100 jaar geleden: Nabi Musa-pogrom in Jeruzalem; de Arabische pogrom waarmee het allemaal begon

Plaatje hierboven: Jeruzalem 4-7 april 1920 tijdens de Nabi-Musa pogrom. Britse soldaten fouilleren enkele orthodoxe Joden op wapens. Een straat verder vielen Arabische aanvallers onschuldige joodse mannen, vrouwen en kinderen aan. Zij werden niét gefouilleerd door de Britten. Ze sloegen hen, schopten en ranselden en slingerden stenen naar hen [beeldbron: J-Post]

Voor joden is de maand april zo druk met verjaardagen – van de uittocht uit Egypte tot de Opstand in het Getto van Warschau – dat het gemakkelijk is om er een te missen, vooral dit jaar, met de coronavirus pandemie die zoveel aandacht opeist.

Maar zelfs als dit niet zo was, zou het je vergeven kunnen worden dat je de honderdste verjaardag, op 4 april, van het uitbreken van de Nebi Musa-rellen in Jeruzalem over het hoofd had gezien. Vernoemd naar het moslimfestival ter herdenking van de geboorte van Mozes waarop ze begonnen, werden tijdens de rellen vijf Joden vermoord, 211 gewond en minstens twee vrouwen verkracht.

Met een afstand van een eeuw is het duidelijk dat er veel onveranderd blijft over het Arabische antagonisme tegen de joden. Bij het behartigen van de politieke belangen die door de rellen worden gediend, de manier waarop ze zijn uitgelokt en hun nasleep, zien we vergelijkbare elementen van de anti-joodse strategie die sindsdien zijn ingezet.

Mijn doel bij het markeren van dit eeuwfeest is niet om een ​​hartstochtelijke herhaling van de gebeurtenissen te geven, maar om de geschiedenis van de affaire als context te bieden voor de hedendaagse verdedigers van Israël, zodat ze terugkerende patronen kunnen identificeren in het gedrag van hun tegenstanders.

Om deze episode te begrijpen, moeten we hem eerst in de juiste context plaatsen. Het land aan de oostkust van de Middellandse Zee behoorde tot het Ottomaanse rijk tot de ontbinding ervan tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Britse regering had in november 1917 plannen gemaakt voor de nasleep van de oorlog en gaf de Balfour-verklaring uit, waarin werd opgeroepen tot ‘de vestiging in Palestina’- toen slechts een vaag afgebakend geografisch gebied – ‘van een nationaal tehuis voor het Joodse volk. ‘

Natuurlijk was Groot-Brittannië niet de enige politieke macht die plannen maakte voor dat land. Binnen de Arabische wereld waren de discussies over wat ermee te doen samengesmolten in twee hoofdopvattingen: één stelde Palestina voor als onderdeel van een Egyptisch sultanaat, misschien nog onder Ottomaanse heerschappij; De ander wenste de oprichting van een koninkrijk van Syrië dat niet alleen Palestina zou omvatten, maar ook het hedendaagse Libanon en Jordanië.

In Jeruzalem citeert de historicus Simon Sebag Montefiore een Jeruzalemitische soldaat genaamd Ihsan Turjman (wiens oorlogsdagboek later werd gepubliceerd onder de Engelse titel Year of the Locust) als een Egyptisch prinsdom dat niet alleen Palestina omvatte, maar ook de Hejaz – de regio, momenteel geregeerd door Saoedi-Arabië, aan de oostkust van de Rode Zee.

Khalil Sakakini, een orthodox-christelijke schrijver en activist die voorstander was van de Arabische culturele opleving en later het Derde Rijk steunde, was daarentegen een vocale aanhanger van de Syrische optie. Voor Arabieren aan beide kanten van het debat was één ding duidelijk. De Balfour-verklaring, met de aanvaarding van joodse nationale ambities, was een nonstarter.

Minder dan duidelijk was de betekenis van de doelbewust vage term ‘nationaal huis’ in de Verklaring, maar het was duidelijk dat wat het ook betekende, het de langdurige relatie tussen de Joden en de niet-Joden die eeuwenlang over hen hadden geregeerd, zou veranderen – een Verandering die de meeste Arabische leiders onaanvaardbaar vonden.

Plaatje hierboven: Processie ter ere van Nabi Musa (1920). De Nabi Musa-pogrom (ook wel: Nebi Musa-pogrom) vond plaats van 4 tot 7 april 1920 in het Mandaatgebied Palestina tijdens de zevendaagse islamitische feestelijkheden ter ere van de profeet Musa (Nabi Musa) in Jeruzalem [beeldbron: Wikipedia]

Een maand voordat de rellen in Jeruzalem zouden uitbreken, liet Faisal op 8 maart 1920, de derde zoon van de grote sharif van Mekka en een leider van de door Engeland geleide en gefinancierde ‘Arabische opstand’ tegen de Ottomanen, zich tot koning kronen van Syrië in Damascus.

In de hoop in de gunst te kunnen komen bij Groot-Brittannië had Faisal in juni 1918 de zionistische leider Chaim Weizmann verteld dat hij de Balfour-verklaring steunde. Zijn steun was niet blijvend. Zoals wijlen diplomaat en auteur Conor Cruise O’Brien opmerkte: “Toen Faisal en zijn volgelingen in de tweede helft van 1919 beseften dat de Britten zijn claim op een troon in Damascus niet echt steunden, en [zijn vorige claim] aanspraak op een Verenigd Syrië inclusief Palestina alsook het Arabische nationalisme heleefde, nam dit een ​​pan-Syrische en zeer militante wending.

