Duitsland’s grootste krant aan de president van China: ‘U brengt de wereld in gevaar’

De hoofdredacteur van de grootste krant van Duitsland, Bild, lanceerde donderdag een volledige frontale aanval op de communistische president van China, Xi Jinping, omdat zijn regime er niet in was geslaagd om opheldering te geven oer de uitbraak van het coronavirus en de massale schendingen van de mensenrechten door de communistische partij.

Julian Reichelt, de vooraanstaande hoofdredacteur van het Bild, schreef aan Jinping dat ‘”Uw ambassade in Berlijn mij in een open brief heeft aangesproken omdat we in onze krant Bild vroegen of China de enorme economische schade die het coronavirus wereldwijd aanricht, moet betalen.”

Hij schreef:

Jij [Jinping], je regering en je wetenschappers moesten lang geleden weten dat coronavirus zeer besmettelijk is, maar je liet de wereld in het ongewisse. Je topexperts reageerden niet toen westerse onderzoekers vroegen om te weten wat er in Wuhan gebeurde. Je was te trots en te nationalistisch om de waarheid te vertellen, wat volgens jou een nationale schande was. U regeert door toezicht. U zou geen president zijn zonder toezicht. U controleert alles, elke burger, maar u weigert de zieke wildmarkten in uw land te controleren. U sluit elke krant en website die kritiek op uw regime heeft maar niet de kraampjes waar vleessoep wordt verkocht. Je houdt niet alleen je mensen in de gaten, je brengt ze in gevaar – en daarmee ook de rest van de wereld.

Hij vervolgde zijn notificatie en merkte op dat

[..] bewaking een ontkenning van vrijheid is. En een natie die niet vrij is, is niet creatief. Een natie die niet innovatief is, vindt niets uit. Daarom heb je je land gemaakt De wereldkampioen diefstal van intellectueel eigendom. China verrijkt zichzelf met de uitvindingen van anderen, in plaats van zelf uit te vinden. De reden waarom China niet innoveert en uitvindt, is dat je de jongeren in jouw land niet vrij laat denken. China’s grootste Exporthit (die niemand wilde hebben, maar die toch de wereld rond is gegaan) is coronavirus.

De woordvoerster van de Chinese ambassade, Tao Lil, heeft woensdag een open brief in het Duits gepubliceerd op de website van de ambassade aan Bild, waarin staat:

Ik volgde uw rapportage over de corona-pandemie in het algemeen en China’s vermeende schuld in het bijzonder vandaag. Afgezien van het feit dat we Beschouw het als een vrij slechte stijl om een ​​land de schuld te geven van een pandemie die de hele wereld treft en om vervolgens een expliciet verslag van vermeende Chinese schulden aan Duitsland te presenteren, negeert het artikel enkele essentiële feiten. We merken op dat veel landen die nu worstelen met COVID-19 tijd hebben gehad om zich voor te bereiden op de grensoverschrijdende verspreiding van de ziekteverwekker nadat China de uitbraak ervan had gemeld onder de IHR-richtlijnen [Wereldgezondheidsorganisatie].

De hoofdredacteur van Bild haalde een artikel in de Washington Post aan waarin stond dat ‘uw laboratoria in Wuhan coronavirussen bij vleermuizen hebben onderzocht, maar zonder de hoogste veiligheidsnormen te handhaven.

Waarom zijn uw giftige laboratoria niet zo veilig als uw gevangenissen voor politieke gevangenen? Wilt u dit uitleggen aan de rouwende weduwen, dochters, zonen, echtgenoten, ouders van Corona-slachtoffers over de hele wereld? In uw land fluisteren uw mensen over u. Uw macht brokkelt af. U heeft een ondoorgrondelijk, ondoorzichtig China gecreëerd. Vóór Corona stond China bekend als een bewakingsstaat. Nu staat China bekend als een surveillancestaat die de wereld besmet met een dodelijke ziekte. Dat is uw politieke erfenis.

De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde China op zaterdag dat het gevolgen zou ondervinden als het ‘willens en wetens verantwoordelijk’ zou zijn voor de pandemie van het coronavirus, omdat hij de kritiek op Peking over de aanpak van de uitbraak opnieuw opdook. ‘Het had in China kunnen worden gestopt voordat het begon en dat was niet het geval, en de hele wereld lijdt eronder’, vertelde Trump een dagelijkse briefing in het Witte Huis.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Weinthal “Germany’s largest paper to China’s president: You’re endangering the world” van 18 april 2020 en een artikelTrump warns China could face consequences for virus outbreak” van 19 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Bob van Huet “Directeur ‘verdacht’ virusinstituut Wuhan reageert voor het eerst op complottheorie coronavirus” van 18 april 2020 op de site van Het Laatste Nieuws