Hamasleider Ismail Haniyeh: ‘Als Israël de gevangenenruil serieus neemt, zal Hamas dat ook doen’

Plaatje hierboven: Palestijn opgesloten in een cel in de Israëlische Hermon gevangenis. “Het is hier veel beter en properder dan in de gevangenissen van Ramallah en Gaza, dat zijn net varkenshokken,” aldus Abu al-Fatwah die dertien Israëliërs heeft vermoord tijdens een bomaanslag op een Israëlische lijnbus in Jeruzalem 

De Palestijnse Gevangenisvereniging (PPS) heeft op 31 maart een petitie gelanceerd waarin werd opgeroepen tot internationale interventie om de vrijlating van meer dan 1.000 Palestijnse gevangenen uit Israëlische gevangenissen te waarborgen uit angst voor coronavirus.

Dit zijn onder meer oudere, vrouwelijke en minderjarige gevangenen en ongeveer 35 anderen die aan een ernstige ziekte lijden. De petitie was ingegeven door grote bezorgdheid over het lot van de gevangenen en het feit dat de Israëlische gevangenisdienst (IPS) er niet zou in slagen een goede gezondheidsbescherming te bieden om ervoor te zorgen dat gedetineerden de epidemie het hoofd kunnen bieden.

Gevangenenrechtengroep Addameer stelt dat de Israëlische IPS bezoeken aan Palestijnse gevangenen door familieleden en advocaten heeft verboden sinds het uitbreken van het virus in Israël. (Dat is overigens in de rest van de wereld ook het geval). Net zoals in België bv. ook het geval is, kunnen ze enkel met hun familieleden en advocaten telefonisch of via het internet communiceren.

Plaatje hierboven: Palestijnse gevangenis in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Iets minder comfortabel dan deze in Israël … [beeldbron: Pixabay]

Er zijn momenteel meer dan 5.000 Palestijnse gevangenen, waaronder 180 kinderen, 700 patiënten, ten minste 41 vrouwelijke gevangenen en tientallen oudere gevangenen, vastgehouden in 23 Israëlische gevangenissen en detentiecentra. In Israël zijn meer dan 13.000 gevallen van infectie en 158 doden gemeld. Daarenten zijn er in Gaza slechts 12 besmette gevallen geregistreerd en in Ramallah 406 besmettingen en 2 doden. Dat is peanuts vergeleken met Israël.

Adameer stelt dat temidden van de dreiging van overdracht van Covid-19 in de gevangenissen, Tel Aviv heeft geweigerd Palestijnen vrij te laten, zelfs niet die met kritieke gezondheidsproblemen, terwijl het de vrijlating van honderden Israëlische daders heeft goedgekeurd om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

“Er is een volledige verschillende behandeling tussen Israëlische en Palestijnse gevangenen”, zei Charlotte Kates, internationale coördinator van Samidoun, een internationaal basisnetwerk dat werkt om Palestijnse gevangenen uit Israëlische gevangenissen te bevrijden. “Er is veel bezorgdheid onder de Palestijnen over hun gedetineerde geliefden, simpelweg omdat Israël geen voorzorgsmaatregelen heeft genomen om hun gezondheid te beschermen”.

Plaatje hierboven: Gaza, oktober 2011. Israël laat 1027 Palestijnse terroristen en massamoordenaars vrij in ruil voor één enkele IDF soldaat: korporaal Gilad Shalit. Het zal niet lang duren vooraleer meer dan de helft van deze vrijgelaten terroristen zich weer op het pad van terreur tegen Israël begeeft en daarmee hun vrijlatingsvoorwaarden schenden [beeldbron: EIPA ]

Hamas deal op til?
Los daarvan zei Hamas-leider Ismail Haniyeh op vrijdag dat sommige partijen en bemiddelaars contact hebben opgenomen met zijn beweging om de mogelijkheid te onderzoeken om een ​​uitwisselingsovereenkomst met Israël te sluiten. “Als de vijandige leiders serieus een deal willen sluiten, zijn we daar ook klaar voor om onze gevangenen vrij te laten”, zei Haniyeh in een interview met een Arabische televisiezender.

“We hebben meer dan vijf jaar onderhandeld over de kwestie van Gilad Shalit, en we zijn erin geslaagd met een hoog vakmanschap en hebben een overwinning behaald.” Waarmee Haniyeh verwees naar de Shalit-deal met Israël en erin slaagde om één enkele IDF-soldaat te ruilen voor 1027 terroristen en massamoordenaars waarvan sindsdien meer dan de helft weer het pad van de terreur is opgegaan.

Haniyeh zei dat Hamas altijd optimistisch is dat het zal bereiken wat het wil. De Hamas-leider verstrekte geen details over de partijen of bemiddelaars die volgens hem contact hadden opgenomen met zijn beweging over een mogelijke gevangenenuitwisseling met Israël. “We zijn klaar voor een ronde van indirecte onderhandelingen om een ​​ruilovereenkomst te sluiten in het licht van de humanitaire situatie,” voegde Haniyeh eraan toe, verwijzend naar de uitbraak van de pandemie van het coronavirus.

De chef van de Palestijnse Gevangenen Vereniging, Qadoura Fares, zei donderdag dat er spoedig een ‘grote’ uitwisseling van gevangenen zal plaatsvinden. “Er is grote hoop aan de horizon dat er een deal zal worden gesloten, en we hopen dat de aanstaande [moslimvakantie van] Eid al-Fitr de vrijlating van een groot aantal van onze zonen en dochters zal zien.”

De sjacherhandel van Hamas
Hamas houdt de stoffelijke resten vast van IDF-soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul, die werden gedood tijdens Operatie Protective Edge in 2014. Daarnaast zouden twee Israëlische burgers die vrijwillig de Gazastrook binnengingen, ook door Hamas gevangen worden gehouden: Avera Mengistu en Hisham al-Sayed.

In feite zou een eerlijke en verantwoordde deal met Hamas zijn dat Israël in ruil voor haar vier gegijzelde onderdanen, de stoffelijke resten van twee gedode Palestijnse terroristen teruggeven in ruil voor de gedode Goldin en Shaul, en daarnaast twee minderjarige terroristen ruilen voor de burgers Mengistu en Al-Sayad.

Eerder op dinsdag zei Hamas dat ze klaar zijn om informatie over Israëlische gevangenen vrij te geven als Israël 250 gevangenen vrijlaat, maar zijn nog steeds niet bereid om een ​​deal te sluiten om de Israëlische gevangenen vrij te laten, aldus Al-Akhbar.

250 gevangen in ruil voor enkel informatie die dan wellicht niet eens betrouwbaar is? Dan kan men al raden hoeveel duizenden Palestijnse moordenaars Israël zal moeten vrijlaten in ruil voor haar gegijzlede onderdanen. Benieuwd of ze daartoe bereid zijn. Ik hoop van niet. Gewoon: een man voor een man. Niks meer of minder. Dan is deze pijnlijke kwestie meteen van tafel geveegd.

Plaatje hierboven: Een uitgemergelde soldaat Gilad Shalit steekt op 18 oktober 2011 de grens over naar Israël waar hij wordt opgewacht door minister van Defensie Ehud Barak en premier Binyamin Netanyahu


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Haniyeh: If Israel is serious about the prisoner swap, Hamas is too: ‘We are optimistic that we will achieve results, in the same way that we did in the Gilad Shalit deal‘” van 18 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelHamas: Our offer still stands; Hamas terror group says ‘offer’ for Israel to release security prisoners is still on the table” van 17 april 2020 op de site van Arutz Sheva