Een van zijn eerste daden als koning was een verklaring waarin hij Frankrijk en Groot-Brittannië opriep om zichzelf te verwijderen uit West- en Zuid-Syrië – dat wil zeggen de gebieden die nu respectievelijk door Libanon en Israël worden bezet. Hij creëerde en stelde zelfs een ‘Algemeen Syrisch Congres’ samen, dat natuurlijk zijn beweringen ondersteunde. Zijn hoop was om de Europese mogendheden een functionerende staat te geven, waaraan ze vervolgens hun post-facto goedkeuringsstempel konden geven.

Nebi-Musa pogrom
Onder deze omstandigheden zette een groep pro-Faisal-Arabische activisten straatactie op touw in de hoop het lopende intra-Arabische en intra-Britse debat over het lot van Palestina te beïnvloeden. Op 4 april 1920, op het hoogtepunt van het Nebi Musa-festival, waarvoor jaarlijks tienduizenden pelgrims het gebied binnenstroomden, begonnen er in Jeruzalem anonieme Arabisch-talige mededelingen te circuleren waarin stond: “De regering is met ons, [de Britse generaal Edmund] Allenby is bij ons, dood de Joden; er is geen straf voor het doden van joden.”

Vervolgens, zoals de Amerikaanse expert op het gebied van buitenlands beleid Bruce Hoffman beschreef in zijn boek Anonieme soldaten uit 2015: halverwege de ochtend had zich net buiten de Jaffapoort een grote Arabische menigte verzameld. Gesteund door tendentieuze sprekers van de nabijgelegen Arab Club, begon de menigte het rijmende Arabische couplet te zingen: ‘Palestina is ons land, de Joden zijn onze honden!’

Haj Amin al-Husseini – die de Britten volgend jaar als de Grootmoefti van Jeruzalem zouden aanstellen – schreeuwde Faisal toe en riep: “Dit is uw koning!” Anderen in de menigte verkondigden: “Faisal is onze koning!” Een krantenredacteur en enthousiaste Arabische nationalist, Aref al-Aref, riep: “Als we geen geweld gebruiken tegen de zionisten en tegen de joden, zullen we ze nooit kwijtraken.

Plaatje hierboven: Jeruzalem 4-7 april 2020. Joodse slachtoffers van de Nebi-Musa pogrom. Die dag was een Palestijnse religieuze en nationale feestdag die in april 1920 het toneel was van de eerste Palestijnse rellen tijdens het Britse mandaat. Deze rellen werden voor een groot deel veroorzaakt door Haj Amin al Husseini en Aref el Aref, de redacteur van de krant ‘Zuid-Syrië’ [beeldbron: Zionism and Israel]

De uitzinnige menigte begon te schreeuwen: ‘We zullen het bloed van de joden drinken.’ De twee ingrediënten – overvolle straten en vurig instigatie – verbrandden. De pogrom was begonnen. Duizenden Arabieren renden door de straten van Jeruzalem, gooiden stenen naar Joden, vernietigden Thora-rollen, staken een yeshiva en verschillende huizen in brand, braken in gebouwen in, plunderden enzovoort.

Dat deden ze vier dagen lang, van 4 april tot 7 april, met weinig tussenkomst van de Britse autoriteiten tot het einde. Tegen de tijd dat de rellen voorbij waren, waren er vijf Joden en vier Arabieren dood en raakten nog honderden Joden gewond, sommigen kritisch.

Zionistische leiders waren verontwaardigd. Velen hadden vooraf hun bezorgdheid geuit over de steeds gespannener situatie – alleen om die zorgen te laten afwijzen. Toen het bloedvergieten losbarstte, benaderde Jabotinsky de militaire gouverneur van Jeruzalem, Ronald Storrs, met het verzoek om gewapende leden van de Hagana, een onlangs opgerichte joodse zelfverdedigingsorganisatie, te worden ingezet om levens en eigendommen te beschermen.

Storrs weigerde. Britse troepen verbood zelfs Haganah-leden om de oude stad binnen te gaan om hun mede-joden te verdedigen. Sommige Joodse leiders, waaronder Jabotinsky en anderen aan de rechterkant van de zionisten, interpreteerden de Britse reactie op Nebi Musa als bewijs van gebroken gelofte. Ze twijfelden nu aan de Britse inzet voor de Balfour-verklaring en hun twijfels zouden de komende jaren blijven toenemen.

Plaatje hierboven: In april 2020 braken er gelijktijdig in Jaffa rellen uit. Arabieren trokken massaaal tde straat op en schreeuwden kreten zoals “Leve Faisal!“, “Weg met de Britten!” en “Slacht de Joden af!” Arabische aanvallers vielen onschuldige joodse mannen, vrouwen en kinderen op straat aan, sloegen, schopten en ranselden en slingerden stenen naar hen [beeldbron: Mon Balagan]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Sean Durns “Century-Old Lessons from a Jerusalem Pogrom” van 14 april 2020 op de site van Mosaic

♦ naar een artikelRiots Break Out in Jerusalem’s Old City During the Muslim Nebi Musa Festival” op de site van Wikimedia

♦ naar een artikel van Michael Freund “Fundamentally Freund: The Arab pogrom that started it all; Arab assailants proceeded to attack innocent Jewish men, women and children on the streets, punching, kicking and beating them, as well as hurling stones van 3 april 2014 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “100 jaar geleden: Nabi Musa-pogrom in Jeruzalem; de Arabische pogrom waarmee het allemaal begon

Reacties zijn gesloten.