in twee stukken had ontdekt, die werd omgehakt aan de basis van de stam. Ze denken dat het de vorige nacht is vernield en hebben een politierapport ingediend.

Plaquette die bij het boompje hoort

Goodwin zei dat hij de persoon die de boom 14 jaar geleden schonk, belde en ontdekte dat dit de derde keer is dat deze opzettelijk is beschadigd of vernietigd. De donor wil anoniem blijven, zei hij.

Tony Stewart, een oprichter van de Kootenai County Task Force on Human Relations – die in de jaren tachtig werd opgericht om zich te verzetten tegen lokale haatgroepen zoals de Arische Naties – gelooft dat het vandalisme werd ingegeven door antisemitisme.

Een zwaar aangeslagen Stewart zei hierover:

Hier is nog een voorbeeld van hoe haat over de hele wereld een probleem blijft en het nooit ophoudt. Maar het is erg belangrijk voor ons om in de sterkste bewoordingen uitgesproken te zijn over hoe gruwelijk het is, en in hoeverre het in strijd is met elk principe van waardigheid en mensenrechten en gelijkheid voor iedereen.

Frank was de dochter van een joodse zakenman die haar kindertijd vastlegde in een dagboek voordat ze door nazi’s werd gevangengenomen en in 1945 in een concentratiekamp omkwam. Haar dagboek, dat na haar dood werd ontdekt, wordt standaard gelezen in het holocaustonderwijs over de hele wereld.

Goodwin zei dat de stad zal samenwerken met de oorspronkelijke donor om de boom te vervangen. De nieuwe boom is misschien een steviger ras en kan op een meer zichtbare plaats worden geplant om toekomstige gevallen van vandalisme te ontmoedigen, zei hij.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Craig Northrup “Anne Frank memorial vandalized” van 16 april 2020 op de site van Coeur d’Alene Press

♦ naar een artikel van Chad Sokol “Vandals destroy tree memorializing Anne Frank in Coeur d’Alene park” van 17 april 2020 op de site van The Spokesman