Trump’s regering doneert 5 miljoen dollar aan de Palestijnen om corona te bestrijden

De Verenigde Staten verlengen hun steun aan de Palestijnse Autoriteit (PA) en geven 5 miljoen dollar aan humanitaire hulp om ziekenhuizen in door de PA toegewezen gebieden in Judea en Samaria te helpen het hoofd te bieden aan de uitbraak van het coronavirus, meldde Barak Ravid van Channel 13 News op donderdag.

Van die 5 miljoen dollar zal de Palestijnse Autroiteit ca. 350.000 dollar gebruiken om Palestijnen en of hun families te verlonen die in Israëlische gevangenschap zitten die veroordeeld zijn voor daden van terreur en het vermoorden van talloze Israëliërs.

De Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, bevestigde de stap later in een tweet:

Ik ben erg blij dat de VS 5 miljoen dollar beschikbaar stelt voor Palestijnse ziekenhuizen en huishoudens om te voorzien in onmiddellijke, levensreddende behoeften bij de bestrijding van COVID-19. De VS, als ’s werelds grootste donor voor humanitaire hulp, zet zich in om het Palestijnse volk te helpen, & anderen wereldwijd, in deze crisis.

Op deze vrijdagochtend blijken 374 Palestijnen besmet te zijn met COVID-19 waarvan 13 in de Gazastrook. 63 Palestijnen zijn inmiddels hersteld en twee zijn overleden. Israël daarentegen telt 12.855 besmette personen waarvan er 2.967 zijn hersteld en 148 Israëliërs zijn overleden.

In de afgelopen drie jaar heeft de regering-Trump bijna alle civiele en humanitaire hulp aan de PA verlaagd, ter waarde van ongeveer $ 500 miljoen per jaar. In augustus 2018 besloot de regering van Trump om haar financiering voor het VN-agentschap voor ‘Palestijnse vluchtelingen’ (UNRWA), dat eerder ongeveer 350 miljoen dollar per jaar bedroeg, volledig stop te zetten.

Later kondigde het aan dat het 25 miljoen dollar meer zou besparen op directe hulp aan zes ziekenhuizen die voornamelijk Palestijnse Arabieren in Jeruzalem bedienen. Op een andere manier schrapte Washington de hulp aan de PA voor programma’s ter ondersteuning van conflictoplossing met Israëliërs. De enige hulp die is voortgezet, is deze aan de Palestijnse veiligheidstroepen.

Dit is de eerste keer dat de Trump-regering de hulp aan de PA heeft verlengd, merkte Ravid op. De financiële hulp aan de PA-ziekenhuizen komt als onderdeel van een groter Amerikaans pakket voor buitenlandse hulp aan verschillende door het coronavirus getroffen landen.

Amerikaanse functionarissen benadrukten dat dit een humanitaire actie is, maar de hoop in Washington is dat dit de betrekkingen tussen de regering-Trump en de Palestijnse Autoriteit zou kunnen verbeteren, die de afgelopen twee en een half jaar in wezen zijn bevroren.

De PA heeft de VS geboycot sinds president Donald Trump Jeruzalem in december 2017 erkende als de hoofdstad van Israël en het vredesplan van de regering heeft verworpen omdat het Israël zou bevoordelen. Volgens Ravid werd de hulp aan de PA ondersteund door het ‘vredesteam’ van Trump, waaronder senior adviseur Jared Kushner en speciaal gezant Avi Berkowitz, evenals Friedman.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “US to provide $5 million in aid to PA” van 17 april 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Omri Nahmias en Tovah Lazaroff “Trump administration provides $5m. aid to PA amid coronavirus crisis” van 17 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Trump’s regering doneert 5 miljoen dollar aan de Palestijnen om corona te bestrijden

  1. $5 miljoen…….om Corona virus te bestrijden?

    Denk eerder dat dit geld voor anti Trump propaganda zal worden gebruikt….’nadat de terroristenfamilies zijn betaald en Abbas & co hun salaris hebben geïnd.

    De arme man heeft tenslotte ook een hap geld verloren van zijn door hard werk verworven Zwitsers kapitaal….en dat moet dus zeker gecompenseerd worden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.